Sociale media in je Chirogroep

Sociale media in je Chirogroep

Afspraken maken 

Na de activiteit zet je een Chirofoto op je Instagramstory, een ouder stelt je via Whatsapp een vraag over het speelclubweekend, je leden vragen of je mee in hun Tiktok wil, je wordt toegevoegd in een Snapchatgroep met de aspi’s, … Sociale media zijn aanwezig in je leven en dus ook in de Chiro.  

Hoe maak je afspraken over sociale media en gsm-gebruik in je Chirogroep?

 

  • Maak afspraken over gsm-gebruik en sociale media altijd samen. Zo kan iedereen er zich in vinden. Je kan ook met de leden samen afspraken maken

  • Stel bestaande afspraken zeker eens in vraag. Is iedereen het er nog mee eens? Zijn ze niet te streng? Wat zou er gebeuren als er andere afspraken gelden?

  • Zorg dat de afspraken ergens te vinden zijn zodat jullie ze altijd kunnen raadplegen. 

Hoe begin je eraan? 

Spel: Never Have I Ever Been Blocked 

Dit spel werd ontwikkeld om met je leidingsploeg stil te staan bij de afspraken die jullie hebben, of net niet hebben, over sociale media in Chirocontext. Iemand van de leiding werd geblokkeerd op sociale media. Wat een ramp! Het is aan jullie om te ontdekken wie er werd geblokkeerd op welk kanaal en uiteraard om welke reden. Welk team slaagt er als eerste in? 

Methodiek: Mediaklap 

Mediaklap is een methodiek die je zowel met de leden als met de leiding kan spelen. Met leuke doe-opdrachten en stellingen maak je thema's bespreekbaar die te maken hebben met mediagebruik in de Chiro. Op het einde heb je een aantal acties en afspraken om te gebruiken in je Chirogroep. 

Je kan dit kaartspel gratis ophalen in de Banier in jouw buurt. Of bestel het via de website. 

Op kamp 

Op kamp kunnen jullie afspraken verschillen van die tijdens het Chirojaar. Maar de principes om die afspraken vast te leggen, blijven hetzelfde. Zorg dat je ook voor deze afspraken de leden erbij betrekt en informeer de ouders erover. 

“Tijdens het kamp posten we ook op onze sociale media, maar het is niet zo dat ouders dagelijkse updates zien over het kamp.” – Ruben, Chiro Burcht 

“Iedereen die binnen onze Chirogroep opgroeit en de bivakken beleeft, beschouwt onze waarden en de keuze van het gsm-gebruik als de normaalste zaak.” – Tom, Chiro Dadizele 

Extra info en voorbeelden