Sint & Piet

Sint & Piet

Een leuk Sinterklaasfeest voor iedereen!

Hij komt, hij komt! Binnenkort is het weer zo ver: de Sint en zijn Pieten komen naar de Chiro! Een moment waar velen ongetwijfeld naar uitkijken. Is je leidingsploeg al volop bezig met de voorbereidingen om jullie leden weer een groots Sinterklaasfeest te bezorgen? Fantastisch! Om jullie daarbij te helpen, geven we hieronder een aantal tips en ideetjes mee! Zo zorgen we er samen voor dat het Sinterklaasfeest voor iedereen leuk is. Veel Sinterklaasplezier gewenst!

1. Kies voor verschillende soorten Pieten en Mieten

De laatste jaren was er veel te doen rond de kleur van Piet. Zijn donkere kleur komt volgens de verhalen van tegenwoordig door het roet van de schouw. Dat is niet altijd zo geweest. Meer daarover kan je hier lezen.

Mag Piet nu geen kroeshaar meer hebben? Dat kan wel, maar daar is niet per se een zwarte pruik met krullen bij nodig. Piet kan evengoed blonde lokken, rode vlechtjes of donker sluik haar hebben. Je kan Pieten en Mieten in alle soorten en maten hebben, zoals dat ook voor je leden geldt. Daarbij kan je ze ook rolletjes toewijzen. Zo heb je Kookpiet, Pakjesmiet, Turnpiet, Avontuurpiet, Bouwmiet, … Ideaal voor jullie toneelstuk of zangstonde.

Duik dus de verkleedkoffer in en zoek een gekke outfit bij elkaar. Je kan Piet herkenbaar houden door oude en nieuwe elementen te combineren: kleren met veel kleuren, een leuke muts, sneakers, enz. Die dikke rode lippen, kroezelhaar en zwarte schmink zijn daarvoor niet nodig.

Het is uiteraard een goed idee om hierover met je leidingsploeg in gesprek te gaan. Tips en methodieken daarvoor vind je hier.

2. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe

Het Sinterklaasfeest is voor heel wat kinderen een spannende gebeurtenis. Zorg voor een positieve sfeer, waarin iedereen zich op hun gemak voelt. Gebruik de Sint en Piet niet als dreigmiddel (“Als je niet luistert, vlieg je in de zak.”) of als manier om je leden te straffen of terecht te wijzen. Zo kan iedereen achteraf met een positief gevoel terugkijken op een fijn Sinterklaasfeest.

Wil dat zeggen dat je, om te lachen, niet meer in de zak mag steken? Uiteraard niet, maar denk goed na over de manier waarop! Meer over straffen en belonen kan je trouwens hier lezen.

3. Het geheim van de Sint

Niet alle kinderen geloven (nog) in Sinterklaas. Dat stelt je als leiding soms voor een uitdaging. Want je wil natuurlijk niet dat ze de pret voor anderen “bederven”. Anderzijds hadden de ouders van die kinderen mogelijk goede redenen om dit al aan hun kind te vertellen. Ga dus op zoek naar een goede balans, maak hier afspraken over met je medeleiding en durf hier ook leden subtiel (!) op aan te spreken.

Mochten leden de Piet (of Sint) herkennen, kan die hen lekker samenzweerderig toevertrouwen wat hun grote geheim is: de rest van het jaar zijn ze misschien leiding bij de Chiro, klusjesvrouw of nonkel Mo, maar in de weken dat de Sint in het land is, hebben ze een bijzondere taak. Dan mogen ze hem helpen. ‘Niet doorvertellen, hé.’

4. Inspiratie gezocht?

Inspiratie gevonden! Check onze Chirokleurplaat en Sinterklaasliedjespagina!

Vragen of opmerkingen?

diversiteit@chiro.be
03-231 07 95