Visie op Expressie

Visie op Expressie

Expressie staat letterlijk voor ‘uitdrukkingskracht’. De Chiro helpt je mee zoeken een manier om te uiten wat in jou leeft. Als leden van het grote Chiroverhaal zetten we allen in op elkaar graag zien. De kracht die we hiermee bereiken in groep, zorgt ervoor dat we een veilige context bieden om helemaal jezelf te zijn.

 

Expressie binnen de Chiro versterkt deze zoektocht naar wat er in ons leeft, en hoe we deze tot uiting kunnen brengen.

De Chiro helpt dus mee bouwen aan een gemeenschap waar groeimogelijkheden worden aangeboden aan ieder van ons. We streven naar een veilige omgeving waarin we vrij zijn om te experimenteren met onze talenten. Ben ik een goeie moppentapper? Of ben ik dat net niet? Is er eerder een penseel voor mij weggelegd, of zit mijn kracht in een kampdans opstellen?

 

Er is geen definitie die expressie een eenduidige plaats geeft binnen de Chiro als beweging. Wel herkennen we enkele handvaten binnen expressie die bijdragen aan onze zoektocht naar zelfontwikkeling.

 

De Chiro is een ontdekkingstocht, we leven ons in!

 

‘En toen kwam de draak, en blies de prinses helemaal omver!’ ‘Neen!’ zegt Jonas. ‘Ik ben de ridder, en ga haar redden!’.

 

Tijdens een knotsgekke Chironamiddag doen we vaker beroep op allerhande inkleding, materiaal en verkleedkleren. Maar vooral hebben we in de Chiro oog voor inleving. Je neemt je leden mee in een verhaal, maar niet zomaar een verhaal... Binnen de Chiro nemen we je mee op avontuur, waardoor je er een hele nieuwe wereld op na houdt. In de Chiro worden we op activiteiten meegenomen op een doldwaas avontuur vol gebeurtenissen, verhalen en uitdagende opdrachten. Tijdens deze momenten leef je jezelf helemaal in, in andere leefwerelden/rollen/figuren enzovoorts.

 

Door jezelf zo in te leven in nieuwe situaties, verplaatsen we ons in het hoofd van anderen. Die beleving van zo’n moment is zo intens, dat je een nieuwe kijk bekomt op de zaak. Deze beleving binnen de Chiro brengt je nieuwe waarheden, nieuwe waarden en normen,… Inleving is een eye opener in de zelfontwikkeling.    

 

Chiro, dat blijft je verbazen!

 

Doordat we inzetten op een sterke inleving, gaan we onze ervaringen vanuit een ander perspectief bekijken. De Chiro plaatst onze ervaringen in een grotere context. We verbreden letterlijk onze kijk, ook buiten de Chiro. Dit zorgt voor vernieuwing. We creëren verscheidenheid, we ontdekken en herontdekken elementen door te spelen in de Chiro. Het is belangrijk om steeds in te zetten op vernieuwing in activiteiten. Zodoende blijven we iedereen prikkelen om hun kijk te verbreden. Vernieuwing draagt bij tot uitdagingen, waarin we opnieuw kunnen experimenteren.

 

Hiervoor heb je niet altijd een uitgebreid decor, nieuwe set verkleedkleren of grime nodig. Less is more. In de Chiro dagen we onszelf uit om aan de slag te gaan met tafels, stoelen, een krijtbord, of een simpele stok. Je kunt op verschillende manieren een namiddag vullen met pen en papier. De kracht zit hem in de koppeling met een sterke inleving. En we maken die inleving ook toonbaar! De Chiro fungeert als uitlaatklep voor onze eindeloze energie.  Een ruimte met een paar stoelen, kan de basis zijn voor een verrassende namiddag.

 

In de Chiro krijg je  de kans om knotsgekke gedachten in acties om te zetten. We zetten in op contexten waarin die knotsgekke ideeën kunnen ontstaan, en nog meer ondersteuning bieden om deze ongeremd om te zetten in actie.

 

All aboard? Iedereen mee op ontdekkingstocht?

 

Hoe meebouwen aan deze veilige context waarin kinderen en jongeren kunnen experimenteren en henzelf ontdekken?  Wees je uitbundige zelf! Het is oké om gevoelens over te brengen in je communicatie. Het werkt aanstekelijk en bindend in je groep om je niets aan te trekken van je omgeving. Je kan op de Chiro je eigen ding doen, je verstand op nul zetten en beleven. Want ‘C H, C H I, CHIRO, we zijn een toffe bende, we zijn van de Chiro!’ horen we vaak door de straten.

 

De intuïtieve methode die we hanteren als Chiro sluit hierbij aan. Voel je vrij om je gekste ideeën om in te zetten praktijk. Zodoende stimuleren we onze omgeving om hetzelfde te doen!  In de Chiro dagen leren we op basis van ervaringen die we opdoen. Het is al spelend dat we al deze ervaringen tegenkomen. Wanneer we ons toelaten uitbundig te zijn, zullen we ontdekken.

 

We zijn ons ervan bewust dat expressie een bepaalde veiligheid vereist. In de Chiro tonen we aan onze omgeving dat het oké is om jezelf te zijn, en hierin uit te blinken. Dat heb je goed gedaan, banaan!

 

De Chiro als spiegel voor je talenten.

 

Hoe meer je geeft van jezelf in de Chiro, hoe meer je hiervan terug krijgt. Je ploft ’s avonds in de zetel van een drukke Chirozondag. En wat deed je dat weer goed! In de Chiro worden we doorheen de jaren bewust van onze eigen talenten. Jezelf expressief laten gaan in de Chiro, is een soort van spiegel voorgehouden krijgen. Als Chirogroep bewaken we steeds de inspanningen die er geleverd worden, en onthalen we deze met lovende woorden. 

 

Expressieve vaardigheden dragen bij tot ons vernieuwend en creatief denken. We denken aan verbale expressie, muzikale expressie, bewegingsexpressie… Blijf niet zitten in eenzelfde manier van uitdrukking, verbreed je horizon. Je zult merken dat je jezelf en je omgeving stimuleert hetzelfde te doen.