De geschiedenis van de Chiro

De geschiedenis van de Chiro

Logo 90 jaar Chiro

In 2024 bestaat de Chiro 90 jaar.

Daarom verdienen alle Chirosympathisanten iets bijzonders: een speels en muzikaal spektakel in het Antwerpse Sportpaleis. 


Op 11 november 2024 ben jij welkom voor een fantastische avond waarop we de wereld tonen dat Chiro nog altijd springlevend is. Zing mee met (Chiro)liedjes van vroeger en nu, beleef kippenvelmomenten en geniet samen met 20 000 Chiromensen van het ultieme Chirogevoel. 

Tickets en info voor 90 jaar Chiro via www.90jaarchiro.be
 

Hoe ontstond de Chiro?

 

Chiro bestaat sinds 1934.  Daarvoor bestonden er ook al wel een soort jeugdbewegingen, maar die heetten toen nog "patronaten".  In 1934 heeft Jos Cleymans (een priester) zijn plannen voor een nieuw soort jeugdwerking gepubliceerd: de Chirojeugd.  Vanaf toen zijn meer en meer patronaten Chirogroepen geworden. De naam had Jos Cleymans gemaakt met de Griekse letters "chi" en "ro". 

De Chiro bleef groeien, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Tijdens de Duitse bezetting van België kwamen de Chirogroepen bij elkaar met de uitvlucht dat ze een religieuze bijeenkomst hielden.  Anders mocht het niet. 

Na de oorlog groeide de Chiro verder. In 1957 verhuisde het nationaal secretariaat naar Kipdorp 30, de plaats waar het nu nog staat. 

In de jaren 60 veranderde er veel.  De oude vlaggen en symbolen verdwenen.  De Chiro deed mee met de moderne invloeden van toen.  Vanaf dan zijn er bijvoorbeeld groepen gemengd gaan werken.

In de jaren 70 kwam er een nieuw uniform en kreeg het leidingsblad "Licht & Gloed" een andere naam: Dubbelpunt.  Zo heet het nu nog.

De jaren 80 waren niet zo goed voor de Chiro: ze verloor 20.000 leden en ongeveer 100 groepen. Om daar iets aan te doen, koos de Chiro voor afdelingswerking en beter bekendmakingsmateriaal. 

In de jaren 90 begon de Chiro met Krinkels. Een Krinkel is een groot bivak voor leiding.

Meer info nodig? Die vind je in onze geschiedenisuitgaven