Jaarthemamethodiek: vind het geluk!

Jaarthemamethodiek: vind het geluk!

Het leven met een gouden randje!

Glimlachend van oor tot oor kuiert Eenhoorn langs de velden. De dag beginnen met een wandeling leek hem een uitstekend idee. Hij voelt de zon op zijn snoet en het lijkt alsof de vogels speciaal voor hem hun mooiste lied zingen. Terwijl zijn glimlach alsmaar breder wordt, voelt Eenhoorn zijn manen van kleur veranderen. De kleur van de zon!

Alsof het zo moest zijn, ziet hij plots Eekhoorn in de verte op het terrasje zitten. Eenhoorn galoppeert dichterbij en ziet dat Eekhoorn een zonnebril op heeft.

“Zet je erbij, vriend,” nodigt Eekhoorn hem uit. Dat moet hij geen twee keer zeggen.

“Ik weet niet waar jij zin in hebt, maar ik dacht zo aan een ijsje,” fantaseert Eenhoorn. Eekhoorn vind het een prachtplan.

Als de ober even later met twee ijsjes komt aanzetten, merken de vrienden op dat de ijsjes hen toelachen. Twee knalgele smileys sieren de ijsjes. De vrienden kijken elkaar even aan en beginnen hartelijk te lachen. De eerste minuten stopt het gelach niet. In de gele gloed van de zon worden de manen van Eenhoorn geler dan ooit.

Wanneer Eenhoorn die avond thuiskomt, kan hij zijn geluk niet op: zijn lievelingseten staat klaar. Wat een heerlijke dag, zucht Eenhoorn gelukzalig en zijn manen kleuren oogverblindend fluogeel!

Vind het geluk!

Pluis uit waar jouw leden en medeleiding gelukkig van worden. Het hoeft niets groots te zijn, soms zijn het juist de kleine dingen die een glimlach op het gezicht kunnen toveren van iemand die het net even wat moeilijk heeft. Zorg ervoor dat je voor iedereen een ideetje hebt, zo kan je bijvoorbeeld op kamp iedereen een extra portie geluk schenken.

Kraanvogels*

In Japan staat de kraanvogel al van oudsher symbool voor geluk, gezondheid en een wens om vrede. Er is wel een klein probleempje: kraanvogels brengen maar geluk als je er duizend van hebt. Werk aan de winkel, dus!

Met het onderstaande stappenplan maak je ze makkelijk zelf. Je vindt instructiefilmpjes op het internet.

Het is niet verplicht om in je eentje duizend vogels te vouwen, het mag een groepswerk zijn. Het geluk zal dan neerdalen over iedereen die eraan meegewerkt heeft. Ideaal om met je leidingsploeg te doen op koude en donkere winteravonden, als een grootse opdracht bij een een-tegen-allen of op een vaste plek tijdens de platte rust.

De kraanvogels ophangen aan touwtjes zorgt voor een gelukzalige sfeer in het Chirolokaal of in je tent.

Tip

Voor prachtige kraanvogels heb je vierkante papiertjes nodig. Dat mogen vouwblaadjes zijn die je zo kunt kopen, maar je kunt natuurlijk ook kladpapier, cursussen of reclamefolders die je niet meer nodig hebt in vierkanten knippen.

 

* Die methodiek komt uit Tussend'Oortjes3, een boekje vol kleine Chiromethodieken (te koop in De Banier).