Veilig online fotogebruik

Foto's op Facebook, Instagram, je eigen Chirowebsite... Online is fun, maar let toch ook op deze tips om ervoor te zorgen dat je er veilig mee kan omgaan.

Portretrecht leden: vraag toestemming aan de ouders

Voor je foto's van je leden wilt gebruiken, heb je in principe toestemming nodig van de ouders, zowel om de foto te nemen als om hem te gebruiken. Dat geldt voor alle jongeren onder de 18.

Enkele tips:

• Vraag aan ouders bij het begin van het Chirojaar toestemming om foto's te mogen nemen én gebruiken. Respecteer die keuze ook.
  • Vraag zeker toestemming als je iets in de kijker zet met je foto's, bijvoorbeeld bij een affiche of een nieuwsbrief.
  • Vermeld bij de foto’s die je online plaatst een e-mailadres zodat ouders een seintje kunnen geven als ze een foto liever niet op het net zien. Als iemand vraagt om een foto te verwijderen, ook al gaven ze eerder toestemming, doe je dat meteen.

Uitzonderingen op de regel:

• Als de betrokken persoon zich op een openbare plaats bevindt, geeft hij of zij impliciet de toestemming om het beeld te maken. Voor gebruik heb je nog altijd wél de toestemming nodig.
  • Als de betrokken persoon niet het hoofdonderwerp van de foto is, en er dus toevallig op staat, mag je het beeld gebruiken. Een groepsfoto mag dus wel. Een beeld waar je expliciet twee kinderen op uitlicht, daar moet je best toestemming voor vragen.

Wat voor foto's maak je?

• Post geen gênante of andere foto’s die je van jezelf ook niet zou willen zien verschijnen.
  • Neem geen stiekeme foto’s. Kondig op voorhand aan dat je een foto neemt en waarvoor je die wilt gebruiken.
  • Niet alle kinderen gaan even graag op de foto. Hou hier rekening mee.

Foto's van jouw leden online verspreiden?

Fotoalbums delen in besloten groep

Foto's en updates op jouw groepspagina zijn altijd openbaar.  Je kan ze dus niet opdelen om aan een selecte groep te tonen. We raden groepen aan hele albums via een besloten groep te delen in plaats van op je groepspagina.  Alle kampfoto's deel je dus best op een besloten manier. Dat hoeft niet enkel via Facebook. Zo kan je bijvoorbeeld ook mailen naar enkel groepsbekenden, of een besloten album maken op Flickr. Mediaraven heeft meer informatie over hoe je met Facebookgroepen omgaat.

Facebookpagina: kies je statusupdates

Je Facebookpagina is dé plaats om eens een leuke foto, video of andere boodschap te posten. Ga er dus ook bewust mee om. Zo kan je bijvoorbeeld een kampfoto van de dag of een blogbericht posten. Op die manier bepaal jij welke beelden door iedereen gezien worden.

Maak met ouders en leden duidelijke afspraken over welke foto's je waar deelt en hou hierbij rekening met het portretrecht.

Hiervoor geldt dezelfde raad als voor de Facebookstatusupdates. Standaard kan iedereen je profiel en berichten op Instagram zien. Als je dus een groepspagina hebt op Instagram, ga dan vooral je foto's bewust selecteren en gooi er niet meteen al je groepsfoto's op. Let bij een verhaal ook op: iedereen kan meekijken. Dat zijn de ouders, maar ook bijvoorbeeld de burgemeester of andere onbekenden.

Je kan je account op privé instellen als je wilt dat je berichten enkel voor jouw vrienden zichtbaar zijn.

Jouw Chirosite: foto's waar nodig

Ook hier geldt de raad om foto's selectief te publiceren. De website is vooral de plaats waar mensen informatie vinden over jouw Chirogroep, niet waar al jouw kampfoto's gevonden moeten worden. Plaats dus vooral foto's waar dit nuttig is. Op de pagina over ledenwerving kan je bijvoorbeeld een foto plaatsen van een scholenactie, of de pagina over het maandblaadje laat je zien hoe dat eruitziet. Hou bijvoorbeeld een kampblog bij, waar je elke dag een update geeft van het kamp, maar hou de grote fotoalbums gescheiden van de website.

Tip: Speel het spel Mediaklap (je groepsleiding kreeg dit per post aan het begin van dit Chirojaar) met je leidingsploeg of met de oudste afdelingen van je groep en maak thema's als privacy, smartphonegebruik, grenzen (cyberpesten, sexting, grensoverschrijdend gedrag), spelen en contact met ouders bespreekbaar.

Tip: Bekijk ook zeker onze pagina over sociale media op kamp.