Een VZW voor je Chirogroep

WANNEER KUNNEN WE HET BESTE EEN VZW OPRICHTEN?

Als je als groep grote kosten en/of verantwoordelijkheden zult opnemen, zoals het beheren van een lokaal of het organiseren van een groot festival, raadt Chirojeugd Vlaanderen je aan om een vzw op te richten. Denk er goed over na voor je een vzw opricht, want er komen heel wat (administratieve) verplichtingen bij kijken.

Een Chirogroep is in de meeste gevallen een feitelijke vereniging. De groep heeft dan geen rechtspersoonlijkheid. Het gaat dus altijd om één of meer leid(st)ers die persoonlijk een contract ondertekenen bij het vastleggen van een bivakplaats, een fuifzaal of een bestelling bij de brouwer. Dat is ook het handigste voor een Chirogroep. Bij andere structuren komt er altijd heel wat administratie bij kijken. Bovendien is Chiroleiding over het algemeen goed verzekerd voor de gewone werking: je burgerlijke aansprakelijkheid werd opgenomen in de Chiroverzekering.

Hoe richt je een vzw op en aan welke regels moet je dan voldoen?  Op al deze vragen krijg in de publicatie 'VerZameld Werk' een antwoord.

IS JULLIE VZW OP ZOEK NAAR EEN MANIER OM JULLIE BOEKHOUDING EN VZW-ADMINISTRATIE IN ORDE TE BRENGEN?

Assist is een handig programma dat jullie verder kan helpen om een een overzicht te krijgen op de volledige werking en het beheer van jullie VZW.

Assist kan door middel van verschillende tools jullie VZW helpen om jullie werking optimaal te beheren. Zo zijn er een handige boekhoudtools, kan je met Assist jullie administratie doen of jullie ledenbeheer bijhouden. Assist werkt op maat van VZW's die met vrijwilligers werken. Daarnaast krijgen jullie bij het gebruik van Assist ook gratis hulpverlening bij VZW-specifieke vragen.

Wil de VZW van jullie Chiro graag starten met Assist? Geef op de website van Assist aan dat je lid bent van Chirojeugd Vlaanderen en je kan de eerste dagen Assist gratis uittesten. Na dertig dagen beslis je of graag verder gaat met met Assist Plus of de basisversie van Assist.