Bijzondere Chirolokalen

Bijzondere Chirolokalen

Als je aan Chirolokalen denkt, denk je vaak aan die van je Chirogroep of van de omliggende groepen. In je hoofd zien alle lokalen er min of meer zo uit. Toch vind je in Vlaanderen enkele heel bijzondere exemplaren. De Dubbelpuntredactie nam een kijkje!

Chiro Tandem voor hun design lokalen

De Tetris van Chiro Tandem


Een designgebouw als Chirolokaal lijkt te gek voor woorden, maar toch is het voor Chiro Tandem uit Rollegem ondertussen al elf jaar een feit. Volwassen begeleidster Karlien vertelt hun verhaal.


“Een aantal jaar geleden had onze Chirogroep een groot probleem: we moesten weg uit de oude jongensschool waar onze Chirogroep destijds gevestigd was. Zo begon de zoektocht naar een nieuw Chiroheem. Het probleem leek algauw opgelost te raken. De stad schreef namelijk een architectuurwedstrijd uit waarbij het winnende ontwerp het nieuwe Chirogebouw zou worden. De Tetris – die naam hebben wij eraan gegeven – werd tot winnaar uitgeroepen en dus met overheidsgeld voor ons neergezet. Al hebben we zelf ook nog wel ons centje moeten bijdragen.”

“Aan de buitenkant ziet ons gebouw er heel fancy en modern uit en is het volledig bekleed met houten plankjes. Binnenin zijn er twee verdiepingen met een tribune, een grote ruimte, twee aparte lokalen en een sanitair blok. Alles oogt heel mooi, maar het is helaas niet altijd even praktisch.”


“Het speciale ontwerp geeft ons niet de kans om alle ruimte optimaal te benutten voor onze Chirowerking. Er is niet echt nagedacht over een plekje om materiaal te bewaren en we hebben zelfs niet de gelegenheid om een apart leidingslokaal in te richten met een keukentje erbij. Gelukkig hebben we in onze leidingsploeg wel voldoende creatieve breinen om ook voor die problemen een oplossing te vinden.”


“Mochten we in de toekomst zelf nog eens de gelegenheid krijgen om te verbouwen of een eigen ontwerp te maken voor onze Chirolokalen, dan zou het heel simpel zijn: een vierkant blok met verschillende, aparte ruimtes. Meer hoeft het voor ons niet meer te zijn.”
 

“We hebben in de brandweerkazerne toeren uitgehaald die nu niet meer kunnen!”

Chiro Aalbeke in de brandweerkazerne

Niet bij de brandweer, wel in de kazerne


Ondertussen geniet Chiro Aalbeke alweer van hun oude – weliswaar gerenoveerde – lokalen, maar tot vorig werkjaar vertoefden zij tijdens hun Chironamiddagen in de brandweerkazerne.

“Onze oude lokalen waren toe aan verbouwingen. De bedoeling was om voortaan onze activiteiten met alle afdelingen onder eenzelfde dak te kunnen organiseren. Als tijdelijke oplossing mochten we de oude brandweerkazerne gebruiken voor onze Chirowerking. Dat mag dan wel zalig klinken, wees maar zeker dat het verlangen naar onze vernieuwde loods altijd aanwezig bleef. Een brandweerkazerne lijkt heel leuk en stoer, toch was het vaak een hele uitdaging om er alles in georganiseerd te krijgen. De winternamiddagen waren én heel koud én heel luid, want de akoestiek in zo'n ruimte is er niet op voorzien om met zoveel kinderen tegelijk te spelen. En vergaderingen tijdens de winteravonden waren er alles behalve gezellig, zo zonder verwarming. Geef ons dan maar onze vertrouwde loods waar we na een leidingskring nog wat kunnen blijven plakken en niet moeten bibberen van de kou.”

“Toch blijft de tijd in de kazerne een unieke ervaring in onze Chirocarrière. We hebben er toeren uitgehaald die we in onze loods nooit zouden kunnen doen. We zijn blij met ons vernieuwde Chirogebouw, maar laten veel leuke herinneringen achter in de brandweerkazerne.”

Brandweerkazerne Chiro Aalbeke

In de containers van Chiro MIK MAK

Chiro MIK MAK uit Sterrebeek organiseert hun Chirowerking tijdelijk op een andere locatie. Zij kregen van hun gemeente voorlopig containerlokalen als oplossing en hopen binnen twee jaar hun werking te kunnen starten in een ander, veilig Chirogebouw. Groepsleidster Louise vertelt.

“Vorig werkjaar trok onze Chirogroep aan de alarmbel. Onze lokalen waren te klein, voldeden niet aan de huidige veiligheidsvoorschriften en eventuele evacuatie was in sommige delen onmogelijk. We richtten ons met die bekommernissen tot de gemeente, van wie we de containers kregen als tijdelijke oplossing. We zijn daar best wel tevreden mee. Het Zeenpark biedt ons een groot speelterrein dat omgeven is door een groot sport- en recreatiegebied, waar op zondag vaak verschillende verenigingen elkaar kruisen. Meer zelfs: we ondersteunen elkaar, bijvoorbeeld door materiaal uit te wisselen om naar elkaars evenementen te komen. Dat we hier goed zitten!”

Containers Chiro MikMak

“Minder praktisch zijn natuurlijk de Chironamiddagen waarop het wat slechter weer is. Zo'n container is absoluut niet groot en de muren zijn niet erg geluidsdicht, wat het binnenspelen soms wel moeilijk maakt. Daarnaast ligt er in elk afdelingslokaal wel ergens een tent of een paar balken, want voor het stockeren van ons groot materiaal is er jammer genoeg te weinig ruimte. Maar wetende dat onze nieuwe lokalen eraan komen en dat de containers maar een tijdelijke oplossing zijn, liggen we van de genoemde problemen absoluut niet wakker. We zijn de gemeente heel dankbaar dat we op deze manier onze Chirowerking alsnog kunnen verderzetten.”

“Ik zou wel liegen als ik zeg dat ik niet uitkijk naar die nieuwe lokalen. De uiteindelijke verhuis zal voor onze Chirogroep een absolute mijlpaal zijn. Aan dit project werd namelijk al enkele jaren gesleuteld door leiding, oud-leiding, ouders, schepenen en de burgemeester. Nu alles eindelijk effectief vorm krijgt, lijkt het doel bijna bereikt.”