Keti's (14-16 jaar)

Keti's (14-16 jaar)

Hoe ga je het beste om met je keti’s? Je vindt hier een aantal tips die je als ketileiding helpen om het beste uit je keti’s en je activiteiten te halen.

Hoe ga je het beste om met je keti’s? Je vindt hier een aantal tips die je als ketileiding helpen om het beste uit je keti’s en je activiteiten te halen.

 1. Keti’s kunnen verantwoordelijkheid nemen.

  • Laat hen zelf een activiteit leiden.

  • Bepaal de regels samen met je keti’s en laat hen ook meebeslissen over de gevolgen bij een overtreding.

  • Hun experimenteerdrang neemt soms de overhand, spreek hen daarom aan op hun gedrag.

  • Help hen mee dingen in gang te zetten in hun omgeving.

 2. Praat over spanningen en problemen in de groep.

 3. Wees een aanspreekpunt voor vragen over relaties en seksualiteit: keti’s zijn op een leeftijd gekomen waar ze regelmatig experimenteren op seksueel vlak. De eerste intieme contacten met jongeren van het andere of hetzelfde geslacht worden gelegd. De eerste serieuze koppeltjes worden gevormd, maar die kunnen ook weer snel veranderen.

 4. Wees daarbij alert:

  • Sommige jongeren zijn zeer onzeker over hun geaardheid of over hun seksuele ervaringen. Soms worden bepaalde situaties algemeen als evident beschouwd terwijl dat voor hen helemaal niet het geval is. De methodiek (N)iets mis mee?! kan je helpen om het thema met je keti’s te bespreken.

  • Vrienden hebben een grote invloed op het gedrag van een keti. Als één iemand iets uitprobeert, is de kans groot dat zijn of haar vrienden hetzelfde proberen.

 5. Sharen is van groot belang voor een keti

  • Gebruik van sociale media tijdens je activiteiten kan zeer motiverend werken.

  • Stel duidelijke regels op samen met je keti’s.

Meisjes zijn al bijna volledig ontwikkeld, maar jongens veranderen nog sterk bij de keti’s (14-16 jaar). Hun leefwereld breidt zich uit naar de ruimere maatschappij, ze stellen zich er veel vragen over en proberen er een positie in te nemen. Dat uit zich soms in opstandig gedrag, waarmee ze zich willen afzetten tegen wat hen irriteert. Vrienden zijn belangrijk om een eigen zelfbeeld te creëren. Voor leiding is het heel belangrijk om interesse te tonen voor de leefwereld van je keti’s, zo zullen ze jou ook respecteren.

Inspiratie nodig voor een goede keti-activiteit? Kijk zeker eens op onze Spelendatabank