Kasactiviteiten en verkoop

Kasactiviteiten en verkoop

Om in te schatten of een kasactiviteit nuttig is, is het goed dat jullie de financiële situatie van je groep in kaart brengen. Meer daarover vind je op deze pagina: Financiële situatie van je groep. Breng via de sjablonen op die webpagina jullie inkomsten en uitgaven in kaart en ga na welke inkomsten jullie nog tekort komen. 
Die denkoefening is een goede basis om te beslissen of de kasactiviteit de tijd en energie waard is.  

Je kan er ook voor kiezen om een geldinzamelactie te doen voor een goed doel. Ontdek enkele tips om een goed doel te kiezen.

Verkoop van Chiroproducten

Het merk ‘Chiro’

We zijn allemaal van de Chiro. Dus het is logisch dat je op een badge, T-shirt, drinkbus of ander gadget ‘Chiro’ vermeldt. Helaas mag dat niet. Of beter: dan moet je er de naam van je Chirogroep bij zetten, want je mag het niet verkopen als iets van dé Chiro. Het merk Chiro is namelijk beschermd en enkel De Banier mag nationale Chiroproducten verkopen. Zorg er dus voor dat je gadget een lokaal element heeft, dan is het geen probleem.

Vis niet in dezelfde vijver

Spreek bij de verkoop je eigen netwerk aan. Kom niet in het vaarwater van andere Chirogroepen door je te richten op leiding en leden van andere Chirogroepen. 
Het is mogelijk dat er in je gemeente of buurt een heleboel jeugd- en sportverenigingen zijn. Ook daar kan je het beste solidair zijn met elkaar. Een grote actie waarbij jullie de opbrengst verdelen kan meer impact hebben dan ieder voor zich. Zo geef je ook de kleine spelers een kans om hun activiteiten betaalbaar te houden. Spreek je concullega’s aan en probeer samen iets op poten te zetten.
 

Verkoop chiroproducten

Verkoop van alcohol

Wetgeving

Om alcoholhoudende dranken te verkopen die niet bestemd zijn voor gebruik ter plaatse moet je een handelaarsvergunning ‘ethylalcohol en alcoholhoudende dranken’ hebben. Als je bijvoorbeeld biermanden wilt verkopen, dan moet je daar een vergunning voor aanvragen. Ook voor het produceren van alcohol is er een wettelijk kader. 

Die vergunning is niet van toepassing op de verkoop van alcohol die bestemd is voor gebruik ter plaatse.  Fuiven, eetfestijnen of andere evenementen die je als Chirogroep organiseert zijn occasionele drankgelegenheden. Dan moet je die vergunning dus niet aanvragen. Hou je wel aan de regelgeving voor het organiseren van evenementen die in jouw stad of gemeente van toepassing is. 

Is het een goed idee? 

Is jouw Chirogroep van plan om alcohol (bv. biermanden of wijn) te verkopen? Hou je aan de regelgeving en neem de volgende zaken mee in een gesprek daarover met de leidingsploeg: 
 

  • Alcohol verkopen kan impact hebben op jullie imago. Als Chirogroep zijn jullie er elk weekend en op kamp voor kinderen en jongeren, en hebben jullie een voorbeeldfunctie. Voor ouders en omstanders kan het dus vreemd overkomen als jullie alcohol verkopen om die werking te financieren.  
     
  • Door alcohol te verkopen, zet je onbedoeld ook aan tot alcohol consumeren. Denk na over alternatieve producten die jullie kunnen verkopen en waar Chirosympathisanten iets aan hebben: thee, koffie, plantjes, wc-papier, enz. 
     
  • Wil je graag zelf bier of wijn maken? Evalueer dan of de Chirocontext daar de juiste plek voor is. Bekijk of je die ideeën ergens op een andere plek kan doen landen.
     
  • Maak van de gelegenheid gebruik en neem ook jullie Chiro-evenementen eens onder de loep. Verwijst de naam van je fuif of drankgelegenheid naar een alcoholisch product? Of zetten de naam of het concept ertoe aan om alcohol te consumeren? Dan kun je dat misschien beter aanpassen. Voorzie ook voldoende alcoholvrije alternatieven.  
Alcohol schenken