Aspi's (16-18 jaar)

Aspi's (16-18 jaar)

Hoe ga je het beste om met je aspi's? Je vindt hier een aantal tips die je als aspileiding helpen om het beste uit je aspi's en je activiteiten te halen.

Hoe ga je het beste om met je aspi's? Je vindt hier een aantal tips die je als aspileiding helpen om het beste uit je aspi's en je activiteiten te halen.

 1. Bespreek het Chiroengagement van je aspi's. Ze zijn zich veel bewuster van wat er in de wereld gebeurt en ze zijn klaar om daarin verantwoordelijkheid op te nemen.

  • Laat hen zelf een activiteit voorbereiden en leiden.

  • Bespreek het leiding-zijn a.h.v. preleidingsvormingsmethodieken.

  • Voorzie genoeg ruimte voor spel en plezier.

 2. Wees open en kritisch tegenover je aspi's.

  • Ga discussies niet uit de weg en stel uitdagende vragen. Dat leert aspi's hun argumenten te verduidelijken en te nuanceren.

  • Wees een voorbeeld. Je hebt een grote invloed op de normen- en waardenontwikkeling van je aspi's. Toon respect voor de mening van ander, dat maakt de discussie vlotter.

 3. Wees betrokken bij de leefwereld van je aspi's.

  • Ze beginnen uit te gaan en drinken al eens een pint of roken een sigaret. Maak middelengebruik bespreekbaar en zorg samen met je aspi's voor duidelijke afspraken.

  • Sociale media zijn belangrijk om met elkaar in contact te staan. Laat je aspi's hiervan gebruik maken, zelfs tijdens activiteiten, maar spreek met hen af in welke mate het toegelaten wordt.

 4. (Seksuele) relaties zijn heel belangrijk voor je aspi's.

  • Bespreek dat openlijk, maar ga er bewust mee om. Je bent een vertrouwenspersoon, dus ga niets zomaar doorvertellen.

  • De methodiek (N)iets mis mee?! kan je helpen om het thema met je aspi's te bespreken.

  • De ploegsfeer blijft het belangrijkste. Het kan gebeuren dat er koppeltjes ontstaan binnen je aspiploeg. Zorg ervoor dat ze goed weten wat wel en niet kan tijdens een Chiroactiviteit. Het zou jammer zijn als hun relatie een grote invloed heeft op je voorbereidingen.

Hun lichamelijke ontwikkeling is bijna volledig achter de rug. Daardoor vindt de ontwikkeling van aspi's (16-18) vooral op het vlak van normen en waarden plaats. Je kunt hen stimuleren door hen hun vaak ongenuanceerde mening te laten uitleggen. Je zult zien dat een aspi snel kan bijdraaien en een tegenovergesteld standpunt kan innemen. Mensen naar wie ze opkijken, hebben een grote invloed. Aspi's vinden het nog altijd fijn om een goed spel te spelen, voorzie daarnaast af en toe momenten om thema's te behandelen die hen interesseren.

Inspiratie nodig voor een goede aspi-activiteit? Kijk zeker eens op onze Spelendatabank!

Aspiconfessions

Als aspi steek je soms dingen uit die het zonlicht niet mogen zien of die net iets uitdagender zijn dan een gewone activiteit. Wij vinden het belangrijk dat jullie dit kunnen doen en willen graag andere aspi's inspireren.
Steek het niet langer onder stoelen of banken en biecht hier je zonde op, zodat wij het u kunnen vergeven. Vul jouw ultieme Aspiconfession in op onderstaand formulier en vind het terug op onze Facebookpagina (deelnemen kan anoniem).

De actie loopt nu!