Zingeving op bivak?

Zingeving op bivak?

Maak je geen zorgen. Het gaat niet over een lange mis of een zweverige methodiek. Al horen missen en methodieken er soms ook wel bij. 
Zingeving bij de Chiro draait rond verwondering, verbondenheid, even ergens bij stilstaan , verdriet tonen, geluk delen, afscheid nemen, enzovoort. Zingeving gaat over 'voelen'. Het gaat over de momenten dat we voelen dat Chiro 'zin' heeft, dat we voelen dat er 'iets meer' is. 

 

Een bivak zit vol zingevende momenten

Denk maar aan de momenten dat jullie ...

samen rond het kampvuur zitten. 

afscheid nemen van elkaar na een heerlijke week.

een lied schrijven over jullie ervaringen. 

herinneringen ophalen tijdens de afwas. 

een bezinningsmoment houden.

als groep naar de zonsondergang kijken.

elkaar troosten.

een warm gevoel krijgen, gewoon door het 'samen zijn'.

zij die er niet (meer) bij zijn missen.

enthousiaste leden hebben tijdens een tafelmomentje.

Toevallige momenten

Die momenten ontstaan spontaan en zijn vluchtig.  Je krijgt er een warm gevoel van in je buik, of je voelt je net enorm mistroostig. Die momenten zijn niet voor iedereen gelijk. Wees je daar als leiding van bewust en spreek erover als dat nodig is. In de Chiro linken we die momenten vaak aan een van de volgende gevoelens: verwondering, verbondenheid, verontwaardiging of onmacht. 

Geplande momenten

Je kan tijdens het bivak bewust een zingevend moment inplannen. Dat kan voor de groep een rustmoment of een adempauze zijn. Het kan ervoor zorgen dat je leden even stilstaan bij wat Chiro voor hen betekent. Je kan dat op 101 manieren doen. Sommige groepen gieten het in de vorm van een viering, andere zien het eerder als een bezinning of een ritueel. We zorgden alvast voor wat inspiratie