Tips voor het eindgesprek

Tips voor het eindgesprek

Met deze 7 stappen haal je het meeste uit het eindgesprek van je stagiair!

  1. Informeer je stagiair(e)s op voorhand in verband met het feit dat er een evaluatiegesprek zal volgen. Vertel hem/haar op welke competenties de stagiair(e)s geëvalueerd zullen worden (speltechnisch? begeleidingshouding? samenwerking?). Geef ook aan wie er zal deelnemen aan het gesprek (input van de rest van de leefgroep?).

  2. Observeer je stagiair(e)s grondig tijdens het uitvoeren van hun taak. Zo kun je later, in het evaluatiegesprek, ook spreken over concrete voorbeelden.

  3. Geef je stagiair(e)s ruimte om hun eigen waardeoordeel te geven over de uitgevoerde taak

  4. Geef als begeleiding een waardeoordeel over de uitgevoerde taak vanuit het competentieprofiel. Probeer situaties te vermijden waarbij je enkel positieve of enkel negatieve punten aanhaalt.

  5. Doe aan feedforward door de besproken taak te koppelen aan toekomstige taken die de stagiair(e) op zich zal nemen. Vraag, in een open houding, of er competenties zijn waarin de stagiair(e) nog wil groeien.

  6. Koppel acties aan de groeicompetenties die de stagiair(e) formuleerde. Giet ze eventueel in stage-doelstellingen.

  7. Rond het gesprek af. Kom even los uit de sfeer, vraag naar hoe de stagiair(e) zich nu voelt, vertel iets luchtigers of laat de stagiair(e) iets luchtigs vertellen