Startviering Grenzeloos Chiro

Startviering Grenzeloos Chiro

Startmoment/intredelied

Dansen, dat doen mensen over heel de wereld. Dans met de hele Chirogroep op ‘’t Smidje’ van Laïs. Zo kan de hele groep binnenkomen in de kerk of de zaal, door de middengang of als je met te veel bent ook via de zijkanten.

Welkomstwoord

Spreek welkom uit in verschillende talen. Heb je in de groep kinderen die thuis andere talen spreken dan Nederlands? Dan kunnen zij de mensen begroeten in die talen. Ook leiding die vreemde talen studeert of op uitwisseling geweest is, kan wel welkom zeggen in een andere taal.

Willkommen, Bienvenue, Welcome, Bienvenido, enz.
Welkom op de startviering van ons Chirojaar. Dit jaar trekken we met onze Chirogroep de wereld in. Of trekken we de wereld in onze Chirogroep.

We eten taco's, onze kleren zijn 'made in China', we slapen in Zweedse bedden en we gamen met mensen aan de andere kant van de wereld. Ja, we zijn wereldburgers. We horen of lezen verhalen over mensen aan de andere kant van de wereld. Maar we weten niet altijd wie ze echt zijn. Met 'Grenzeloos Chiro' willen we buiten onze eigen Chirogrenzen gaan en in ontmoeting gaan met andere jeugdbewegingen over de (lands)grenzen heen!

Robin Rugzak

Door het jaarthemafiguurtje Robin Rugzak te volgen, door zijn postkaarten te lezen en door spelletjes te spelen van andere ‘Chirogroepen’ in andere continenten zullen we de wereld verkennen.

Zoals Robin Rugzak trekken we onze Chiroschoenen aan en zetten we een stapje in de wereld.
Samen kijken we om ons heen, dichtbij en verder weg.

We plooien onze kaart open en kijken waar we nog niet geweest zijn.
We kijken over het muurtje in onze buurt en zien zo veel verschillende culturen. We kijken verder en ontdekken dat Chiro ook op andere plaatsen op onze wereldbol bestaat, overal een beetje anders. We reizen al spelend de wereld rond.

We gooien onze rugzak op onze rug.
Daarin bewaren we al de leuke ervaringen die we op onze tocht door de wereld mogen beleven.

Eerste lezing: Kaartje van Robin Rugzak

Robin Rugzak heeft ons een kaartje gestuurd.

Dag Chirovrienden

Wat een reis! Na meer dan negen uur vliegen eindelijk op Indiase bodem.
Heerlijk, die stralende zon en de gezellige straatjes van India. Eén mengelmoes van kleuren en geuren. Je wordt er oprecht goedgezind van. Trouwens, ik dacht dat ze alleen bij ons jeugdbewegingen hadden, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Hier hebben ze ICYM, de Indiase versie van onze Chiro. Echt toffe mensen! Ze hebben me zelfs een rondleiding gegeven bij de Taj Mahal. Beter kan toch gewoon niet?
Dus: so far so good! Ik voel me hier als een vis in het water.

Tot binnenkort, maatjes! Of zoals ze hier zeggen: jald milate hain, dost!

Hopelijk krijgen we het hele jaar door nog meer kaartjes!

Tussenzang: De wereld is een toverbal

Evangelie: Gij zijt het zout der aarde

Lees Matteüs 5, 13-16 (Zout en licht)

Suggesties voor homilie:

 • Toen Jezus leefde, was zout heel kostbaar. Zout winnen was namelijk geen eenvoudige klus, en dat gebeurde enkel in kuststreken. Romeinse soldaten werden ermee uitbetaald.
 • In de woestijn gaven mensen zout aan gasten om weer op krachten te komen. Door het vele zweten daalt het zoutgehalte in je bloed en dan is zout de oplossing. Het was een teken van vriendschap.
 • Je kan zelf het verschil maken! Met een heel klein beetje zout krijgt brood al een heel andere smaak. Met de Chiro kan je van grote betekenis zijn in de wereld. 

Voorbeden: Over samen voor de wereld zorgen

Laat ons zorgen voor elkaar.
Laat elk kind welkom zijn onze Chirogroep: in welke straat je woont, naar welke school je gaat, van welk land je komt, het maakt allemaal niet uit.

Laat ons zorgen voor kinderen die niet naar de Chiro kunnen komen.
Laat elk kind ruimte krijgen om te spelen, om plezier en vrienden te maken, om de wereld te ontdekken.

Laat ons zorgen voor de grote mensen.
Laat ons hen blijven vragen om mee te spelen, gek te doen, en als het nodig is ernstig te zijn.

Offerande

Als er een offerande is, brengen de kinderen de volgende dingen aan:

 • Een wereldbol omdat we ons dit jaar engageren om echte wereldburgers te worden. We stellen ons open voor iedereen in de hele wereld en dragen samen zorg voor elkaar en de wereld.
 • Een bloem: de bloem illustreert de prachtige natuur waarin we zullen spelen en die we zullen respecteren.
 • Een drinkfles: want aandacht voor de wereld is ook aandacht voor grote wereldproblemen: onze Chirogroep springt mee op de kar tegen overmatig gebruik van plastic wegwerpverpakkingen.
 • Een touw: we voelen ons verbonden met kinderen en jongeren uit andere landen (of een vlaggenlijn met verschillende vlaggetjes – gekleurde (Chiro)vlaggetjes of landenvlaggetjes).
 • Brood en wijn: we willen dit delen met jullie, in nagedachtenis van Jezus én omdat we willen stilstaan bij hoeveel geluk we hebben dat we hier samen met jullie kunnen vieren vandaag. Als je 't mij vraagt, was Jezus als een Chiroleider en heeft hij met zijn leidingsploeg vaak wijn gedronken en samen gegeten. We weten ook dat Chiromensen over heel de wereld datzelfde gebaar doen en dat verbindt ons.

Doe je geen eucharistieviering, dan heb je geen offerande. Het is dan toch heel mooi om de wereldbol, de bloem, de drinkfles en een touw naar voren te brengen en er kort iets over te zeggen.

Ideeën voor liedjes

 • Tonya: 'Hé doe maar mee'
 • Lady Gaga: 'Born This Way'
 • USA For Africa – ‘We Are The World’
 • Afsluiten met het jaarthemalied

Kijk ook eens in de Notelaar, het zangboekje van de Chiro. Daar staan heel wat wereldliedjes in.

Ideeën voor een activiteit

Wat wensen jullie elkaar toe dit Chirojaar?
Vouw vliegtuigjes met een wens of een tekening op. Laat ze boven jullie hoofden vliegen door ze samen in de lucht te gooien. Iedereen raapt een vliegtuigje op dat niet van hen is. Dat mag je meenemen naar huis.