Worldcamp

Maak je klaar voor onvergetelijke ontmoetingen en een buitengewone ervaring die je dichter brengt bij de plaatselijke bevolking door een steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Slechts om de drie jaar krijgen drie à vijf kaderleiding de kans om deel te nemen aan het Worldcamp. Dat wordt georganiseerd door één van de landen die lid zijn van Fimcap. Fimcap is de internationale koepel van parochiaal georganiseerde jeugdbewegingen waar wij met Chirojeugd Vlaanderen ook lid van zijn. Er zijn 30 lidorganisaties, verspreid over 27 landen op vier continenten. Wat zij gemeenschappelijk hebben? Kinderen en jongeren samenbrengen in hun vrije tijd, door middel van activiteiten in lokale groepen. Chiro dus, maar buiten de landsgrenzen.

Worldcamp brengt een zestigtal jonge leiders en leidsters van over heel de wereld samen rond een bepaald thema. Tijdens Worldcamp 2018, in de Filipijnen, was dat het thema 'responsible consumption'. Tijdens een eerste kennismakingsweek verkennen ze het thema, wordt er gespeeld en gediscussieerd. Daarna kunnen de deelnemers een week meedraaien in enkele lokale projecten.  De deelnemers worden verdeeld in kleinere groepjes en helpen bij bijvoorbeeld de heropbouw van een schooltje of de aanleg van watervoorzieningen voor afgelegen dorpjes. Na die onderdompeling in de cultuur volgen nog enkele dagen nabespreking en evaluatie om het kamp in schoonheid af te sluiten. Een avontuur waarbij de deelnemers terugkeren met heel veel indrukken en inspiratie. 

Wanneer?

Worldcamp gaat door om de drie jaar. De volgende editie staat in 2021 gepland.