Ai, ik heb mijn ... vergeten

Ai, ik heb mijn ... vergeten

We komen allemaal weleens in de situatie: je bent op tweedaagse en hebt juist een dag zwoegen door de Ardennen achter de rug. Daarbovenop nog eens sleurend met een rugzak waar véél te veel in zit. Eens aangekomen op de bivakplaats begin je al je spullen uit te pakken: en: “Lap, ik wist dat ik iets vergeten was!” Hier enkele tips en tricks die alle gevorderde plantrekkers kennen!

Beker/tas

Als creatieve vervanger voor je beker/tas is een lege petfles ideaal. Snij de onderkant van de fles en klaar. Opgelet als je dat zou gebruiken voor warme dranken: niet alle plastic flessen kunnen tegen de hitte en zij kunnen dus smelten! Raak ze dus ook niet aan terwijl je ze vult, een ongeluk is snel gebeurd.

Piketten

Als snelle vervanger voor pikken kan je enkele takken zoeken, daar een punt aan scherpen en een weerhaakje maken voor de stormkoorden. Hoe hoger het touwtje op de piket zit ten opzichte van de grond, hoe sneller die zal breken. Steek je zelfgemaakte piketten dus diep genoeg!

Tentstokken

Mocht je je tentstokken vergeten hebben: daar bestaat een eenvoudige oplossing voor. Je kan in het zeil 'ankerpunten' hangen door kleine denappels of steentjes in het zeil te steken, daar een propje van te maken en er een mastworp onder te leggen. Dat touw bevestig je aan de bomen. Heb je standaard geen touw in je rugzak zitten, dan kan je daar de stormkoorden van je tent voor gebruiken.

Als je geen tent meebracht, maar wel een zeil, dan is een shelter een goed alternatief. Met enkele piketten, een boom en wat touw heb je al voldoende om een simpele en waterdichte slaapplek te maken.

 

Kompas

Als vervanging van een kompas kan je een naald (of een ander magnetiseerbaar, klein en langwerpig voorwerp) gebruiken. Door erover te wrijven met een wollen of zijden kledingstuk maak je de naald kortstondig magnetisch – dat gaat zelfs met je haar! Als je de naald op een blad in stilstaand water laat drijven, dan draait die zodat de naald van zuid naar noord gaat liggen.

Als je een kleine magneet bij de hand hebt, kan je die gebruiken om je naald te magnetiseren. Dat effect is beter dan het wrijven en als je de polarisatie van de magneet kent, weet je welke kant van je naald naar het noorden wijst.

Lucifers

Als je geen lucifers, aansteker of vuurstick bij je hebt om vuur te maken, zijn er nog altijd een hoop alternatieven. De handboor en vuurboog zijn daar twee voorbeelden van. Om die methodes effectief te gebruiken, moet je over de nodige ervaring en kennis beschikken. Een simpeler alternatief is een fles met water gebruiken als een vergrootglas, maar daarvoor moet de zon natuurlijk wel schijnen. Focus het licht op papier of droog natuurlijk materiaal. Voor het beste resultaat gebruik je het beste papier met zwarte inkt: donkere kleuren nemen de warmte van de zonnestralen het beste op. Als je enkel wit bij de hand hebt, gebruik dan natuurlijke materialen of wrijf er donker zand over.