Vlekkenkampioen

Vlekkenkampioen

Tante Kaats tips voor Chirovlekken

Tante Kaats tips voor Chirovlekken

Wij doken in het archief van de legendarische Tante Kaat op zoek naar de beste schoonmaaktips. 

Door Lieven 

 

Cola van een zetel verwijderen

Bedek de vlek met een papje van talkpoeder en vloeibaar wasmiddel.  Laat dat intrekken, en schraap het vervolgens weg.  Zuig de restjes weg, en dep met zuiver water.

 

Schimmel in het sanitaire blok

Tegen schimmel gebruik je het beste bleekwater.  Vul een plantenspuit met de helft water en de helft bleekwater, en breng dat aan op alle tegels en voegen.  Dat laat je goed intrekken.  Vergeet ondertussen niet de ruimte te verluchten, want het kan sneller naar je hoofd stijgen dan de aperitief op de nieuwjaarsreceptie.  Nadien spoel je alles met zuiver water.

 

Aangekoekte pan

In de keuken vind je sowieso een kookpot met een lekker zwarte bodem.  Dat kun je het beste schoonmaken door er een bodempje water in te zetten en daar een beetje schoonmaakazijn aan toe te voegen.  Laat dat enkele minuten inwerken, en schrob nadien schoon.  Hetzelfde werkt voor een oven die goed aangekoekt is.

 

Stinkende vaatdoeken

Vaatdoeken die je een tijdje gebruikt, kunnen beginnen stinken.  Dat wijst erop dat er bacteriën een feestje houden in je doek.  Je kunt de vaatdoeken eerst natmaken, uitwringen en daarna in de microgolf steken op de hoogste stand.  Na een minuutje zijn alle bacteriën dood!

 

Kalkaanslag in het toilet

De toiletten hebben over de jaren een geel randje ontwikkeld aan de waterlijn.  Ook dat kun je oplossen met schoonmaakazijn.  Zet de watertoevoer af en trekt tweemaal door.  De rest van het water moet je eruit halen.  Time to get your hands dirty!

Verwarm vervolgens een liter schoonmaakazijn en giet ze in het toilet.  Om de azijn goed te laten inwerken, bevestig je een dikke laag toiletpapier tegen de wand.  Dan laat je dat een hele nacht inwerken.  Ten slotte spoel je door en borstel je de wc goed met een stevige borstel.

 

Stinkende vuilnisbak

Snij een citroen doormidden en wrijf (met de binnenkant van de citroen) de vuilnisbak in.  Dat doodt de bacteriën en neemt dus ook de geurtjes weg.  Met het overschot van de citroen kun je een cocktail maken zoals een Long Island Iced Tea of een Margarita.  Maar daarover uitweiden doen we weleens in een andere Dubbelpunt.