Waarvoor kun je als stad of gemeente bij de Chiro terecht?

Waarvoor kun je als stad of gemeente bij de Chiro terecht?

Alle informatie specifiek voor steden en gemeenten bundelden we op één webpagina. Daarnaast hebben we ook nog heel wat andere informatie en vrijwilligers die je verder kunnen helpen.

Contacteer het verbond of het gewest

Het verbond is een ploeg enthousiaste Chirovrijwilligers die de gewesten ondersteunen, Chirogroepen bijstaan, vorming organiseren, de Chirovisie bespreken en uitdragen, activiteiten voor gewesters organiseren en nog veel meer.
In een Chiroverbond liggen er meerdere Chirogewesten. Ontdek op deze kaart in welk verbond en gewest jouw gemeente of stad ligt. 

Het gewest brengt leden en leiding van een aantal Chirogroepen bijeen voor ontspannende en inhoudelijke activiteiten. Daarnaast helpen ze het verbond met vorming organiseren en bieden ze ondersteuning aan Chirogroepen.  

SOM, ofwel Steun Op Maat, is dus de corebusiness van de gewesten en verbonden. Met een hoop tips, methodieken en helpende handen staan we klaar om onze groepen te ondersteunen als ze het moeilijk hebben, bijvoorbeeld bij leidings- of ledentekort, omgaan met diversiteit en lokalen, enz. Elke groep wordt ondersteund door hun gewest. Samenwerking met lokale jeugdambtenaren is daarbij belangrijk. 
 

Sterke vrouwen

Raadpleeg onze expertise

Alle thema’s waar we als Chiro expertise over hebben, vind je op deze webpagina
Hier geven we je alvast een greep uit enkele belangrijke thema’s waar we jou en Chirogroepen mee kunnen helpen. 
 

Lokalen: Veel info over lokalen is te vinden op jeugdlokalen.be. Enkele voorbeelden van thema’s zijn inbraakpreventie, brandveiligheid en (ver)bouwen. Wij ondersteunen Chirogroepen ook op maat met vragen over hun lokaal. Hoe pak je het (ver)bouwen van een lokaal aan of aan welke regelgeving moet je voldoen als je het lokaal wilt verhuren? Dat zijn bijvoorbeeld vragen waar we mee kunnen helpen. Mail lokalen@chiro.be voor ondersteuning op maat. 
 

Vzw's: We krijgen regelmatig de vraag van groepen of het nodig is om een vzw op te richten. In samenwerking met Scwitch werkten we enkele richtlijnen en modelstatuten uit voor Chirogroepen die een vzw willen oprichten. Voor informatie en ondersteuning op maat kan je dus zeker bij ons terecht. Mail juridisch@chiro.be of lokalen@chiro.be.
 

Drugs en alcohol: Ervaar je problemen met alcohol en drugs bij een Chirogroep of heb je nood aan tips? Dan helpen we graag verder bij het opvolgen van die klanken. In samenwerking met het gewest of verbond bekijken we op welke manier we de Chirogroep verder kunnen helpen. Mail naar het verbond of naar drugs@chiro.be.
 

Jeugdbeleid: Zit je met vragen over jeugdraden en hun advieswerk? Stel je je vragen over hoe je Chirogroepen en andere kinderen en jongeren betrekt bij de opmaak van het meerjarenplan en wat je kunt doen om hen nog beter te helpen? Aarzel niet om ons te contacteren via jeugdbeleid@chiro.be

 

Twee kinderen

Toegankelijkheid: Chiro is er voor alle kinderen en jongeren, daarvoor werken we inclusief. Groepen die daar ondersteuning bij willen, kunnen bij ons terecht. Zo hebben we specifieke tools, acties en projecten die kunnen helpen om Chirogroepen toegankelijker te maken. Extra ondersteuning nodig? Mail naar diversiteit@chiro.be.
 

Chiro Voor Chiro: Via het solidariteitsfonds Chiro Voor Chiro ondersteunen we Chirogroepen financieel om ervoor te zorgen dat iedereen mee Chiro kan beleven als de eigen Chirokas daar niet voor kan zorgen. Chirogroepen die wel wat geld kunnen missen, kunnen via dat fonds andere groepen helpen. Ook Chirojeugd Vlaanderen vult het fonds elk jaar aan. 
 

Verzekeringen: Heeft een groep een verzekering nodig als ze een tentfuif doen? Zijn vijfjarigen verzekerd onder de polis? En wat met een groep die een paaltje omver heeft gereden? Allemaal vragen voor ons en de verzekering. Meer info op de website. Geen antwoord op je vraag? Mail naar verzekering@chiro.be
 

Juridisch: Soms heeft een groep juridische hulp nodig. Contracten die niet goed zijn, schadegevallen die blijven aanslepen. Ze zijn verzekerd voor juridische bijstand, en dus vragen we jou om ons te contacteren. Samen helpen we onze groepen daarmee vooruit. Mail naar juridisch@chiro.be
 

Stadswerking: Groepen in de stad kampen vaak met specifieke problemen. Leden- en leidingstekort, bijvoorbeeld. Binnen onze werking hebben we ook op die problemen vaak zinnige antwoorden. Vind onze stadswerkers en meer informatie op de webpagina van ‘Chiro in de stad’. 
 

Vorming: Onze verbonden organiseren animatorcursussen voor startende leiding, en voor ervaren leiding is er de hoofdanimator- en de instructeurscursus. Daarnaast zijn er nog tal van andere interessante vormingen voor leiding. Daarom vragen we je om onze cursussen bij hen bekend te maken. Meer info: chiro.be/vorming. 
 

Bivak: Op kamp gaan vraagt heel wat specifieke voorbereiding. Wat is het noodnummer? Hoe verzeker ik tenten? Mag iedereen mee? In de periode van de bivakken staan we dag en nacht paraat om jou en onze groepen te helpen. Meer info chiro.be/bivak.