Jeugdbeleid in jouw gemeente

Misschien denk je dat je als Chiroleiding niets weet over jeugdbeleid, je onderschat jezelf namelijk. Een leidingsploeg is elke week bezig met kinderen en jongeren, die rondlopen, ravotten en bewegen in de gemeente. De signalen die je als leiding krijgt van kinderen (bv. dat het onveilig is op de fiets naar school of dat er geen speelterrein is in de wijk) kan je gemakkelijk vertalen naar het beleid. Chiroleiding kan een perfecte brug zijn tussen wat er leeft bij kinderen en jongeren in de Chiro en het beleid, naast je eigen ideeën en bekommernissen die je hebt als jongere in de gemeente. Je hebt niet alleen een signaalfunctie, je bent ’de expert’ in jeugdzaken.

Waarom is het jeugdbeleid in jouw gemeente belangrijk voor jouw Chirogroep?

Via participatie kan jouw Chirogroep mee wegen op beslissingen die te maken hebben met kinderen en jongeren in jullie gemeente. Maar via jullie inspraak weet een gemeentebestuur ook beter wat er leeft en wat de noden zijn van de inwoners van de gemeente. Op basis daarvan kunnen ze betere beslissingen maken. Participatie aan het beleid is dus een win-win voor zowel het gemeentebestuur als alle inwoners van de gemeente.

Hoe kunnen we participeren?

De jeugdraad als participatieorgaan

De jeugdraad is een van de belangrijkste participatievormen in jouw gemeente. Ga dus zeker en vast bij hen luisteren als jullie graag willen participeren en mee het jeugdbeleid in jullie gemeente vorm willen geven. Hoe je jouw leidingsploeg voorbereid op de jeugdraad en wat de jeugdraad precies doet vind je terug op deze pagina.

De jeugddienst als hulpmiddel

Klop eens aan bij de jeugddienst of jeugdconsulent in jouw gemeente en vraag hen hoe jullie bijvoorbeeld een bepaald thema op de agenda van de gemeenteraad kunnen krijgen. Zij kunnen dan samen met jullie bekijken hoe dit aangepakt kan worden. Meer informatie over de jeugddienst is te vinden op deze pagina.

Probeer invloed te krijgen op het meerjarenplan

Wat is dat een meerjarenplan?‘ In Strak Plan!’ krijg je meer informatie over wat zo’n meerjarenplan precies inhoudt en leer je hoe je jouw stempel kan drukken op het meerjarenplan en de BBC.

Wie kunnen we betrekken?

Kijk verder dan je eigen werking, denk aan de belangen van bijvoorbeeld kinderen en jongeren in de buurt. Met de leiding heb je vaak een beter beeld van hoe kinderen zich voelen in bepaalde omstandigheden of op verschillende plekken in de stad of gemeente. Hebben zij wel voldoende speelruimte? Kunnen we beleidsmakers vragen om meer speelruimte te creëren of kunnen we bijvoorbeeld door de week de Chiroterreinen toegankelijk maken voor kinderen en jongeren uit de buurt? Met jullie Chiro kunnen jullie dus ook het verschil maken voor alle kinderen en jongeren in de gemeente.

Daarnaast zitten er nog heel wat andere partners in de buurt die misschien wel dezelfde noden of problemen ervaren als jullie. Door samen te ijveren voor hetzelfde doel sta je sterker. Ga dus op zoek naar gedeelde belangen zonder jezelf als groep hier in opzij te zetten.

Maak gebruik van de gemeenteraadsverkiezingen

14 oktober 2018 zijn het gemeenteraadsverkiezingen, deze verkiezingen zijn voor jullie de uitgelezen kans om te wegen op het jeugdbeleid in de gemeente. Begin daarom alvast eens na te denken over wat jij nu écht belangrijk vindt in jouw gemeente.

Om jullie verder te helpen bestaat Debattle, een project dat jullie de weg toont doorheen de jungle van de gemeenteraadsverkiezingen. Debattle heeft als doel alle jongeren een stem geven binnen hun stad of gemeente. Hoe werkt een gemeente? Hoe moet ik stemmen? Wat gebeurt er met mijn stem? Debattle biedt verschillende tools aan die zowel jeugdraden als jeugdbewegingen kunnen helpen om iets te doen met de mening van kinderen en jongeren. Debattle eindigt met het Debattleweekend op 28, 29 en 30 september 2018. Tijdens dit weekend worden alle jeugdraden in Vlaanderen opgeroepen om een lokaal jeugddebat of Debattle te organiseren. Tijdens dit debat kan jouw leidingsploeg bijvoorbeeld hun wensen, bezorgdheden, ideeën, strijdpunten…voorleggen aan lokale politici van de verschillende partijen. Wil jouw groep graag iets doen met Debattle? Ga zeker eens luisteren bij de jeugdraad of jeugddienst in jouw gemeente en neem een kijkje op www.debattle.be

Een ander platform waar jouw Chirogroep hun ei kwijt kan is Iedereen burgemeester, een online forum waar jij jouw idee voor jouw stad of gemeente kunt delen. Willen jullie bijvoorbeeld graag een speeltoestel op het buurtpleintje in jullie buurt? Of kan de verkeersveiligheid in jullie gemeente wel wat beter? Misschien heeft jullie gemeente dringend nood aan een deftige fuiflocatie? Op iedereenburgemeester.be zijn alle suggesties welkom die bijdragen aan de toekomst van jouw gemeente welkom. Het platform zelf en meer info vind je op www.iedereenburgemeester.be.

Hulp gezocht!

Heb je nog vragen of nood aan ondersteuning over participatie, jeugdbeleid of jouw gemeente in het algemeen? Dan ben jij bij de commissie jeugdbeleid aan het juiste adres!

Met welke vragen kan je terecht bij de Commissie Jeugdbeleid van de Chiro?
 • Wij bouwen lokalen, hoe richten we best een vzw op?
 • Waarom zitten we in de lokale jeugdraad, wat is mijn rol als Chiroleiding?
 • Wat is het strategisch meerjarenplan?
 • Wij hebben te streng fuifreglement in de gemeente, hoe kaart ik dit aan?
 • Waarvoor kan ik terecht bij de jeugddienst?
 • Hoe doe ik aan juiste brandveiligheid voor mijn lokalen?

 • Hoe werkt Sabam en hoe vraag ik dat aan?

Andere interessante publicaties en links
 • Gasboetes: op deze website vind je alle informatie over GAS-wetgeving en GAS-boetes.
   
 • 1-meting jeugdbeleid in lokale besturen: een onderzoek dat peilt naar de veranderingen van het lokaal jeugdbeleid over alle Vlaamse gemeenten.
   
 • Kindvriendelijke steden en gemeenten: op deze website vind je informatie over hoe je met de gemeente bouwt aan een kind- en jeugdvriendelijke stad of gemeente.
   
 • De jeugdraad is een van de belangrijkste participatieorganen in jouw gemeente. Op deze pagina vind je de belangrijkste links en brochures die jou meer informatie over de jeugdraad kunnen geven.
   
 • ‘Jeugd brengt raad’: een interessante publicatie van de Chiro waarin je niet alleen meer informatie krijgt over de jeugdraad, maar waarin je ook andere participatiemogelijkheden verkend.
   
 • ‘Strak Plan!’ gaat over hoe je jouw stempel kunt drukken op het meerjarenplan en de BBC. Wil je deze brochure graag ontvangen? Stuur een mailtje naar jeugdbeleid@chiro.be

 • Wat vinden groepen nu echt belangrijk in hun gemeente: Memorandum Chiro
  De Chiro schreef naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 een memorandum. Hierin staat waar Chirogroepen van wakker liggen in hun gemeente. Misschien kan jij hier wel inspiratie uithalen om in jouw gemeente iets aan te kaarten.
zoek een spel

Lees hier het memorandum van de Chiro