Tito's (12-14 jaar)

Tito's (12-14 jaar)

Hoe ga je het beste om met je tito's? Je vindt hier een aantal tips die je als titoleiding helpen om het beste uit je tito's en je activiteiten te halen.

Hoe ga je het beste om met je tito's? Je vindt hier een aantal tips die je als titoleiding helpen om het beste uit je tito's en je activiteiten te halen.

  1. Daag je tito's uit: afwisseling is het codewoord. Tito's hebben nood aan experiment in een omgeving die hun mening respecteert.

  2. Luister en laat je tito's nadenken: ze geven graag hun ongezouten mening, maar het komt er soms bruut uit. Vraag door op wat ze precies bedoelen, zo leren ze hun mening beter te verwoorden.

  3. Geef je tito's verantwoordelijkheid: ze hebben echt geen zin om elke week een spelletje te spelen. Geef hen de kans om mee het programma te bepalen en win hun vertrouwen door open te staan voor hun zorgen.

  4. Toon interesse in de leefwereld van je tito's. Idolen nemen bijvoorbeeld een belangrijke plaats in.

  5. Bespreek conflicten. Tito's kunnen zeer hard zijn voor elkaar. Wijs hen op dat gedrag en organiseer een groepsgesprek als dat nodig is. Wacht wel tot de situatie is afgekoeld! Denk na over de groepsverdeling, tito's vormen vaak kliekjes waarmee ze alles delen.

  6. Sociale media zijn voor tito's een hulpmiddel om voortdurend met elkaar in contact te staan. Maak hierover duidelijke afspraken, samen met je leden. Vermijd een totaalverbod. Sociale media bieden immers veel spelmogelijkheden en je kunt er gebruik van maken om positief in beeld te komen met je Chirogroep.

  7. Wees open en vang onzekerheden op: een lichaam in ontwikkeling en hormonen die opspelen, op seksueel vlak verandert er zeer veel voor tito's. Een stoere houding verbergt vaak het gevoel van een tekort te hebben. Het helpt om dat thema bespreekbaar te maken en vooral mythes te ontkrachten. Vanuit eigen ervaring spreken, interesseert tito's enorm. Meer info nodig? Check zeker deze website: allesoverseks.be.

Tito's (12-14 jaar) zitten in een grote veranderingsperiode. Een eerstejaars aan het begin of aan het einde van het Chirojaar is compleet verschillend, en meisjes ontwikkelen net iets sneller dan jongens. Over het algemeen worstelen ze met zichzelf, ze zoeken naar hun identiteit en gedragen zich soms stoerder dan ze in werkelijkheid zijn. Het is belangrijk dat je met de leiding een veilige omgeving creëert voor jouw tito's, een plek waar ze ten volle kunnen experimenteren en een positief zelfbeeld krijgen.

Inspiratie nodig voor een goede tito-activiteit? Kijk zeker eens op onze Spelendatabank