HELP: hoe organiseer ik een actie tijdens COVID-19?

HELP: hoe organiseer ik een actie tijdens COVID-19?

De geplande spaghettislag of carwash zal dit Chirojaar waarschijnlijk niet meer kunnen doorgaan. Voor veel Chirogroepen zijn die centjes broodnodig om hun werking of bivak te financieren. Hoe pak je die situatie aan als Chirogroep? Wij geven enkele tips om een COVID-19-proof actie op poten te zetten.

Tip: veel Chirogroepen zijn op zoek naar manieren om extra centjes te verdienen. Pas op dat je niet met elkaar gaat concurreren. Liggen jullie dicht bij elkaar in de buurt? Sla de handen in elkaar! Dat kun je ook met concullega's van andere jeugdverenigingen doen.

Doe het dit jaar met wat minder en go back to basics


Omdat geld inzamelen niet vanzelfsprekend is tijdens deze periode kan je ook eens proberen het met wat minder te doen. Pak het eens anders aan als je op kamp gaat. Denk outside of the box en vervang duurdere activiteiten door goedkopere alternatieven. Zo kan je de uitstap naar het subtropisch zwembad vervangen door een dag vol waterspelletjes op het kampterrein. Die optie is uiteraard niet voor iedere Chirogroep haalbaar.

Trooper voor extra inkomsten


Tijdens deze periode wordt er massaal online geshopt. Dé perfecte gelegenheid om daar als Chirogroep een graantje van mee te pikken. Registreer je vereniging op trooper.be en krijg op elke online aankoop die via Trooper verloopt een procentje voor je vereniging. Maak reclame bij de ouders en Chirovrienden zodat ze op de hoogte zijn van jullie Trooperactie. Het zal de inkomsten van je spaghettislag waarschijnlijk niet dekken, maar het is toch maar mooi meegenomen, KA-CHING!

Organiseer een online actie


Veel Chirogroepen hebben hun afgelaste evenementen vervangen door een online actie. Geen inspiratie voor zo'n actie? Wij gingen eens gluren bij de (Chiro)buren. Belangrijk: hou er wel rekening mee dat de richtlijnen niet in alle gemeenten gelijk zijn. Check dus zeker eerst de specifieke richtlijnen van je gemeente voor je een actie opstart! Bij twijfel neem je het beste even contact op met een medewerk(st)er van je gemeente.

Chiro Kiekeboe Sente ging op zoek naar extra inkomsten en garandeerde daarbij ook de veiligheid van iedereen. Ze lanceerden gepersonaliseerde mondmaskers. De Chirogroep, hun eigen embleem én je naam verschenen voor €5 op het mondmasker. En de levering en betaling verliep ook helemaal coronaproof.

Pas op: geef je badge een lokaal element mee en richt je op je eigen netwerk. Het merk Chiro is namelijk beschermd en mag enkel door de Chirowinkels De Banier gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Monsmasker Chiro Kiekeboe Sente

De aspi's van Chiro Alleman uit Sinaai verkochten online tomatenplanten. Een papa van een van de leidsters had een overschot aan tomaten. In plaats van de tomaten weg te gooien, besloten ze om ze te verkopen. Via een online invulformulier konden mensen een plantje bestellen. De kopers betaalden op voorhand via overschrijving en kregen een berichtje als hun plantje geleverd werd. De plantjes werden aan de deur afgezet waardoor fysiek contact vermeden werd.

tomatenplantjes Chiro Sinaai

De Chirojongens van Opglabbeek organiseerden hun Chirofuif online via een livestream op YouTube. Je kon via virtual reality zelfs meedansen op het terrein. Voor een virtuele fuif kan je steunkaarten verkopen zodat iedereen die wil een bijdrage kan doen.

Tip: Als je dj een licentie heeft en je livestreamt via Facebook ben je voor Sabam helemaal in orde.

Chirofuif Opglabbeek online

Extra tip: een online verkoop organiseren die ook nog eens GDPR-proof is, vraagt wat extra inspanning. Werk je met Google Forms? Laat op je formulier weten wat je met de gegevens gaat doen. Zet je Excel niet openbaar en duid iemand aan om de inschrijvingen te beheren. Na de actie verwijder je de lijst weer. Voor een speciaal mailadres gelden dezelfde regels. Verwijder achteraf de mailbox en het Excel-bestand waar je je overzicht in bewaarde. 

Genoeg inspiratie? Ga zelf aan het brainstormen en vergeet zeker niet te dubbelchecken of je actie in orde is met de opgelegde maatregelen binnen je gemeente.

Veel succes, en elleboogjes van de Dubbelpuntredactie!


Voor praktische informatie over je afgelaste Chiro-evenement kun je terecht bij ikorganiseer.be.