Stout?Moedig!

Stout?Moedig!

Dit jaar willen we er een stoutmoedig jaar van maken. We tonen aan de wereld dat de Chiro meer kan en doet dan alleen maar wat rondhangen of spelletjes spelen. De Chiro heeft ballen! En dat mag – correctie – MOET iedereen weten.

download het logo

Stout?

Kinderen en jongeren worden bedolven onder regels die vertellen wat niet mag. Je mag niet met je schoenen in de zetel. Je moet in de rij staan. Je mag niet luid roepen. Je mag je niet vuilmaken. Je mag niet rondhangen op het plein. Je moet flink meespelen. Soms lijkt het alsof je enkel stilletjes mag spelen op een veilig graspleintje met een moussen bal.

In de Chiro nemen we vaak een loopje met die regels. Wat door sommigen als ‘stout’ wordt bestempeld, is in de Chiro de normaalste zaak van de wereld.

Thuis moet je de tuin niet ombouwen tot een modderglijbaan, in de klas bouw je geen kamp met het meubilair of verf je niet met alle uitstekende delen van je lijf, maar in de Chiro mag dat allemaal lekker wel! Is dat allemaal zo stout? Doen we daar onszelf of anderen kwaad mee? Nee!

‘Stout zijn’ betekent voor ons vooral niet bang zijn om iets te ondernemen, je stoute schoenen aantrekken en je stoutste verwachtingen laten overtreffen. Wie stout is, is dus in feite ...

Moedig!

De Chiro = stoere spelen en bakken lefgozerij

Weet je, in de Chiro krijgen kinderen en jongeren de kans om straffe activiteiten te beleven die thuis of op school niet zomaar kunnen. Trekken, duwen, een vuile beek, een klerenketting, …

Hoewel er in de Chiro al wat meer mag dan thuis of op school, zijn er ook in de Chiro regels – denk maar aan spel- en leefregels. Die zorgen ervoor dat je spel plezant en fair blijft. Regels zijn nodig, maar ze in vraag stellen en aanpassen moet kunnen. Wordt een spel vaak niet veel plezanter als je de spelregels verandert?

Hetzelfde geldt voor gewoonten en tradities. Allemaal hebben ze een bestaansreden, maar soms moet je ze durven aanpassen. Doorbreek eens de routine en bedenk eens een gloednieuwe traditie!

Een zondag vol zotte ideeën en geschifte experimenten

Je kent ze vast: die momenten tijdens een Chironamiddag waarop je je programma op kant legt om op te gaan in de fascinatie van je speelclubbers met een dode kikker of in het nieuwe spel dat de tito’s hebben uitgevonden met enkele takken en een oude ton.

Experimenteren, dat is leren met vallen en opstaan. In de Chiro krijgen kinderen en jongeren de kans om gewaagde constructies te proberen, nieuwe ingevingen te testen en impulsief te zijn. Als leiding creëren we voor onze leden een omgeving waar ideeën niet zomaar afgeketst worden.

Als ‘mietjes’ of gapende goudvissen langs de zijlijn staan kijken? Nee!

Met de Chiro durven we actie ondernemen tegen onrechtvaardige situaties. Van klein tot groot, wij hebben de ballen aan ons lijf om hard te roepen als er dingen scheef zitten. Wij zijn een grote groep die samen sterk staan. 

Een gebrek aan speelpleintjes, een onveilige verkeerssituatie, pestgedrag in de afdeling, energieverspilling, discriminatie: niets is voor ons te veel als we onze stoute schoenen aantrekken. En we zien het groots: een goed geplande actie kan voor een betekenisvolle verbetering zorgen, tot ver buiten onze grenzen. Denk maar aan Music For Life. Van briefschrijfacties tot naaktkalenders: dit jaar stunten we voor goede doelen! Wat scheef is, moet recht. De Chiro, dames en heren, heeft ballen!

En mocht je je even machteloos voelen, twijfel niet en stap in je...

Stoute schoenen

Een stoutmoedige Chiro, die kun je gemakkelijk herkennen aan haar stoute schoenen. Met ‘stoute schoenen’ willen we het jaarthema echt concreet maken in onze werking.

Dit jaar trekken we massaal onze stoute schoenen, laarsjes, pumps, bottinen en ballerina’s aan. We zetten ons straf en gedurfd spelaanbod in de kijker, durven experimenteren en maken scheef wat recht is. Is dat stout? Nee meneer, nee mevrouw: dat is moedig. Wat zeg ik? Dat is Stout?Moedig!

De volledige visietekst kun je hier downloaden.

En wie gaan we daarvoor meenemen?!? 

  • de Rob en de Rover, onze stoutmoedige jaarthemafiguren. Zij gaan een heel jaar op avontuur in Rebelgica, een wereld waar experimenteren en rebelleren gewoonweg mag! Elke maand zit er één van hun fantastische verhalen in Dubbelpunt. Ze zijn uitgeschreven in toneelvorm, zodat je het gemakkelijk kan naspelen in je Chirogroep. 
  • De Rebellen, inwoners van Rebelgica, hebben één ding waar ze stapelzot van zijn: stafbal. Het is een geweldig balspel dat ze te pas en te onpas spelen. Wij gaan het dit jaar ook massaal spelen in de Chiro. We organiseren op 31 april* zelfs een nationaal stafbaltornooi. Bewijs dat jouw Chiro (staf)ballen heeft!
  • We roepen ook alle gewesten op om een gewestdag met ballen te organiseren in de buurt. Een Chirodag met een straf aanbod en een gedurfde boodschap. De rode draad doorheen deze dag zijn – hoe kan het ook anders – BALLEN! Jouw gewest laat weten waar en wanneer dit feestje doorgaat! 
  • Een Chiro met ballen, dat gaat het best op de tonen van een supercool jaarthemalied. 
  •  Jullie! Een supercool jaarthema als ‘Stout?Moedig! is maar supercool als jullie het tot leven brengen in de afdeling, de leidingskring en, hé waarom niet, bij de ouders, buren en heel het schepencollege! Je vindt een heleboel tips om met het jaarthema aan de slag te gaan in elke dubbelpunt en op de site. Toon jullie van je stoutmoedigste kant!

* 31 april is de nationale feestdag van Rebelgica. In België valt dit op 1 mei. De Rebellen delen hun maanden nu eenmaal iets rebelser in…