Vrienden onder elkaar: De Spaceboys

Vrienden onder elkaar: De Spaceboys

Als je dacht dat Exposure de beste band ooit was, dan heb je de voorbije jaren onder een steen geleefd. We raden je aan om even 'De Spaceboys' in te tikken op YouTube. Die vijf leiders van Chiro Sint-Job zijn een waar YouTube-fenomeen geworden. De videoclips ogen heel professioneel en wij geloven (bijna) écht dat het hier om een boyband à la Exposure gaat en niet om een bende extreem gemotiveerde leiders. Hoog tijd om hen te interviewen!


Door Charlotte 

Ze stellen zich kort even aan je voor. Jasper aka 'Jazzy' draagt de rode polo, Nikias aka Niki de blauwe, Ruben of 'Ruby' de oranje, Roeland of 'Roeli' het roze exemplaar en Nino of 'Nini' het gele.


Dubbelpunt: Hoe zijn de Spaceboys precies ontstaan?
De Spaceboys: Daarvoor moeten we teruggaan naar het moment waarop we allemaal samen tito's waren. Onze leiding van toen had ook zelf iets in elkaar gestoken als verzamellied. 'Verzamelbeats' heette dat toen. Het was vooral een heel slechte verzameling van stampmuziek, gitaarmuziek en nog vele andere soorten muziek. Niemand was daar toen echt blij mee, maar wij vonden het heel cool van onze leiding en beslisten dat we dat 6 jaar later ook wilden doen.

We zijn altijd al een vaste kliek geweest met ons vijf. Maar we vonden het wel heel belangrijk dat de volledige leidingsploeg ons plan ook tof vond en dat iedereen erbij betrokken werd. Daarom hebben we hierover gestemd tijdens een leidingskring. Er waren nog andere liedjes die werden voorgesteld als verzamellied, maar uiteindelijk koos de overgrote meerderheid toch voor ons lied.

“De comeback van Get Ready bleek onze geboorte”

Dubbelpunt: Vanwaar precies een boyband?
De Spaceboys:
We hadden altijd al een boybandgevoel gezien we zo een hechte kliek zijn. We hebben ter voorbereiding vele honderden boybandclips bekeken, vooral van *NSYNC, maar ook van Get Ready. Op dat moment had Get Ready net aangekondigd dat ze een comeback zouden maken. We kunnen stellen dat de comeback van Get Ready onze geboorte bleek te zijn.

Dubbelpunt: Hoeveel tijd kroop er in het maken van het lied?
De Spaceboys: De eerste keer zijn we in de paasvakantie begonnen aan het lied. Het kampthema was beslist in maart: ruimtereizen. Vandaar de naam Spaceboys voor onze band. Het lied was af begin juli, maar toen moesten we nog onze videoclip opnemen. Daarvoor bedacht Nikias de dansjes.
Nikias: Ik oefende een heel jaar door op de dansvloer om dan toch een afgewerkt product te hebben tegen het kamp. Naast de gewone videoclip namen we ook telkens een danstutorial op, zodat onze leden al konden oefenen.


Voor de clips kroop er heel wat werk in het vinden van de locaties. Het doel was om zoveel mogelijk te kunnen fiksen zonder een cent uit te geven. We probeerden met onze clips telkens de voorgaande te overtreffen. Dat laatste jaar hebben we vijf volledige dagen gedraaid. Daarnaast moesten de stemmen en de muziek nog opgenomen worden en moest Nino nog alles gemonteerd krijgen.


Tijdens het opnemen van de clips maakten we de zotste dingen mee. Zo raakte ons jacht op drift in de haven van Antwerpen. De stuurman was aan het panikeren omdat we recht op de kade afstevenden, maar wij dansten rustig verder om zo nog enkele droneshots te kunnen maken.
Of die keer dat we de scènes draaiden in de indoorskipiste. Roeland heeft een koude-allergie, zo blijkt. Hij was volledig aan het opzwellen daar.
Roeland: Dat was waarschijnlijk de verschrikkelijkste dag van mijn leven.

Space boys website image

“Op Krinkel werden we constant herkend!”

Dubbelpunt: Hadden jullie verwacht dat het zo'n hit zou worden op YouTube?
De Spaceboys: We hadden vooral gehoopt dat onze leden het tof zouden vinden, net zoals wij dat indertijd vonden van onze leiders. We plaatsten de clip en de danstutorial telkens twee weken voor het kamp online. Tot onze verbazing konden de leden de liedjes en danspasjes al helemaal tegen dat het kamp begon. Heel tof.
Toen we op kamp vertrokken, was de video al 10.000 keer bekeken, dat hadden we totaal niet verwacht. We kregen berichtjes van andere Chirogroepen dat ze ook dansten op de Spaceboys. En ook van andere Chirogroepen en zelfs KSA’ers die polo's droegen. Een volledig jeugdhuis dat stond te dansen op 'Samenkomen'. En vooral op Krinkel, daar werden we constant herkend. Een heel zotte ervaring. Je merkte echt dat het leefde onder de Chirogroepen.

We zijn zelfs ooit gevraagd om op te treden op een trouwfeest van een koppel uit de buurt. We zijn toen echt een hele avond in onze rol gebleven: cava gedronken, dansen met de bruid, enz. Het is ook niet echt een rol te noemen, het is eerder deel van onze persoonlijkheid. Er was zelfs een Braziliaanse vrouw op dat trouwfeest en die dacht dan ook echt dat we beroemd waren.

Dubbelpunt: En jullie optredens bij Sint-Job Zomert niet te vergeten.
De Spaceboys: Klopt. Sint-Job Zomert is het grootste evenement in ons kleine dorp Sint-Job. Van de mensen die dat organiseren, zitten hun kinderen in de Chiro. Via hen werden we gevraagd om het voorprogramma te doen van Bandits en Ghostrockers.
Dat was een speciale ervaring, want er stond echt heel veel volk. En velen daarvan waren speciaal voor ons gekomen, met spandoeken en al! We zijn een van de grootste Chirogroepen van de wereld, dus in het publiek waren er sowieso heel wat ouders en leden die kwamen kijken.

Dubbelpunt: En dan zijn jullie na drie jaar uiteindelijk gestopt. Hoe komt dat?
De Spaceboys: We zijn gestopt omdat het niet meer zotter kon. We wilden het interessant houden. Ieder jaar hebben we de afweging gemaakt of we nog een editie zouden doen of niet. Het is ook nooit een verplichting geweest en we zijn nog altijd een hechte kliek.

Dubbelpunt: Bedankt voor het fijne interview!