Chirogeschiedenis

De Chiro bestaat al meer dan 75 jaar! Dit betekent meer dan 75 jaar lang samen spelen, de vlag hijsen, muziek maken, Chirokleren of een uniform dragen, op tocht gaan, straffe stoten uithalen, bijnamen geven, op bivak gaan, kampvuur stoken, vrienden voor het leven maken.

Genoeg materiaal om voluit retro te gaan. Hoe? Dat kom je hier te weten.

Een duik in het verleden

Duik het verleden in en ontdek de wervelende geschiedenis van de Chiro. Het verhaal van nationaal is het verhaal van de grote Chiro. Het vertelt -in 8 hoofdstukjes- hoe en wanneer de Chiro ontstond, hoe onze jeugdbeweging eruit zag in het prille begin, hoe we groeiden en evolueerden tot de Chiro van vandaag.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de Chiro kan hier de uitgebreide versie van Het verhaal van nationaal downloaden. Een verklarende woordenlijst met namen, termen en begrippen brengt ongetwijfeld de nodige helderheid.

De expogids van Chiro Expo, een klein en mooi uitgegeven boekje vol prachtige zwart/wit-foto's, geeft eveneens een helder overzicht van de geschiedenis van de Chiro. Iedereen kan een aantal gratis exemplaren van deze expogids aanvragen, bruikbaar voor elke gelegenheid!

Retro gaan

Retro gaan betekent je eerste stappen zetten in de wondere wereld van het erfgoed. Elke groep heeft haar eigen verhaal, elke groep is cultureel erfgoed, maar vooral ook springlevend. Het zou spijtig zijn als daar over honderd jaar niets meer van overblijft. Bewaren is de boodschap!

Graaf in het verleden van jouw groep en ontdek ware schatten. Tover dozen vol oude rommel om tot een pracht van een archief, ga op bezoek bij oud-leiding en vraag hen honderduit. Verzamel het erfgoed van jullie groep en zorg ervoor dat de Chiro van vroeger en vandaag nooit vergeten wordt.

Naast verzamelen en bewaren moet dit prachtige erfgoed getoond worden aan de hele wereld. Viert jouw groep binnenkort een jubileum? Hét moment om de geschiedenis van jullie groep op speelse wijze in de kijker te zetten. Stamp een geweldig creatieve tentoonstelling uit de grond, maak een originele publicatie of breng het verleden tot leven.

Heemkunde Vlaanderen bundelde een aantal tips in een artikel over erfgoedzorg in jeugdbewegingen.

De doos van Chiro Retro

Naar aanleiding van het feestjaar 75 jaar Chiro kreeg elke groep een unieke, prachtige, blikken jubileumkoekendoos. In de doos zit het boek De Chiro gaat retro, met daarin antwoorden op vragen over de geschiedenis van de Chiro en van jouw groep, over archiveren, erfgoed en het vieren van een jubileum. Verder vind je er spelfiches met meer dan vijftig spelletjes uit de oude doos -ideaal voor een namiddag De Chiro zoals het was- en vier nieuwe spelen -ideaal voor een actieve jubileumactiviteit. Als extra zit er een set van postkaarten in retrostijl in de doos.

De lege doos (ideaal om spulletjes in te bewaren!), het boek, de spelfiches en de postkaarten zijn ook apart te koop in alle winkels van De Banier.

Meer informatie?

Nog meer hulp en advies nodig?

Op het secretariaat van Chirojeugd Vlaanderen kan je terecht voor inhoudelijke vragen over alles wat te maken heeft met Chiro Retro, over documentatie, en over oude muziek.

Je kan er ook terecht om bepaalde zaken uit te lenen, zoals vlaggen, oude uniformstukken en tentoonstellingspanelen over de geschiedenis van de Chiro. Je kan eveneens een x-aantal gratis exemplaren van de geïllustreerde expogids aanvragen.

Veel plezier en succes met jullie erfgoedplannen!

Het verhaal van nationaal

Het verhaal van jouw Chirogroep