Bivakviering 2018

Bivakviering 2018

Ideeën voor een bivakviering of stilvalmoment op bivak

Ideeën voor een vertelmoment

De kleine prins

Een wijze kleine prins woont op een planeet, samen met een arrogante bloem. Hij trekt op ontdekking naar andere planeten en sluit vriendschappen, o.a. met de vos.
Het hele verhaal is de moeite. Als jullie liever een korter stukje gebruiken, is het begin een goed fragment: de kleine prins besluit op ontdekking te gaan naar andere planeten. Verderop in het verhaal sluit hij vriendschap met de vos, ook dat is een deel met veel inhoud.

Als je “kleine prins vos” googelt, vind je het verhaal.

Wat kan je precies doen met dit verhaal? 

Snij het verhaal in drie stukken en werk drie korte deelmomentjes uit. Bijvoorbeeld: rond ‘verbondenheid’, ‘ritueel’, en ‘het wezenlijke is onzichtbaar’.
Verbondenheid: Maak per afdeling een collage over hoe verbondenheid naar voren komt in jullie groep (waar houden jullie van, wat is typisch voor jullie groep, enz.). OF: steek allemaal een lucifer in een van klei gevormde CHIRO, en op het einde van de bezinning of viering steek je dat aan. 
Ritueel: hoe voelen jullie je naarmate het beginuur van een Chirozondag eraan komt, als het bijna twee uur is? Hoe voelt een zondag om twee uur als je niet naar de Chiro kan komen of als het eens geen Chiro is? Of hoe voelt het begin van het bivak? 
‘Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.’
Wat is de kern van de Chiro? Wat is Chiro voor jou? Kan je dat uitleggen aan anderen? Kan je het zien of is het een gevoel? OF => wat zie je als je naar je Chirovrienden kijkt? Zie je enkel de kleur van hun haar en ogen, en welke kleren ze aanhebben? Of zie je mopjes, plezier, discussies, goede raad, de leuke momenten die jullie samen gehad hebben?

 

Jaarthema ‘Iedereen Chironaut’: de avonturen van Ziggy

Allemaal te vinden op de jaarthemawebsite

 

Zoveel als er sterren zijn aan de hemel

Belofte aan Abram
Op een dag droomt Abraham dat God naar hem toekomt en zegt: 'U moet niet vrezen, Abram, Ik zal u beschermen. Uw loon zal zeer groot zijn.' Abram zegt: 'Maar God, wat heb ik eraan dat U mij zoveel geeft? Ik krijg maar geen kinderen. En als ik sterf, zal mijn vriend Eliëzer mijn huis krijgen.' God zegt: 'Eliëzer zal uw huis niet krijgen. Dat huis is voor uw eigen kind.' Dan neemt God Abraham naar buiten en zegt: 'Kijk eens naar de hemel. En tel eens de sterren die je ziet. Wel. Kun je dat? Zoveel nakomelingen zul je krijgen.' Abraham gelooft God.

Copyright: C. Leterme
Uit: bijbelin1000seconden.be
Het hele verhaal kun je lezen in het eerste boek van de Bijbel: Genesis, hoofdstuk 15, verzen 1 t.e.m. 6.

Hoe kan je dit kaderen? Welke ‘preek’ kan hierop volgen?

Als we grote dromen hebben, lijkt het alsof we naar sterren kijken die we van dicht bij willen bekijken. Ze lijken zo onbereikbaar. 
Onze grote droom in de Chiro … Wat is jouw grote droom? 

Ideeën voor een doe-moment

Behaalden jullie alle speelmedailles? Chic! Welke activiteit was de leukste? Begin de bivakbezinning met dat spel, straks volgt de medaille-uitreiking.
Medaille(s) gemist? Haal inspiratie uit de ruimte en kies een spel om mee te beginnen met de hele groep of een spel per afdeling:

Lumia: Verken eens andere leuke en onbekende plaatsen dan je vertrouwde Chirolokaal of -plein. 
Bij het begin van de viering telt iemand luid van twintig naar nul. Ondertussen duiken alle Chiroleden weg en verstoppen ze zich. Iedereen blijft zo zitten terwijl de verwelkoming wordt voorgelezen. Na het voorlezen komen de leden uit hun schuilplaatsen en nemen ze plaats.

Het Speelverzet: Speel vrij. Onderwerp spel niet aan te strenge regels en afbakeningen. 

Inversia: Doe het eens omgekeerd. 

Tora: Bouw of knutsel eens gewoon voor het plezier, zonder praktisch doel. 
Waar iedereen gaat zitten, ligt er per persoon een blok of een ander voorwerp waarmee je kan bouwen. Op een bepaald moment raapt iedereen iets op en je gaat naar een ‘bouwhoek’. Er is een bouwhoek met suikerklontjes, met blokken, met clics, met bekers, enz. Of laat alles door elkaar gebruiken. Een andere mogelijkheid is dat enkele leden, leiders en/of leidsters tijdens de communie bouwen. Dan geeft iedereen die naar voren komt zijn of haar bouwsteen af om deel te worden van het grote geheel.

Ballemmerstoel: Gebruik je fantasie en laat het spel je leiden. 

Miss en Mister Klodder: Maak je vuil en wees niet bang van een onschuldige bluts of buil.

Ideeën voor liedjes

  • Jaarthemalied
  • Bivaklied
  • ‘Astronaut’, Spinvis
  • ‘Ruimtevaarder’, Kommil Foo
  • ‘The Planets’, Gustav Holst (instrumentaal, lang en knap)
Contact

Spoor ZES, de dienst voor Zingeving Engagement Solidariteit.