10 tips voor het omgaan met alcohol en drugs

1. Creëer een veilige sfeer waar iedereen zich thuis voelt, waar iedereen rekening houdt met elkaar en met elkaars veiligheid. Zowel fysiek als psychisch.
    Geen alcohol drinken is helemaal ok! Dwing nooit leden of leiding om alcohol te drinken en voorzie een lekker alternatief.

2. Speel het spel Sixpack met jouw leidingsploeg. Het spel zit vol met stellingen en casussen die jou en jouw leidingsploeg bewuster kunnen maken over alcohol en drugsgebruik in de Chiro.

3. Maak samen met je leiding goede afspraken.
    Op deze pagina
     vind je al het nodige om een alcohol en drugsbeleid in jouw ploeg te bespreken.
    We raden aan om geen alcohol te serveren aan afdelingen waar leden jonger dan 16 jaar zijn, of waar een combinatie van -16- en +16-leden zitten. Voor de keti’s is dat niet altijd gemakkelijk. Spreek van te voren af hoe je als leiding dit aanbrengt in groep en hoe je reageert wanneer ze hierover vragen stellen.

4. Heb je problemen in rond alcohol en drugs in jullie afdeling?
    Met ‘Maat in de shit’ kan je binnen jouw afdeling eens stil staan bij alcohol- en cannabisgebruik. Aan de hand van vijf spelen denk je met je groep na over wat je kan doen als je je zorgen maakt over het alcohol- en/of cannabisgebruik van een vriend.

5. Zorg voor specifieke afspraken op kamp. De Zot op Kamp Gids kan je hierbij helpen.

6. Hebben jullie nood aan persoonlijke begeleiding? Neem contact op het CGG in jullie regio.
    Zij zijn bereidt om samen met jullie mee na te denken over alcohol en drugs in jullie groep en eventueel samen een op maat alcohol –en drugsbeleid uit te werken.

7. Denk na over noodgevallen. Maak duidelijke BOB-afspraken: Zorg dat er op avonden waarop er iets gedronken wordt steeds enkele mensen van de leidingsploeg nuchter blijven in geval van nood.

8. Denk na over hoeveelheden en beperk de momenten waarop alcohol gedronken mag worden. Voorzie steeds een lekker alcoholvrij alternatief! Zo zijn er heel wat lekkere en aantrekkelijk ‘mocktails’ die jullie als alcoholvrij alternatief op jullie fuif kunnen serveren.

9. Maak een goed alcoholbeleid voor elk evenement en volg hierbij de wetgeving. Meer info over aan welke voorwaarden je moet voldoen wanneer je controle krijgt van de FOD Volksgezondheid vind je in deze checklist.

10. Ben je op zoek ervaringen van andere groepen? Neem een kijkje op deze pagina om enkele vragen van groepen terug te vinden.