Je leven en de Chiro

Je leven en de Chiro

Met de leidingsploeg organiseer je allerlei activiteiten: een Chironamiddag, een leidingskring, een fuif, een groepsbevorderende activiteit, enz. Als nieuwe leiding weet je nog niet wat er allemaal op je af zal komen. Hoe ga je dat allemaal combineren? Hier alvast enkele tips!

Hou rekening met je eigen planning


Jij maakt je eigen planning en stelt zelf prioriteiten. Dat kan niemand anders voor je doen. Schat op voorhand in hoeveel tijd je aan de Chiro wil besteden en hoeveel tijd je moet investeren in je andere bezigheden. Doe die oefening voor jezelf, nog voor de taken verdeeld worden.
 

Krijg zicht op hoeveel tijd er in een taak kruipt


Als nieuwe leiding is het niet altijd gemakkelijk om in te schatten hoeveel tijd er in welke taak kruipt. Zorg ervoor dat je op voorhand goed weet wat de omvang van de taken is. Zit bijvoorbeeld samen met de groepsleiding voor de taakverdeling om alle taken te overlopen. Of stel voor om dat gezamenlijk te doen met de hele ploeg. Zo heeft iedereen het nog een keer opgefrist. Als je een zicht hebt gekregen op je eigen planning kan je de puzzel beginnen leggen.
 

Kies taken die bij je passen


Door taken te kiezen die bij jou passen, blijf je gemotiveerd om ze te doen. Daarvoor hou je het beste rekening met alle aspecten van je leven: “Hoeveel tijd heb ik?”, “Wat doe ik graag?”, “Wat wil ik leren?”, “Welke ondersteuning van meer ervaren leiding krijg ik bij een taak?” Dat zijn allemaal vragen die je jezelf het beste stelt voor je een taak aanvaardt.

De taken die verdeeld moeten worden, zijn niet allemaal rozengeur en maneschijn. Denk maar aan de wc's schoonmaken, de vuilnisbakken buitenzetten of de verkleedkleren wassen. Je zal onvermijdelijk af en toe taken moeten opnemen waar je niet voor staat te springen. Hou goed in de gaten dat er een evenwicht in zit. Zorg ervoor dat jij niet altijd degene bent die de lastige klusjes moet opknappen, maar doe ze wel af en toe. Het hoort erbij en je medeleiding zal je zeker dankbaar zijn!

First things first


Als nieuwe leiding heb je waarschijnlijk nog niet al te veel ervaring met grote activiteiten organiseren. Geef jezelf de tijd om hierin te oefenen. Niemand verwacht dat je meteen het eetfestijn van begin tot einde op poten zet. Start met kleinere activiteiten.
 

Durf nee te zeggen


Durf aan te geven wanneer je een taak niet ziet zitten. Dat kan verschillende redenen hebben: te weinig tijd, buiten je comfortzone of je bent er nog niet klaar voor. Je wil waarschijnlijk ook wel dingen bijleren tijdens je eerste leidingsjaar, maar neem niet té veel hooi op je vork. Wie zich niet goed voelt bij een taak kan er weinig van leren. Eerlijkheid duurt hier het langst.
 

Maak afspraken met je medeleiding


Met je medeleiding vorm je een hecht team dat nauw zal samenwerken gedurende het hele Chirojaar.
Zorg binnen jullie groepje voor duidelijke afspraken, taakverdeling en planning. Zit samen met je medeleiding en overleg hoe jullie het jaar graag plannen. Wanneer willen jullie op weekend gaan? Wanneer maken jullie programma's en activiteiten? Goede afspraken maken goede vrienden.