Wat vertellen ouders over de leiding?

Wat vertellen ouders over de leiding?

Een boodschap van ouders aan leiding

 

Chapeau voor wat jullie doen voor onze kinderen! Elke zondag keren er hier drie blije gezichtjes terug na een uitdagende Chironamiddag. Jonas (7) kan zelfs niet wachten tot hij zelf leider is! Dat ik zelf nooit in de jeugdbeweging was, vind ik ontzettend jammer. Ik heb heel wat gemist in mijn jeugd, zo blijkt. Doe voort zoals nu, want jullie zijn kanjers! 

Veronique - mama van Jonas

 

Dat jullie sterk werk leveren om kinderen een onvergetelijke tijd te bezorgen, hoef ik niet meer te herhalen. Daarvan zijn we allemaal al overtuigd. Wat ik hier misschien wel nog eens wil benadrukken, is jullie voorbeeldfunctie. Die draag je ook na de Chiro-uren nog. Vorige week kwamen Sander en ik één van zijn Chiroleiders tegen op de kermis. Hij was samen met een groepje vrienden oliebollen gaan eten. Toen hij ze allemaal naar binnen had gespeeld, gooide de leider botweg zijn vorkje, zakje en servet in de struiken weg. Sander zag het gelukkig niet, maar dat scheelde niet veel. Elke eerste zondag van de maand wordt er op de Chiroterreinen met alle leden papiertjes geraapt om de terreinen proper te houden. Beste Chiroleider van Sander, fantastisch dat jij en de rest van de ploeg zoveel goede waarden aan jullie leden meegeven, maar vergeet dan alsjeblieft ook niet ze zelf na te streven. 

Werner – papa van Sander


Ik was zelf ook ooit Chiroleidster en moet toegeven: ik zou het nu, op mijn leeftijd, nooit meer opnieuw doen. Niet omdat ik te oud ben en het niet meer zou aankunnen. Wel omdat mijn verantwoordelijkheidszin en bezorgdheid te veel zijn gegroeid nu ik zelf kinderen heb. Ik zou het niet meer aandurven om de verantwoordelijkheid over een groep kleine ribbels te dragen. ‘t Is dus nu dat jullie ‘t moeten doen en ervan moeten genieten. Zodra je zelf kinderen hebt, denk je over veel dingen te ver na. 

Chantal 


Beste leiding van Ella, leiding van Chiro Breendonk, leiding in het algemeen,
DANK JE WEL! 
Dank je wel omdat jullie er iedere zondag voor zorgen dat onze dochter een geweldige namiddag heeft.
Dank je wel omdat jullie je vrije tijd vrijwillig opgeven om dat mogelijk te maken.
Dank je wel omdat jullie vrijdagavonden, zondagmiddagen, weekends, weken, ... opofferen om dat mogelijk te maken.
Maak er een geweldig jaar van!

Pieter - papa van Ella


Elke zondagavond vielen twee Chiromeisjes met blozende wangen en benen ons huis binnen; te laat voor het avondeten maar enthousiast: het was wekelijkse kost!
Waar kan je ongestoord ravotten, vettige spelen beleven, een dagje achterstevoren leven, ... kortom, je fantastisch amuseren met wat je in het lokaal en daarbuiten vindt? Daar kan geen rijk uitgedoste speelkamer tegenop. 
Na vele jaren kwam er wat meer verantwoordelijkheid bij kijken: eens je leiding bent, breng je wat meer structuur in al die creativiteit, je waakt ook over het welbevinden van je leden.
Ik mocht als mama van twee Chirodochters heel het traject vanop afstand gadeslaan. Hoe knap is de weg die ze aflegden zonder een sprankel aan enthousiasme te verliezen. Daarom: fier op al die leiding die groot en klein én divers Chirowijs blijven begeleiden.

Annemie - mama van Helen en Annelies


Lieve leid(st)ers van Chiro Rijmenam en eigenlijk alle Chirogroepen

Als een jeugdbeweging weer negatief in het nieuws komt, krijg ik steeds de kriebels. In tijden van internet en sociale media is commentaar snel gegeven, vooral als men zich kan verhullen in anonimiteit. "Onbekwame leiding, daarom stuur ik mijn kinderen niet naar de jeugdbeweging." – "Leiding is voortdurend dronken en onverantwoordelijk."
En ja, soms maakt leiding eens fouten, maar wie doet dit niet? Als je er maar uit leert.

En eigenlijk sta je als leider of leidster niet alleen. Je maakt deel uit van een team: ouders, een volwassen begeleider, kookouders, leden, medeleiding, ... Je kan leren van elkaar en van feedback van alle teamleden. Dat maakt het net mooi. Je bouwt aan vaardigheden die je ook in de toekomst nog kan benutten. In je (toekomstige) job bijvoorbeeld. Denk maar aan verantwoordelijkheid, creativiteit, planningsvermogen, vergaderen, organiseren, sociaal en communicatief zijn.

Ook jullie leden dragen hier de vruchten van. Dankzij jullie leren ze in groep samenspelen, kunnen ze nog in de bossen ravotten, leren ze zonder mama en papa op weekendje of op kamp gaan en zelfredzaam te zijn, smeden ze vriendschappen,... Zo kan ik nog wel wat doorgaan.

Kortom, jullie zijn heel waardevol en verdienen daarom een welgemeende dankjewel. Als ik zie hoe mijn kinderen en hun vriendjes na een zondagnamiddag, weekendje of kamp met een lach op hun gezicht thuiskomen. Terwijl jullie dit allemaal vrijwillig in jullie vrije tijd doen (en dat wordt vaak vergeten).

Echt waar, bedankt!

Katarina - mama van Nyo, Ime, Kai en eentje nog op komst ;-)


Lieve Chiroleiding: bedankt! Bedankt omdat jullie zoveel tijd, creativiteit en energie in de Chiro stoppen, om zo onze kinderen de tijd van hun leven te bezorgen. Hoewel het voor jullie niet altijd een opoffering is, wordt dit toch vaak serieus onderschat. Wanneer ik mijn twee Chirokoters bezig zie en hoor, maakt mijn Chirohart steeds een sprongetje. Ze beleven evenveel plezier als ik destijds, ze leren er dezelfde waarden en vaardigheden, enz. Dat kan alleen maar als er generatie na generatie gedreven leidingsmensen klaarstaan om het beste van zichzelf te geven en zo het beste uit al die Chiroleden te halen. Jullie zijn dus goud waard, en dat mag weleens wat vaker gezegd worden. Dikke merci, en doe zo verder.

Klaartje - mama van Dora en Martha


Álle respect voor de superleiding van Chiro Joke-Scindal uit Wijnegem. Dankzij hen amuseren onze drie tieners (Stef, Bas en Noor) zich al acht jaar lang elke zondagmiddag rot. (En dat terwijl mijn man en ik telkens enkele uren vrije tijd hebben <knipoogsmiley>.) Met plezier steken we dan ook af en toe onze handen uit de mouwen, bv. tijdens de afbraak van het jaarlijkse kamp. Het minste wat we kunnen doen voor hun fantastische inzet. Alle respect voor deze mensen die zich keer op keer vrijwillig inzetten. Ze verdienen een standbeeld! Chiro is top! 

Els – mama van Stef, Bas en Noor


Een boodschap van leiding aan ouders

 

Binnen onze Chirogroep kunnen wij ieder jaar opnieuw een beroep doen op tal van ouders die komen helpen bij allerlei activiteiten en evenementen. Daarvoor nogmaals ne dikke merci! Toch blijken niet alle ouders even Chirominded te zijn. Steeds vaker krijgen we boze mailtjes, telefoontjes of bezoekjes van mama’s en papa’s die het niet eens zijn met onze Chiroregels. Ze vinden niet dat hun kinderen lokalen horen op te ruimen, toiletten moeten schoonmaken of papiertjes moeten rapen. Of ze vinden dat hun kind wel het recht heeft om zijn/haar gsm te gebruiken tijdens dat halfuurtje vrij. En daarnaast zeuren ze ook nog eens over het feit dat hun zoon/dochter geen eigen snoepjes mag meenemen op bivak. Wel, lieve mama’s en papa’s, laten we een afspraak maken: thuis bepalen jullie de regels, maar in de Chiro is ‘t aan ons. Als jullie ons de verantwoordelijkheid over jullie kind toevertrouwen op zondag, tijdens het Chiroweekend of gedurende het bivak, laat ons dan ook toe om hierbij onze eigen regels te voorzien. Zo wordt het voor iedereen een pak leuker, gezelliger en makkelijker! De Chiroleiding dankt u! 

Joren 


Bedankt voor het vertrouwen dat jullie week na week aan ons geven door jullie kinderen naar de Chiro te laten gaan. Iedere week een glimlach op het gezicht van jullie kinderen toveren, daarvoor doen we het. Zonder hen en zonder jullie zouden we niks zijn! D-A-N-K-U DANK U! 

Lise


Een positieve boodschap doet altijd deugd! Bedank de leidingsploeg door een simpele 'merci' te zeggen voor elke zaterdag- of zondagnamiddag die ze vrijmaken om leiding te geven. Voor elke minuut vrije tijd die ze besteden om een jeugdbeweging draaiende te houden. Zoals we bij ons altijd zeggen: Chiro is meer dan die namiddag alleen. Vaak wordt dat laatste vergeten!

Lore 


Beste mama’s en papa’s 

Graag willen wij jullie bedanken voor al het vertrouwen dat jullie in ons, de leiding van de Chiro, stellen. Dat jullie petotter op zondag mag komen meespelen in die zotte bende. Dat jullie die vuile, bemodderde en geverfde Chirokleren elke keer weer wassen en herstellen, dat jullie op kamp mee komen koken, dat jullie wc-rolletjes sparen, dat jullie rondrijden met die grote auto, cake uitdelen, de leiding ontvangen op huisbezoek, laten weten hoe plezant de ketjes het vonden, dat jullie mee uitkijken naar het kamp, dat jullie stiekem ook nog weleens mee zouden willen, dat jullie helpen op het eetfestijn, altijd graag een vrije bijdrage leveren voor chocomelk of pompoensoep, en al die andere dingen die ik hier nu even vergeten ben! 

DUS: echt een dikke merci! 

Rone 

 

Eerste leerjaar: Chiro of scouts? To be or not to be? Heel de klas ging naar de scouts, eerst aangemoedigd door scouts-ouders op de wachtlijst! Toch voor Chiro gekozen, en die scouts-ouders hebben geen seconde getwijfeld om de switch naar Chiro-ouders te maken. Altijd paraat, brengen/halen naar kampen, weekends, af en toe een oogje dichtknijpen bij dat ene herexamen dat mogelijks daar was door te veel engagement bij de Chiro. Met fierheid luisteren naar de kamp /Krinkel /cursusverhalen. Trots en niets anders dan steun toen ik kon zeggen dat ik nationaal voorzitter werd. Tijd om zelf eens fier te zijn op mijn mama en papa! Bedankt mam&pap xxx 

Annelies


Beste ouders

Afgelopen zomer was er in onze Chirogroep heel wat te doen rond sociale media op kamp. We kregen klachten van ouders omdat we 'te weinig' op onze Facebook-pagina postten. Nochtans hadden we in het begin van het kamp een bericht geplaatst dat we slechts een paar keer iets op Facebook zouden zetten, maar zeker niet elke dag. We menen het namelijk echt als we zeggen dat we te druk bezig zijn met de dag van uw kind zo goed mogelijk te vullen met leuke spelen en activiteiten en 's avonds te vergaderen over hoe de dag erna er zal uitzien. Toch waren er enkele ouders die daar niet over te spreken waren, zelfs één ouder die elke dag sms'en stuurde en belde naar de leiding om te vragen hoe het met haar kind ging. Wij als leidingsploeg hadden dat soort gedrag totaal niet verwacht. Daarom deed het enorm veel deugd om ook reacties van ouders te zien die onze terughoudende aanpak op sociale media steunden. Zij reageerden op de boze of geagiteerde ouders dat ze wisten dat hun kinderen in goede handen waren, dat we de vorige keer meteen gebeld hebben toen hun kind iets voorhad en ook onmiddellijk naar de dokter waren geweest, hoe fijn ze het vonden de verhalen achteraf van hun kind te horen in plaats van het allemaal al op de Facebookpagina gelezen te hebben. Dát zijn de ouders voor wie wij met veel plezier om de drie dagen een leuk bericht op onze pagina posten. Dát zijn de ouders voor wie we genoeg tijd uitrekenen zodat ze zeker een tof postkaartje van hun kind kunnen verwachten. Dus bedankt aan al diegenen die het ondanks de groeiende aandacht voor sociale media begrijpen als wij hier wat minder aandacht aan besteden om meer tijd te hebben om het kamp onvergetelijk te maken!

Liefs
Anke, een sociale leidster


Dag ouders

Vanaf zes jaar zijn jullie spruiten meer dan welkom in de Chiro. Dat wil zeggen dat ze vanaf zes jaar de mogelijkheid hebben om herinneringen en vrienden voor het leven te maken. Uiteraard verloopt niet altijd alles van een leien dakje en maken wij, leiding, ook soms fouten. Fouten (lees: kattenkwaad) die snel en maar al te graag in de schijnwerpers gesteld worden. Ondanks deze demotivering staan wij ELK jaar, dit gedurende twaalf jaar lidmaatschap, VRIJWILLIG klaar om uw kinderen in onze armen te sluiten en hen mee te nemen op kamp/weekend. Tegenover de zelfstandigheid die uw kind krijgt, de leuke verhalen, de vrienden voor het leven en de herinneringen die binnen tien jaar nog verteld zullen worden, vervagen de ‘fouten’ in mijn ogen. Het zou ons dan ook oprecht deugd doen om na kamp een welgemeende ‘MERCI’ te horen. Wij doen dit met heel ons hart vol enthousiasme. Geef ons alsjeblieft wat meer een dankjewel <hartje>

Shari


Lieve ouders
Probeer samen met ons in Chiro te blijven geloven. Het is niet altijd gemakkelijk om je kind los te laten, maar kijk met vertrouwen naar de leidingsploeg, want die probeert altijd het onderste uit de kan te halen.

Bram