10 kant-en-klare online activiteiten

10 kant-en-klare online activiteiten

Voor als de inspiratie op is

Aangezien het ernaar uitziet dat corona nog wel even onder ons zal zijn, helpt onze Digiredactie jullie graag een digitaal handje om de dreigende inspiratieschaarste tegen te gaan. Daarom hebben we tien grappige, hippe, gekke en old school tips voor een deugddoende online Chiroactiviteit.

Serveertip: combineer met een bordje van Zoom of Discord en een handjevol chips. Smakelijk!

1. Cards Against Humanity

Een kaartspel dat je, als je enige kennis van het Engels hebt, doet schuddebuiken van het lachen. Het spel bestaat uit een uitgebreide set kaarten waarop de meest willekeurige verzamelingen van woorden staat. Elke ronde verschijnt er een zwarte basiskaart op het scherm. Alle spelers hebben in hun ‘hand’ een selectie van witte kaarten die de zin op de zwarte kaart kunnen aanvullen. Om beurten leest een speler, de Card Czar, alle combinaties voor en kiest er de grappigste uit. Wie het grappigste was, krijgt punten!

Wanneer je het spel opstart ('create game') kun je het aantal spelers, het maximumaantal punten en de thema’s kiezen. P.S.:  Vergeet niet je zelfgekozen wachtwoord te delen met je leden.

» Vanaf 13 jaar

» 3 tot 20 spelers

» Spel spelen

2. Skribbl.io

Deze online activiteit behoeft weinig uitleg. Denk Pictionary, maar dan online. Kies een van de drie woorden en teken jouw eigen interpretatie. De anderen in de chatbox moeten raden wat het is. Hoe meer spelers juist raden, hoe meer punten voor de tekenaar.

Je start voor je leden best een privésessie. Voor je begint, kies je het aantal ronden, de tekentijd en de taal. Voeg voor extra plezier zelfgekozen woorden toe. Inside jokes verzekerd!

» Vanaf 12 jaar

» 2 tot 8 spelers

» Spel spelen? Skribbl.io natuurlijk!

Skribbl.io scherm waarop iemand tekent

3. Among Us

hype van het moment mocht natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Voor wie het nog niet gespeeld heeft, dit kun je verwachten: alle spelers lopen als armloze figuurtjes rond in een ruimte. Ze vervullen hun taakjes, zoals aangegeven op de kaart (rechts bovenaan). Behalve de ‘impostor’: die is geen lid van de crew, maar probeert de anderen uit de weg te ruimen. Vind je een 'lijk'? Heb je een vermoeden wie de dader is? Roep iedereen samen voor een bespreking! Wie de meeste stemmen krijgt, vliegt eruit.

Een beetje zoals Weerwolven dus. Kunnen jullie de 'impostor' ontmaskeren?

» Vanaf 12 jaar

» 5 tot 10 spelers

» Spel spelen? Download de gratis app op je smartphone en host een game voor je leden. Beschikken je leden niet over een smartphone? Je kan het spel via een Android-emulator (bv. Bluestacks) ook gratis spelen op een computer.

4. Psych! (Wees de anderen te slim af)

Stel dat … een muziekinstrument was, welk instrument zou die dan zijn?” Eén van vele vragen die je in dit spel mag verwachten. In tegenstelling tot het spannende, mysterieuze Among Us werkt deze smartphone-app vooral op de lachspieren.

Je start een spel met een wachtwoord om door te geven aan je leden. Iedereen krijgt dan dezelfde vraag voorgelegd, waar je een eigen antwoord op kan verzinnen. Hoe meer stemmen op jouw antwoord, hoe meer punten.

»
Vanaf 12 jaar

» Spel spelen? Download het gratis in de app store. Kan zowel via smartphone als op je computer.

5. Kahoot!

Een klassieker bij de online games: de quiz. Met Kahoot kan je die snel en eenvoudig maken. Je moet wel even inloggen met je emailadres. Laat je leden deelnemen via kahoot.it en het bijbehorende wachtwoord.

Waarschuwing: deze activiteit vereist enige creativiteit. Maar voor Chiroleiding is dat geen enkel probleem, toch?

» Voor alle leeftijden

» 2 tot 4000 spelers

» Spel spelen

Iemand speel Kahoot!

6. Manillen.online

Eentje voor gepensioneerde Chiroleden of liefhebbers van het eeuwenoude kaartspel. Hoe Manillen werkt, moeten we jou waarschijnlijk niet meer uitleggen, maar jij moet dat misschien nog wel doen voor je leden.

Gezien de eenvoud van dit spel is het misschien leuk om er een extra element aan toe te voegen: zet het aantal slagen waarmee je verliest om in wasknijpers op je gezicht of laat de verliezer een lied beluisteren dat die verschrikkelijk vindt.
 

» Voor alle leeftijden

» 2, 3, 4 of 6 spelers

» Spel spelen

7. Wie ben ik?

Ook wel gekend als ‘ben ik een banaan?’. Voor dit spel is enige assistentie nodig. Bepaal de categorieën waaruit gekozen kan worden en vraag dan thuis of iemand een naam uit een van die categorieën op een papiertje schrijft. Plak dat op je voorhoofd, zonder ernaar te kijken natuurlijk, et voilà. Een spel dat een normale Chironamiddag nog het meest benadert, al stel je de vragen natuurlijk van achter je scherm.

8. DSMTW

De tweede quiz in deze lijst en meteen ook de laatste app. Inderdaad, er is een app van De Slimste Mens Ter Wereld!

De quiz op zich kan je moeilijk met een grote groep spelen, maar je kan er bijvoorbeeld wel een toernooi van maken. Speel in groepjes van drie tegen elkaar en zoek De Slimste Mens Van Je Afdeling. Opnieuw leuker als je ondertussen elkaars gezicht kan zien via de webcam.
 

» Vanaf 12 jaar

» 3 spelers per spel

9. Wikipediarace

Een doodeenvoudige maar desalniettemin fantastisch leuke activiteit.
Stap 1: Alle spelers beginnen op hetzelfde Wikipedia-artikel (bijvoorbeeld: Joe Biden). Stap 2: Bepaal het eindartikel (bijvoorbeeld: fierljeppen).
Stap 3: Ga zo snel mogelijk van het start- naar het eindartikel door enkel gebruik te maken van doorkliklinks. De eerste wint!
Stap 4: Bespreek wat voor geks je allemaal tegenkwam.
 

» Voor alle leeftijden (pas dan wel je thema's aan)

» Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

» P.S.: Het kan eenvoudiger via The Wiki Game.

Wikipediapagina van de Chiro

10. Bordspelen

Gebruik je weleens een gezelschapsspel als noodoplossing voor je een Chirozondag? Dan zal onze nummer 10 je niet verbazen. De link hieronder biedt je een arsenaal aan online bordspelen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat we ze hier niet allemaal kunnen voorstellen. Vertier voor veel meer indoor Chirodagen dan we hopelijk zullen meemaken!

» Spel spelen

 

Véél speelplezier!