Rakwi's (10-12 jaar)

Rakwi's (10-12 jaar)

Hoe ga je het beste om met je rakwi's? Je vindt hier een aantal tips die je als rakwileiding helpen om het beste uit je rakwi's en je activiteiten te halen.

Hoe ga je het beste om met je rakwi's? Je vindt hier een aantal tips die je als rakwileiding helpen om het beste uit je rakwi's en je activiteiten te halen.

 1. Geef je rakwi's inspraak in het programma.

  • Peil naar hun interesses en verwerk deze in je activiteiten.

  • Sta toe dat je rakwi's materiaal meenemen van thuis, bv. de nieuwste rage, en bouw hiermee een spel uit.

 2. Laat je rakwi's mee de regels bedenken. Zorg er wel voor dat ze die niet te eng interpreteren.

 3. Creëer betrokkenheid door bijvoorbeeld samen het lokaal in te kleden aan het begin van het werkjaar.

 4. Wees geïnteresseerd in en enthousiast over de leefwereld van je rakwi's. Een actieve en open houding is zeer belangrijk.

 5. Zorg voor een gemengde groepssamenstelling: rakwi's hebben al een uitgebreide vriendengroep, maar blijven soms beperkt tot die groep. Ze durven anderen dan uit te sluiten.

 6. Antwoord eerlijk op de vragen van je rakwi's. Op school krijgen ze voor het eerst seksuele voorlichting, wat hen prikkelt om ook tijdens Chiroactiviteiten seksueel getinte vragen te stellen. Een spel is een veilige manier om het onderwerp ter sprake te brengen. (Een kleine tip voor op kamp: neem maandverband mee.)

 7. Ouders blijven belangrijk voor rakwi's. De leden zijn ook trots om hun huis te tonen, een huisbezoek is daarom altijd een goed idee.

Rakwi's (10-12 jaar) zijn in volle groei en hun leefwereld breidt zich meer en meer uit. Vrienden zijn zeer belangrijk voor een rakwi zodat ze vaak een reputatie moeten hooghouden. In hun oordeel zijn ze vaak nog zwart-wit, waardoor ze heftig kunnen reageren op hun omgeving. Rakwi's zijn ontzettend energieke jongeren, ze houden van bewegingsspelen. Vaak hebben ze een breed interesseveld, gebruik dat om je activiteiten voor te bereiden.

Inspiratie nodig voor een goede rakwi-activiteit? Kijk zeker eens op onze Spelendatabank