Goesting om te leven!

Het leven als tito is niet altijd eenvoudig. Beseffen dat je leeft en mag genieten, maakt deel uit van de Chirowaarde innerlijkheid.  Hopelijk mogen alle tito's tijdens fantastische Chiro-ervaringen beseffen dat ze genietend door het leven mogen gaan. Deze Levensweg doet tito's stilstaan bij wat goesting kan geven in het leven en wat soms echt balen is.

Gezellig rond het spelbord

Maak een rond spelbord zoals Levensweg, met een zestigtal vakjes. Er zijn een twintigtal goestingvakjes (rood), vijf vakjes voor kanskaarten (groen), drie doe-vakjes (geel) en een apart vak voor huisarrest (blauw). Op de goestingvakjes kan je schrijven wat er daar gebeurt, bijvoorbeeld: “tegenslag op school (-3)”; “rapport (+10/0)”. De rest van de vakjes laat je leeg.

 

Elk lid speelt voor zich en begint met vijftien goestingpunten (kroonkurken). Een voor een gooien de leden met een dobbelsteen. Zo gaan ze vooruit op het spelbord. Het doel is om het meeste goestingpunten te hebben.

 

Goestingvakjes

Op de goestingvakjes kom je verschillende dingen tegen waarbij je geen geld maar goestingpunten kan verdienen of verliezen. Als je op zo'n vakje komt, moet je uit een kaartspel een kaart trekken. Is het zwarte kaart, dan gebeurt er niets en gaan we verder. Is het een rode kaart, dan krijg of verlies je de punten die er op staan.

· Tegenslag op school (-3)

· Eerste lief (+15)

· Ruzie thuis (-7)

· Bus gemist (-1)

· Nieuwe kleren gekocht (+3)

· Naar een concert (+6)

· Roddel over jezelf gehoord (-6)

· Iets gênants gedaan op school (-8)

· Veel likes op een post (+4)

· Anoniem een gemeen bericht gekregen (-5)

· Avondje met vrienden (+10)

· Thuisblijven om te blokken (-8)

· Chirokamp (+20)

· Fiets kapot, te laat op school (-6)

· Rapport (+10/-5) <pijl></pijl> +10 voor wie al bij een kanskaartje koos voor blokken, anders -5

· Roddels op school (-10/0) <pijl></pijl> -10 voor wie al bij een kanskaartje koos voor roddel doorvertellen, niks voor wie roddel niet doorvertelde

· Je ouders bellen met andere ouders (-10/0) <pijl></pijl> -10 voor wie al bij een kanskaartje loog over uitgaan

 

Kanskaarten

Er zijn kanskaartjes waarbij je kan kiezen of je de uitdagingen aanneemt of niet. Je krijgt dan vijf goestingpunten of geeft er vijf af. Maak meerdere kaartjes van iedere versie zodat je kan aanduiden op het kaartje wat de speler kiest. Sommige kaarten hebben invloed op goestingvakjes. Schrijf niet op de kaartjes hoeveel ze winnen of verliezen.

· Je hebt binnenkort examens. Ofwel geef je nu punten af om te blokken, maar die je misschien terugkrijgt bij een goed rapport, ofwel studeer je niet en riskeer je een slecht rapport.
-5 bij blokken

· Je hebt een roddel gehoord over iemand. Ofwel vertel je die verder en word je eventjes populairder, maar riskeer je wel dat het uitlekt dat jij hem hebt doorverteld en zal je ruzie krijgen.
+5 bij doorvertellen

· Een vriend(in) die je al lang niet meer gehoord hebt, stelt voor om nog eens af te spreken, maar hij of zij kan enkel op zondagnamiddag. Zeg je de Chiro af voor een keer, al weet je dat het keileuk zal worden, of zeg je dat je de Chiro echt niet kan missen en spreek je een andere keer af?
+5 voor beide opties (niet op voorhand zeggen, laat je tito even nadenken en het bespreken)

· Je blijft bij een vriend(in) slapen en die stelt voor om te gaan feesten in het jeugdhuis die avond. Je weet dat het niet mag van je ouders. Doe je mee met de rest of ga je niet?
 +5 voor wie gaat feesten

 

Doe-vakjes

Er zijn drie doe-vakjes om gevoelens van verwondering, verbondenheid, verontwaardiging en onmacht te bespreken. Dat zijn gevoelens die je binnen en buiten de Chiro weleens voelt.

· Maak samen een luciferlijn (een vorm in lucifers die rechtstaan in het zand of in klei en die als een domino allemaal vuur vatten als je de eerste aansteekt) => iedereen krijgt een punt

· Bespreek een actuele ramp (een aardbeving, overstroming, enz.) => iedereen geeft een punt af

· Roep het gevoel op van op Chiroweekend te zijn geweest en speel het favoriete spel van de groep => iedereen krijgt een punt

· Maak een leuke groepsfoto (of doe een hele fotosessie) => iedereen krijgt een punt

· Maak een mooie verjaardagskalender van de tito's => iedereen krijgt een punt

· Sorteer een stapel kranten en tijdschriften volgens 'wat raakt ons', 'hoe voelen we ons', enz. => iedereen geeft een punt af

 

Blut = huisarrest

Als je 'blut' bent, ga je naar het huisarrestvakje. Je mag pas weer meedoen als je een opdracht voltooid hebt: afwas doen, alle e's omcirkelen op een tijdschriftpagina, strijkpareltjes op kleur sorteren, enz.

 

Even napraten?

Neem twee grote flappen en schrijf op de ene 'geeft goesting' en op de andere 'geeft geen goesting'. Laat iedereen even neerschrijven wat hen wel of juist geen goesting geeft. Zo leer je elkaar meteen een beetje beter kennen!