'Jeugdbeweging in de klas' is een lespakket over jeugdbewegingen. Het kan gebruikt worden in alle graden en in alle richtingen.

Het bestaat uit een basisdeel en een uitbreiding. Het basisdeel is voorzien om in één lesuur te kunnen geven.

Heb je meer tijd? Dan kun je het uitbreiden naar twee lesuren.

 

Het lespakket is gebaseerd op personages. Die zijn weloverwogen uitgedacht om het 'hokjesdenken' wat aan de kant te schuiven. Bij het begin van de les geef je alle leerlingen een personage. Vanaf dan zullen zij nadenken en redeneren vanuit hun personage.

Een lespakket over jeugdbewegingen: waarom? Toen we dat voor het lager onderwijs lanceerden, bleek er veel interesse voor een pakket voor het secundair onderwijs.

Door het jeugdbewegingsonderzoek van 2010 weten we dat lid zijn van een jeugdbeweging 'erfelijk' is. Dat betekent dat 83% van de huidige leden ouders hebben die zelf in de jeugdbeweging gezeten hebben. Met dit lespakket voor scholen tonen we de jeugdbeweging als optie voor élke jongere.

Jongeren leren met dit pakket de jeugdbewegingen kennen, ontdekken wat de meerwaarde is en leren bewust keuzes maken over hun vrije tijd. Naar een jeugdbeweging gaan is fijn, maar de ervaring is niet voor iedereen dezelfde en er leven bovendien heel wat vooroordelen. Met dit lespakket laten we elke jongere proeven van de jeugdbeweging. We zijn er namelijk van overtuigd dat er voor elk van hen kansen in liggen voor hun ontwikkeling.

 

Wie kan 'Jeugdbeweging in de klas' gebruiken? Het kan bijvoorbeeld ingezet worden in een les Nederlands aangezien er verschillende vormen van discussie en motivering aan bod komen.

Ook is het bruikbaar op bijvoorbeeld projectdagen of tijdens de deliberaties.

 

Het pakket bestaat uit:

 

Een handleiding 

Bijlagen 

 

Een spelbord 

Een trajectblad