Iedereen mee: Stel je digitale Chiroactiviteit eens open

Iedereen mee: Stel je digitale Chiroactiviteit eens open

Week na week zien we allerlei leuke initiatieven passeren om toch aan Chiro te kunnen doen in deze bizarre tijden. Geweldig! We bundelden eerder al enkele tips over hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat iedereen kan deelnemen aan jullie activiteiten.

Stel je activiteit open voor kinderen en jongeren in een kwetsbare positie

Hebben jullie er al eens aan gedacht dat er ook heel wat kinderen en jongeren thuis zitten in moeilijke omstandigheden? Voor hen is deze periode vaak extra lastig. Wie weet vervelen zij zich thuis te pletter en weten ze niet wat ze kunnen doen. Wat dacht je ervan om je alternatieve Chiroactiviteiten op te stellen voor die kinderen? Zo kunnen zij ook een leuke, geanimeerde namiddag bleven! Enkele extra leden voor jullie alternatieve activiteiten maakt voor jullie misschien maar weinig verschil, maar voor die kinderen kan het heel veel betekenen.

Hoe bereik je die kinderen?

Misschien heb je geen idee hoe je die kinderen en jongeren kan bereiken? Je kan je oor eens te luisteren leggen bij het OCMW, OKAN-scholen of sociale organisaties in de buurt. Zij werken met en voor de gezinnen waar jij naar op zoek bent en weten dus perfect hoe je kinderen en jongeren met een kwetsbare achtergrond kan bereiken. Misschien kunnen zij jullie wel in contact brengen met die gezinnen. 

Geen idee welke organisaties er allemaal bestaan in jullie gemeente? Via desocialekaart.be zijn ze gemakkelijk te vinden. Links voeg je kernwoorden in, rechts jullie stad of gemeente. Enkel voorbeelden van goede kernwoorden zijn: kinderen, jongeren, armoede, vluchtelingen, moeders, migratie, kansarm, enz.

Ga zeker ook eens te rade bij je jeugddienst. Zij kunnen jullie ongetwijfeld doorverwijzen naar enkele organisaties of mensen. Of misschien bestaat er wel een platform waarop je gemeente alle initiatieven bundelt en kunnen jullie daar ook een plaats op krijgen?

Langsgaan bij de organisaties om je idee voor te stellen, kan nu niet. Maar je kan hen wel eens bellen of mailen. Stel jullie kort voor, en leg uit wat jullie organiseren, wanneer en voor welke leeftijd. Hou er wel rekening mee dat die organisaties het nu extra druk hebben en het even kan duren voor ze antwoorden. Wil je snel weten of ze te vinden zijn voor jullie idee en of jullie kunnen samenwerken? Dan bel je best even.

Meer informatie over wat die organisaties en instanties doen en hoe ze jullie kunnen helpen, vind je hier.

Op zoek naar inspiratie? Hier zijn enkele voorbeeldjes van activiteiten waarbij je gemakkelijk extra kinderen kunt betrekken. Bezorg de route, de kaart, het bundeltje, de link... aan een sociale organisatie in de buurt. Zij kunnen deze verspreiden onder de gezinnen waar ze mee werken.

 

  • Stippel een wandel- of fietsroute uit met onderweg vragen en opdrachten
  • Maak een fotozoektocht met foto’s van bekende plekken in jouw gemeente
  • Organiseer een challenge waarbij je de opdrachten openstelt voor niet-leden
  • Start een kettingbrief binnen je gemeente
  • Maak een kalender met elke dag een leuke opdracht
  • Maak een doeboekje met opdrachten en spelletjes die iedereen op zijn eigen tempo kan uitvoeren. 

Hebben jullie zelf nog ideetjes om een activiteit open te stellen? Of wil je vertellen hoe het bij jullie verliep om niet-leden te betrekken? Laat ons zeker iets weten!

Neem ook eens extra leden mee op kamp!

Heb je de smaak te pakken? En wil je die kinderen en jongeren naast een leuke namiddag ook een leuke zomer aanbieden? Doe dan mee met Iedereen Mee Op Kamp en stel je bivak open voor niet-leden.

Voorlopig gaan we er vanuit dat de kampen doorgaan en blijven we jullie dus ook ondersteunen bij de voorbereiding daarvan. Houd er wel rekening mee dat deze informatie nog kan wijzigen naargelang de maatregelen die de overheid treft. Zodra we weten of en in welke vorm de kampen mogen doorgaan, zorgen we voor aangepaste informatie, richtlijnen en ondersteuning. Alles over corona vinden jullie op chiro.be/corona.