Chiroïne, een goed alternatief?

3

Drugs en alcohol zijn aanwezig in Chirogroepen.  Dit kan ook moeilijk anders: Chiro is immers geen eiland. Langs alle kanten worden we beïnvloed door wat er rondom ons gebeurt. En drugs horen daar ook bij.
Dat betekent niet dat je alles zo maar laat gebeuren. Je voorkomt best problemen in je Chirogroep. Maak met je groep afspraken over illegale soft- en harddrugs, over alcohol en roken.

En de Chiro?

Chirojeugd Vlaanderen heeft ook eigen richtlijnen. Je leest die op de veiligheidsfiche alcohol en drugs. Daarin staat ook uitgelegd wat de visie is op alcohol, wat de visie is op drugs, hoe de wet in elkaar zit, en wat we vinden dat in een Chirogroep kan.

Heb je nog vragen of zit je met een probleem, dan kun je contact opnemen met het aanspreekpunt drugs van Chirojeugd Vlaanderen (of 03-231 07 95).  Of speel het spel Sixpack, een manier om het over alcohol in je Chirogroep te hebben.

Ook op kamp is er wel eens alcohol of drugs aanwezig. De sfeer en situatie op kamp is anders dan tijdens de jaarlijkse werking van je jeugdbeweging. Daarom is het een goed idee om op voorhand duidelijke afspraken te maken over alcohol- en druggebruik. Via www.drugsinbeweging.be/kamp vind je een handige praktijkgids om mee aan de slag te gaan. Je kan ook een spelfiche downloaden om met de leden of leidingsploeg de gemaakte afspraken opnieuw te ontdekken. Je kan het spel drugbattle voor leiding en voor leden gratis downloaden op de website.

Je kan de praktijkgids en het spel ook gebruiken buiten de kampcontext. Gebruik het materiaal en de info die je vindt op drugsinbeweging om ook voor je wekelijkse werking en activiteiten een alcohol- en drugsbeleid met duidelijke afspraken op te stellen voor jouw Chirogroep.

Gemakkelijk gezegd!

Kijk eens op www.drugsinbeweging.be. Die website is gemaakt door de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD), samen met alle jeugdbewegingen. Op die website vind je:

• praktische tips,
  • werkvormen op maat,
  • theoretische info over drugpreventie,
  • nuttige links en hulpadressen.
Bestel of download ook het mapje "Maat in de shit".  Een hulpmiddel waarbij vrienden elkaar helpen om problemen te voorkomen of op te lossen.