Achter de schermen bij de ULDK

Achter de schermen bij de ULDK


De Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd (ULDK) voorziet jaarlijks een heleboel jeugdverenigingen van tenten tijdens de bivakzomer. Iedereen van de leiding zou tijdens hun Chirocarrière minstens een keer moeten passeren bij de ULDK, want het is een belevenis. De Dubbelpuntredactie ging een kijkje nemen achter de schermen bij Ruud Savenberg, coördinator van die befaamde uitleendienst.

DUBBELPUNT: Dag Ruud. Hoeveel tenten hebben jullie bij de ULDK? En hoeveel lenen jullie er uit tijdens een zomer?
Ruud
: In 2018 hadden we 2134 seniortenten en 3204 patrouilletenten ter beschikking. Tijdens het drukste moment van de zomer – tussen 20 juli en 10 augustus – zijn die allemaal uitgeleend. We lenen de tenten meerdere keren per zomer uit.

DUBBELPUNT: Wat is het gekste dat jullie al meegemaakt hebben?
Ruud: Wat altijd wel leuk is, is dat de leiding verkleed hun tenten komt afhalen en zo al volledig in hun rol zit. Als ze even moeten wachten op hun tenten beginnen ze vaak te spelen. Zo hebben we al meegemaakt dat ze op de parking petanque zijn beginnen spelen.

DUBBELPUNT: Wat vind je het fijnste aan je job?
Ruud
: De zomerperiode is natuurlijk een heel fijne periode. De groepen komen vol enthousiasme de tenten afhalen, en dan voel je echt die kampsfeer. Als ze de tenten komt terugbrengen, merken we vaak dat hun laatste avond op kamp stevig geweest is. Het is gewoon heel fijn dat je groepen kan helpen bij de leukste tien dagen van het jaar. Het allerleukste, al klinkt het cliché, is de dankbaarheid en vriendelijkheid die we van de groepen krijgen.

“Knuffelberen, ondergoed of kikkers? We komen het allemaal tegen tussen de tentzeilen!”

DUBBELPUNT: Wat doen vele groepen verkeerd bij het opbergen van materiaal?
Ruud
: Het opbergen zelf valt al bij al goed mee, maar er blijven weleens dingen achter tussen de zeilen. Soms komen we een knuffel, ondergoed of een tandenborstel tegen. Ook kikkers komen al eens piepen. Het probleem ligt vooral bij het transport, dat veroorzaakt de meeste schade. Spanten en buizen worden onderaan gelegd en daarop wordt dan ander materiaal geladen, waardoor die beschadigd raken.

DUBBELPUNT: Hoe gaan jullie te werk tussen de maanden september en juni? Hebben jullie vast personeel voor enkel de zomermaanden?
Ruud
: Wij hebben het hele jaar door vast personeel. Tijdens de zomer zijn we natuurlijk voornamelijk bezig met het opvolgen van afhalen en inleveren. Van september tot juni leggen we alle tentzeilen open, herstellen we waar nodig, en plooien we ze daarna weer op. Al het andere materiaal – spanten, buizen, enz. – herstellen we dan ook.

“De blacklist van de ULDK is een urban legend”

DUBBELPUNT: Hebben jullie een blacklist voor groepen die zich niet aan de regels houden?
Ruud
: Dat is een urban legend. Er bestaat geen blacklist. Als het reglement en de gemaakte afspraken niet gevolgd worden, zijn er wel boetes voorzien. Zodra die betaald zijn, kunnen die groepen opnieuw tenten uitlenen.

DUBBELPUNT: Hoe worden de tenten exact verdeeld? Krijgen de groepen die eerder een aanvraag indienen een ‘voordeel’?
Ruud
: De uitleendienst werkt volgens het first-in-first-out-principe, maar wij passen wel een verdeelsleutel toe in de drukke zomerperiode. Elke groep heeft dan recht op een aantal tenten dat in verhouding is met het aantal leden dat ze hebben. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk groepen helpen.

DUBBELPUNT: Wordt het materiaal individueel of per groep gecontroleerd?
Ruud
: Bij het inleveren tellen we het materiaal na en controleren we alles, om er zeker van te zijn dat de volgende groep ook een volledige, degelijke tent kan meenemen op kamp.

DUBBELPUNT: Wat willen jullie nog meegeven aan de leiding van de Chiro?
Ruud
: Blijf je jeugdige zelf, blijf enthousiast leiding geven. Tienduizenden kinderen en jongeren die elk jaar opnieuw samen op kamp gaan, onder begeleiding van duizenden geëngageerde leiders en leidsters, dat is uniek. Daar gooien we graag nog een cliché tegenaan: deze tijd hoort bij de allerleukste van je leven. Geniet ervan!

 

Tenten bij de Uitleendienst Kampeermateriaal

 

  • Vergeet je toezeggingsformulier niet! Zonder krijg je je tenten niet mee.
  • Zorg dat je het uitleenreglement gelezen hebt! Kijk snel op de website van de ULDK voor alle informatie. Met vragen kun je altijd terecht bij de uitleendienst zelf of bij bivak@chiro.be.
  • Tel je tenten en de verschillende onderdelen goed! De uitleendienst laat je telkens een document ondertekenen met hoeveel tenten je ophaalt of terugbrengt. Dat document is de basis voor je factuur en bij conflicten! Laat één iemand dus alleen maar tellen terwijl je tenten laadt of lost. Tel ook de kleine onderdelen zoals haringen, hamers, raampjes, enz.
  • Neem voldoende mensen mee wanneer je de tenten gaat afhalen en terugbrengen. Het minimumaantal personen staat vermeld op het toezeggingsformulier. De ULDK kan boetes aanrekenen als jullie met te weinig opdagen. Ook als je tenten gekregen hebt van Defensie moet je met voldoende mensen aanwezig zijn om ze af te halen!
  • Deze zomer zullen er weer controles gebeuren, voornamelijk om te kijken of de ontleende tenten wel echt gebruikt worden: je tenten moeten opgesteld zijn en juist gebruikt worden. Die tenten zijn slaapgelegenheid, er moeten dus bedden in staan.
  • Voorkom een boete en help andere groepen uit de nood: annuleer je teveel aan tenten! Kosteloos annuleren kan tot 45 dagen voor afhaling tenten.. Elk jaar kunnen nog een 20-tal groepen geholpen worden door de annuleringen van andere. Als jullie tenten kregen van Defensie of ze ergens anders huurden en je hebt die niet nodig, of niet zoveel, annuleer die dan ook.
  • Zorg ervoor dat de juiste persoon de juiste formulieren krijgt! De ULDK heeft maar één contactpersoon per groep: degene die de aanvraag deed. Zorg er dus zeker voor dat jullie de juiste persoon doorgeven. Zo zijn jullie op tijd op de hoogte als er dingen zouden wijzigen.