Hoogtepunt en keerpunt

Hoogtepunt en keerpunt

1. Top 64

24 mei 1964: meer dan 60 000 jongeren zakken af naar het Antwerpse Bosuilstadion voor het spectaculaire belijdenisfeest, Top 64. Leden en leiding demonstreren op indrukwekkende wijze de typische Chirostijl van toen. Feilloze blauwe en bruine uniformen, honderden groepsbanieren, trompetgeschal en tromgeroffel, massazang en dans.

Top 64 vormt de kroon op dertig jaar Chirowerk. Een hoogtepunt, maar ook een keerpunt. Het is de start van een hele reeks vernieuwingen binnen de Chiro. Om de jeugd te blijven aantrekken, moet de Chiro meegaan met de tijd.

2.  De Chiro vernieuwt

In de jaren 1960 wordt Europa overspoeld door een moderniseringsgolf: flowerpower, studentenopstanden, de seksuele revolutie, de afbrokkeling van de christelijke moraal, de hippiecultuur, het Tweede Vaticaans Concilie, de opkomst van nieuw-links, enzovoort.

De jaren 1960 zijn een woelige periode vol vernieuwing en omwenteling.  De veranderingen in de samenleving brengen aan het einde van de jaren 1960 ook enkele opvallende veranderingen in de Chiro op gang:

  • Exit Christus Koning, enter Jezus Christus
  • Democratie, openheid en creativiteit
  • Gemengde werking