Meet the parents

Ja, jouw leden zijn het dierbaarste 'bezit' van hun ouders. En ja, je zal zorg dragen voor hen. Maar hoe kan je ouders daarvan overtuigen?

Een boodschap meegeven

Hoe hou je de ouders op de hoogte? Een gouden raad: combineer verschillende kanalen. Zet niet alleen op je Facebookpagina dat jullie gaan zwemmen. Sommige ouders zullen het missen. Geef altijd briefjes mee: dat is de meest laagdrempelige manier om iedereen te informeren, want niet alle ouders zijn mee op digitaal vlak. En je hebt ook geen controle over de algoritmes die bepalen wat mensen al dan niet te zien krijgen. Opgelet: niet alle leden geven zo’n briefje braaf af thuis. Je kan ouders via sms of WhatsApp op de hoogte houden. Zorg er wel voor dat iedereen daar toestemming voor geeft. Via WhatsApp kan je makkelijk nakijken of iedereen het berichtje gelezen heeft. Het nadeel: ook jij bent heel de tijd bereikbaar voor ouders. Maak daar goede afspraken over met hen.

Help, de ouders klagen

Staat er een mama of papa aan de poort om te klagen over de straf die zijn of haar kind de week ervoor kreeg? En te foeteren dat ze niet willen dat je zo met hun kroost omgaat? Vermijd het gesprek niet, maar ga het aan en hou deze tips in je achterhoofd.

• Kom op voor jezelf, maar blijf altijd beleefd. In de verdediging of aanval schieten, heeft meestal een averechts effect. Luister naar wat de ouders te zeggen hebben, geef eventuele fouten toe en vraag om tips en advies. Onterechte kritiek? Laat die voor wat het is.

• Praat over wat het kind gedaan heeft, en niet over het kind zelf, zeker niet in negatieve termen. Benoem het gedrag. Benadrukken dat Bart of Liesbet meestal een heel fijn kind is, kan natuurlijk wel. Vertrek vanuit je eigen gevoel, en vanuit hoe jij de dingen ervaren hebt.

• Voel je je niet zeker genoeg om het alleen aan te pakken? Vraag of je groepsleiding of VB er even bij kan komen staan (en vertel de ouder(s) waarom).

• Luister écht naar hen, en maak tijd vrij. Rond het gesprek pas af als je voelt dat alles gezegd is of als de ouders op afronden aansturen.

• Geef genoeg informatie: ze weten misschien nog niet alles, en bovendien zijn er aan elk verhaal twee kanten.

• Er zijn grenzen aan wat ouders van leiding mogen verwachten en dat mag je aangeven. Je neemt een vrijwillig engagement op en dat mag je benadrukken.

• Ouders kennen hun kind het beste. Laat hen tips meegeven.

• Alle ouders zijn anders, dus elke ouder vereist een andere aanpak.

De ouders inschakelen

Ouders inschakelen bij je Chirowerking, waarom is dat zo belangrijk?

Krijg je al klamme handjes als je denkt aan gesprekken met ouders, aan huisbezoeken of als ouders jullie bezig zien tijdens de Chiroactiviteiten? Geen stress! Ouders zijn maar gewoon mensen en ze zijn ook jong geweest. Sommigen zijn trouwens nog altijd jong van geest. Bovendien kiezen ze ervoor om hun kind naar de Chiro te sturen. Dat betekent dat ze geloven in jullie en in de Chiro.

• Beschouw ouders dus als een onderdeel van jullie Chirogroep en niet als buitenstaanders. Welke voordelen biedt dat zoal?

• Ouders zijn jullie ambassadeurs, ze maken en verspreiden mee jullie positieve imago. Gratis reclame dus!

• Ouders kunnen jullie de nodige info bezorgen over hun kinderen. Zo weet je beter wat voor vlees je in de kuip hebt!

• Ouders kunnen jullie helpen bij taken: komen helpen op jullie eetdagen of fuiven, een vrachtwagen(chauffeur) voor jullie kamp, IT-skills om jullie website te verbeteren, enz.

• Ouders zijn jullie sponsors: ze komen naar jullie eetdagen, kopen jullie wafeltjes, nemen deel aan jullie quiz, enz.

• Ouders zijn leuk! Een goede connectie met ouders voelt gewoon heel fijn. #feelslikefamily

Hoe maak je werk van een goeie band met je ouders? Check de tips op chiro.be/ouders.