Ro-Chiro Kortrijk: “Als kleine Chirogroep startten we een extra afdeling voor kinderen met een mentale beperking”

In de Chiro mogen we allemaal onszelf zijn. Maar kán dat wel altijd? De leiding van Ro-Chiro uit Kortrijk wou graag iets meer doen voor kinderen met een mentale beperking. Die droom kwam uit toen ze een extra afdeling opstartten in hun Chirogroep: de fonkels. En zoveel mogelijk kinderen naar de Chiro laten gaan, daar mogen ze niet uniek in zijn. De Vlamredactie ging eens horen hoe de fonkels werken bij Ro-Chiro. 

 

Vlam: Hoi Amber, wat maakt jullie Chirogroep uniek?  

Amber: We zijn een gewone, kleine Chirogroep die vorig jaar met een afdeling gestart is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar met een mentale beperking. Met advies van ouders die ervaring hebben met die doelgroep konden we met vertrouwen beginnen. We hebben die afdeling de fonkels genoemd. Oud-leiding, zoals ik, zorgt dat zij een keer per maand een leuke Chirozondag mogen beleven. 

 

Vlam: Hoe is het idee voor die afdeling ontstaan?  

Amber: Tijdens de eerste lockdown zijn Josephine en ik een keer gaan wandelen en toen vroeg Josephine of we het idee om met de fonkels te beginnen nog een keertje konden herbekijken. Josephine, Axelle en ik hebben toen gebrainstormd om het idee werkelijkheid te maken. En het is ons gelukt! 

 

Vlam: Vanwaar komt de naam fonkels?  

Amber: We wilden de uniekheid van de kindjes naar buiten brengen, maar we wilden ook een naam die in alle Chirogroepen gebruikt kan worden. Zo kwamen we op de naam fonkels want een sterretje fonkelt. 

 

Vlam: Heeft jullie afdeling ook een mascotte?  

Amber: Ja, we hebben er een bedacht: de reebok. Jammer genoeg worden onze fonkels vaak in een bepaald hokje geduwd, maar wij zijn juist een heel diverse groep. Het zijn regenboogkindjes en dat maakt het juist zo mooi. Het is een kleine woordspeling: REgEnBOogKinderen speelde in ons hoofd en daarom besloten we Rémi de Reebok onze mascotte te maken. 

 

Vlam: Zouden jullie de fonkels elke week willen laten komen? 

Amber: In de ideale wereld willen we daar naartoe werken. Dan zou het ook mooi zijn mocht elke Chirogroep zeven afdelingen hebben in plaats van zes en dat ook de gewone leiding die afdeling begeleidt, en niet enkel oud-leiding. Dus ik zie de kans wel in de verre toekomst. 

 

Vlam: Zijn er nog unieke projecten die jullie doen?  

Amber: We hebben veel projecten: oude Chirokleren hergebruiken, Chiro betaalbaarder maken, MooiMakers, maar vooral de fonkels. Dat is ons meest unieke project. 

 

Vlam: Zijn er activiteiten die jullie elk jaar doen op bivak of in de loop van het jaar?  

Amber: We hebben een dag waar de hele Chirogroep op bezinning gaat. Een paar jaar geleden was het thema 'Iedereen gelijkwaardig maar niemand gelijk' en dat thema is me toch wel bijgebleven. Op bivak hebben we ook een familiedagtocht, dan ga je met je Chirofamilie zwemmen of een groot spel spelen. 

 

Vlam: Wat houdt zo’n bezinningsdag dan in?  

Amber: We spelen Soviet games. Dat zijn harde pleinspelen in families. De families bestaan uit leden van elke afdeling. Zo willen we dat er een verbintenis komt tussen jong en oud. Als je wilt praten, maar de stap naar de leiding is te groot, dan kun je bij andere leden terecht. 

 

Vlam: Is er nog iets wat je aan de Vlamlezers wil meegeven?  

Amber: Als we jou of je Chirogroep geïnspireerd hebben en je zit met vragen, contacteer ons dan gerust. Zo kunnen we samenwerken aan de ideale wereld waar de fonkels een gewone afdeling is.