Nieuw in leiding

Welkom nieuwe leiding

The best is yet to come! Hier start het spannendste deel van je Chirocarrière: leiding worden. Plots krijg je de verantwoordelijkheid over een bende petotters en word je opgenomen in een hechte vriendengroep. Je leert de komende jaren heel wat bij, beleeft kippenvelmomenten en kweekt nóg meer Chiroliefde. Om dit alles megavlot te doen verlopen, geven we je deze kleine gisds mee. We zijn blij dat je in ons Chiroteam zit.

Succes!

Handige links

Wil je meer informatie over een bepaald onderwerp, kijk dan even snel hieronder.

Groepje Chiroleiding op Ambriage

Nieuw in de leidingsploeg

'Gaan ze mij wel aanvaarden?', 'Zal ik mij er wel thuisvoelen?' en 'Mag ik wel mee op café?'. Dat zijn enkele vragen die je als nieuwe leiding misschien 's nachts uit je slaap houden. En verdorie, het is spannend om in een bestaande ploeg terecht te komen! Zeker als er een hoop ervaren rotten tussen zitten die nog leiding hebben gegeven aan jou. Ooit waren zij stiekem je idool en plots staan jullie samen in leiding.

Je leven en de Chiro. Taakjes en plannen.

Met de leidingsploeg organiseer je allerlei activiteiten: een Chironamiddag, een leidingskring, een fuif, een groepsbevorderende activiteit, enz. Als nieuwe leiding weet je nog niet wat er allemaal op je af zal komen. Hoe ga je dat allemaal combineren? Hier alvast enkele tips!

Je leven en de chiro 2
Een geslaagde Chiro middag

Een geslaagde Chironamiddag

'Wat gaan we doen?' Ongetwijfeld de meest gestelde vraag van je leden. Je zal wel al gemerkt hebben dat improviseren niet altijd vanzelfsprekend is. Geen nood, met een goede voorbereiding maak je hier korte metten mee.

Inspiratie nodig voor spelen?

Nee, je moet niet elke week opnieuw het warm water uitvinden. Veel uitgewerkte spelen zijn zo te vinden. Op het net, in Dubbelpunt en op cursus. Een klein spiekbriefje voor alle leiding!

VV_SAS-Bredene_20
Animatorcursus_deKalei_06072018©janvanbostraeten_020

Een spel begeleiden

Yes, een superleuk spel verzonnen! Maar dat is nog maar het halve werk. Dan volgt het moment dat je leden het effectief gaan spelen en dat jij het gaat begeleiden. Hier vind je vijf bouwstenen die je helpen om tot een geslaagde activiteit te komen. Gebruik VOWAS als ezelsbruggetje om ze te onthouden.

Welk type leiding ben jij? Doe de test!

Je hebt waarschijnlijk genoeg leid(st)ers gehad om te bedenken welke types er zijn. De creatieve leidster (ik kom elke week verkleed naar de Chiro), het gewoontedier (na vier uur is 't verstoppertje), de democratische leidster (wat willen jullie doen?), en de principiële leider (de regels zijn de regels). Welk type leiding ben jij nu? Doe deze test en krik je zelfkennis op.

Welk type leiding ben jij?
Mag da

Mag da? Da ni!

Er zijn situaties die zo vaak voorkomen dat het wel lijkt alsof ze oké zijn. Maar nee, ze zijn niet oké. Een overzicht.

Moeilijke situaties in de praktijk

Plots zit je in een moeilijke situatie en het is niet makkelijk om daar goed op te reageren. Geen nood! Dat is volkomen normaal. Blijf rustig en gebruik je gezond verstand. Hier vind je alvast een aantal voorbeelden en concrete tips over wat je wel en niet kan doen.

Moeilijke situaties
VV_Tijl-en-Nele-Ham_31

Een programma op maat

En dan sta je daar voor je leden, en heb je een programma uitgewerkt waar ze precies iets te jong of net iets te oud voor zijn. Hou rekening met hun leefwereld en hun ontwikkeling. Ziehier wat past en niet past bij jouw afdeling.

Activiteiten voor elke afdeling

Van ribbel tot aspi; wat zijn goede activiteiten?

Activiteiten voor elke afdeling
Handle with care

Elk lid is anders en heeft een andere aanpak nodig. Een kind met ADHD geef je een actieve rol in het spel, aan iemand met een autismespectrumstoornis leg je uit waarom je verkleed bent, en een lid met een migratieachtergrond begrijpt misschien nog niet zo goed Nederlands. Ziehier enkele handvaten.

Chiro doe je veilig

Als leiding ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je leden en jezelf. Hier enkele veel voorkomende situaties.

Chiro doe je veilig
Meet the parents

Ja, jouw leden zijn het dierbaarste 'bezit' van hun ouders. En ja, je zal zorg dragen voor hen. Maar hoe kan je ouders daarvan overtuigen?

Hulp nodig?

Ruzie in de leidingsploeg, een crisissituatie, aanhoudende klachten van de buren, pesterijen van de scoutsgroep in je buurt, enz. Er zijn heel wat situaties die je met de leidingsploeg niet zelf kan oplossen. Net daarom kan je altijd om hulp vragen.

Hulp nodig?