Kampvervoer

Kampvervoer

Busje komt zo!

Net als vorig jaar kunnen jeugdverenigingen die deze zomervakantie op kamp of bivak gaan, gebruikmaken van een verminderd tarief bij De Lijn om op hun bestemming te geraken. Wat zijn de opties?

  • Een groepsticket van € 1,60 per persoon op de gewone bus (groepen kleiner dan 45 personen) of belbus (maximaal 15 personen, vooraf te reserveren).
  • Een M-card: dit is een tienrittenkaart en kost €1,5 per persoon.
  • Een versterkingsrit. Deze kan je voor de periode van 1 juli tot 31 augustus aanvragen. Het aanvraagformulier wordt nog ter beschikking gesteld via de website van De Lijn.

Let op! Vanaf 1 juli 2020 kan je geen ticket meer kopen op de bus zelf. Gebruik de app van De Lijn om je tickets te kopen en te tonen. 

De kleine lettertjes bij een versterkingsrit:

➜ Een versterkingsrit aanvragen kan alleen voor uitstappen die niet met het gewone openbaar vervoer mogelijk zijn (bv. vaste lijn of treinrit). Bijvoorbeeld omdat je groep te groot is of omdat er geen bestaande verbinding is.

➜ Je rit mag maximaal 50 km lang zijn, tussen twee bushaltes op Vlaams grondgebied. Zo kun je bijvoorbeeld een versterkingsrit aanvragen van het treinstation naar de bushalte het dichtst bij je kampterrein.

➜ Versterkingsritten moeten minstens één maand op voorhand aangevraagd worden. TIP: Je kunt een versterkingsrit aanvragen om je kampbestemming te bereiken, maar ook om een daguitstap te doen met vertrek aan de kampplaats.

De Lijn bekijkt voor elke aanvraag:

■ Of er eventueel een oplossing gevonden kan worden met behulp van het gewone openbaar vervoer.

■ Of er een voertuig en chauffeur beschikbaar zijn om de versterkingsrit uit te voeren (op drukke momenten zoals tijdens Rock Werchter kan je aanvraag mogelijk geweigerd worden). Jammer genoeg zijn er heel wat kamp - plaatsen zonder bushalte in de buurt. Enkele bivakplaatsen kregen daarom een tijdelijke bushalte toegewezen. De bivakeigenaars van die kampplaatsen zullen de groepen die bij hen op kamp komen hiervan op de hoogte brengen. Een versterkingsrit aanvragen doe je vanaf 15 maart via de website van De Lijn. Voor meer informatie kun je terecht op delijn.be/opkamp.

Met de trein naar ...

Wist je dat er vier kinderen (jonger dan twaalf jaar) gratis meereizen met elke betalende reiziger van twaalf jaar of ouder? Dat gratis vervoer geldt voor reizen tussen twee Belgische stations, in treinen van het binnenlands verkeer en zonder uurbeperking. Wil je eropuit met een groep van meer dan vijftien personen? Dan kun je gebruikmaken van het groepstarief van de NMBS. Hou er rekening mee dat je altijd genoeg op voorhand moet reserveren. Dat is gratis, en het kan op nmbs.be (online aanvraagformulier). Bijkomende informatie en andere speciale formules vind je via de website van de nmbs.

Auto’s

Op kamp gaan brengt vaak een hoop auto’s op de baan, denk maar aan de eventuele bezoekdag. Dat is niet zo ecologisch en helaas ook niet zo aangenaam voor de buurt waar jullie op kamp gaan. Probeer ouders dus te motiveren om te carpoolen! Leuk, gezellig en beter voor het milieu! Er bestaan erg veel mogelijkheden om carpoolen te vergemakkelijken. De website groupcarpool.com/new is bijvoorbeeld nuttig. Je kunt er een event aanmaken (bijvoorbeeld Bezoekdag Chiro Huppeldepup) en de link delen met ouders of medeleiding. Zij kunnen dan aangeven wie er kan rijden en hoeveel volk er mee kan, en anderen kunnen registreren dat ze graag meerijden. Handig!