Muziek

Muziek

De Chiro zingt al sinds ... de jaren stillekes.

Betekenis

Zondag tijdens de openingsformatie, op tochten, ‘s avonds bij het kampvuur, tijdens de zangstonde, na het middagmaal, tijdens de Startdag enzovoort. De Chiro heeft niet veel nodig om in zingen uit te barsten.

Het liedjesrepertoire van de Chiro is dan ook oneindig. Van stapliedjes, jaarthemaliedjes, nazingliedjes, afdelingsliedjes, bivakliedjes en uitbeeldliedjes tot irritant lange liedjes vol herhaling. Elke generatie voegt er wel een paar tijdloze klassiekers aan toe.

Waarom wordt er zoveel gezongen in de Chiro? Samen zingen schept een band, het creëert groepsgevoel, het roept een bepaalde sfeer op. De teksten van Chiroliederen snijden ook vaak thema’s aan die voor de beweging belangrijk zijn. In de jaren 1950 zingen ze vooral religieuze strijdliederen, in de jaren 1960 en 1970 protestliederen, in de jaren 1980 maatschappijkritische liedjes, enzovoort. Er zit dus echt wel meer in een liedje dan je denkt!

De muziekkapel

Vandaag is het misschien een rariteit, maar vroeger hadden veel groepen een muziekkapel: een soort minifanfare binnen de Chirogroep.

In de jaren 1950 paste een eigen trommel- en klaroenenkorps als gegoten binnen de riddersymboliek, die als een rode draad door de hele Chirowerking liep. Keurig marcheren, met vlaggen en wimpels, en voorop: de muziekkapel. Het muziekkorps trad enkel naar buiten bij speciale gelegenheden, zoals groepsoptochten en bedevaarten.

Nu zijn er nog zo’n 40 groepen die er een muziekkorps op na houden. Die werken ook geregeld samen. Er worden partituren en ervaring uitgewisseld. Op meerdere plaatsen wordt zelfs een taptoe georganiseerd: feestvierende groepen met muziekkorps nodigen bij die gelegenheid andere korpsen uit.

Pittige weetjes

  • Vroeger hielden ze iedere zondag ongeveer een half uur zangstonde.
  • Het populairste Chiro-instrument aller tijden? Dat is zonder twijfel de gitaar! Al speelde men voeger ook lustig op de banjo.
  • De Chiro rockt! De rockgroepen die binnen de Chiro ontstaan zijn, zijn niet te tellen.