Politici over leiding en andersom

Politici over leiding en andersom

We hebben er als redactie voor gekozen om zoveel mogelijk politici uit diverse partijen aan bod te laten komen. Elke auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Chirojeugd Vlaanderen neemt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze teksten.

 

Minister Sven Gatz

Beste leidsters en leiders van de Chiro,

Als geëngageerde jongeren weten jullie van aanpakken, kunnen jullie een plan uitwerken, een evenement organiseren, jongeren enthousiast maken, verantwoordelijkheid opnemen. Jullie weten als de beste wie jullie kan vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Laat vooral je stem op 14 oktober niet verloren gaan! Kies bewust, kies voor mensen die werk maken van jongeren.

Sven Gatz, minister van Jeugd, Open VLD

 

Burgemeester Bart De Wever

Ik wil alle jongvolwassenen bedanken die zich vrijwillig engageren als leiding binnen de jeugdbeweging. Jullie zorgen ervoor dat onze jeugd belangrijke maatschappelijke waarden leert en meer kansen krijgt om talent te ontplooien. Er is geen betere leerschool in samenleven en respect voor elkaar, dan actief zijn in een jeugdbeweging zoals de Chiro. Samen plezier maken, samen organiseren, samen leven: dat smeedt echte vriendschapsbanden en maakt van gedreven jongeren geëngageerde burgers. Dat is de wissel op de toekomst van onze gemeenschap.

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, N-VA

 

Anneleen van Bossuyt

Ik wil jullie, de Chiroleiding, bedanken voor jullie schitterend werk. Het belang van jeugdbewegingen kan niet overschat worden. Ik, scout voor het leven, ben ervan overtuigd dat de Chiro en andere jeugdorganisaties mensen verbinden door gedeelde normen en waarden. Verantwoordelijkheid, gelijkheid, solidariteit, enz. Het zijn allemaal zaken die op een ongedwongen manier worden overgebracht. Een grote uitdaging is het integreren van nieuwkomers binnen de jeugdbeweging. Een jaar in de Chiro heeft duizend keer meer effect dan een jaar inburgeringscursussen. 

 

Anneleen van Bossuyt, lijsttrekker N-VA Gent 

 

 

Peter Mertens

Beste Chiroleiders en -leidsters

Dikke merci. Voor jullie engagement met jongeren. Hoe belangrijk is dat in deze prestatiegerichte samenleving! De maatschappij zou uit de bocht vliegen als er geen plekken zouden zijn waar jongeren jong kunnen zijn, zichzelf kunnen zijn, ongestoord tegen de muur kunnen lopen en weer opstaan. Dat kan bij de Chiro. Dat heb ik ooit zelf mogen ervaren, bij de Chiro in Sint-Antonius.

Er zit keiveel engagement en talent bij jongeren. Leren samen zijn, plaats geven aan een ander en zelf openbloeien. Jullie doen het. En jullie doen het goed. Respect!

Peter Mertens, voorzitter PVDA 

 

 

Elke Decruynaere

Politiek betekent voor mij: dingen veranderen. Verontwaardigd zijn is niet genoeg, je moet de handen uit de mouwen steken. Dat is wat onze samenleving nodig heeft: doeners. Ook jullie, Chiroleiding, zijn doeners. Chiro is meer dan spelen, het is plezier maken en fouten (durven) maken, de buurt samen brengen. Dat verdient politieke steun. Een moedig jeugdbeleid doet meer dan een speeltuig zetten. Het gaat over degelijke lokalen, over inspraak en ondersteuning. Als je 't mij vraagt, is de toekomst aan de doeners! 

 

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd, lijsttrekker Groen Gent 

 

 

John Crombez

Jullie, Chiroleiding, maken elke spelnamiddag opnieuw dromen mogelijk. Omdat élk kind het verdient om graag gezien te worden. Omdat élk kind het verdient zijn talenten en mogelijkheden vrijuit te ontplooien. Omdat elk kind het verdient voluit zichzelf te zijn. Misschien beseffen jullie het niet altijd, maar jullie bouwen aan de samenleving van morgen. Maximum respect en een dikke merci daarvoor! 

 

John Crombez, voorzitter sp.a 

 

 

Meyrem Almaci

Ik krijg 560 tekens, maar eigenlijk heb ik er maar vijf nodig: merci! Merci voor jullie engagement, jullie enthousiasme, jullie inzet. Jullie bezorgen zoveel kinderen onvergetelijke momenten. Jullie zijn het toonbeeld van wat wij met Groen willen bereiken: samenleven met respect voor elkaar, iedereen zichzelf laten zijn, samen gaan voor hetzelfde doel, samen de wereld een stukje beter maken. Onze slogan, groen maakt gelukkig, vorm ik met plezier even om naar een nog betere versie: Chiro maakt gelukkig. 

 

Meyrem Almaci, voorzitster Groen 

 

 

Bart Tommelein

Onlangs zag ik een meisje van 4 met op haar T-shirt het opschrift “We are the future!” Beter zou ik het niet kunnen zeggen. Onze jeugd is de toekomst en die geven jullie als Chiroleiding mee vorm. De jeugdbeweging heeft ook mij gemaakt tot wie ik nu ben. De opgedane ervaringen komen nog elke dag van pas. Daarom is het zo belangrijk dat overheden jullie mee ondersteunen. In heel Vlaanderen. Want jeugdbewegingen zijn veel meer dan een vrijetijdsbesteding. Jullie zijn een fundament van onze samenleving. Veel succes in dit nieuwe Chirojaar!

 

Bart Tommelein, viceminister-president van de Vlaamse regering, Open VLD

 

 

Dirk Vansina

Ravotten, andere kinderen leren kennen, plezier maken, over de grens durven gaan. Maar ook verantwoordelijkheid opnemen en met anderen leren rekening houden. Het is de mooiste tijd van je leven. En de beste ervaring van 'het leven zoals het is'.

Ik bewonder het engagement en het enthousiasme van de leiding. Belangeloos. We moeten het koesteren,steunen en alle kansen blijven geven. Merci voor het fantastische dat jullie realiseren! Blijf altijd 'Chiro' zijn.

 

Dirk Vansina, schepen van Jeugd Leuven, CD&V

 

 

Bert Herrewyn

Verkiezingen gaan over mensen. Over jullie. Want jullie beslissen wie deel uitmaakt van het gemeentebestuur. Jongeren hebben dus ook een belangrijke stem. Gooi ze niet zomaar weg, denk goed na over wie ze verdient.

Maar laat ook na de verkiezingen van je horen, vertel wat je belangrijk vindt. Inspraak in het beleid stopt niet met verkiezingen, het begint dan pas. Elke dag luisteren naar de stem van kinderen en jongeren is een must voor verkozenen. Want wie zaken realiseert die goed zijn voor kinderen en jongeren realiseert zaken die goed zijn voor iedereen.

 

Bert Herrewyn, schepen van Jeugd Kortrijk, sp.a

 

 

Hilde Crevits

Als minister van Onderwijs en oud-lid en -leidster van de jeugdbeweging wil ik graag de meer dan 16 000 Chiroleiders en -leidsters bedanken die wekelijks hun Chirokledij aantrekken om meer dan 94 000 jongeren een prachtige namiddag te bezorgen. In onze superdiverse samenleving zijn jeugdbewegingen voor mij meer dan ooit onmisbaar. Het zijn scholen in het samenleven en kweekvijvers voor talent. De creativiteit, verantwoordelijkheidszin en vriendschapsbanden die een Chiroleven je schenkt, zullen sterke troeven zijn voor de rest van je leven!”

 

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs (CD&V)

 

 

Theo Francken

Beste Chiroleiding,

Niets is leuker, én belangrijker, dan kinderen begeleiden in hun spel en hun ontwikkeling. Ikzelf heb als leider bij de KSA enorm veel bijgeleerd in die periode. Veel gegeven ook, maar nog meer teruggekregen: vriendschappen voor het leven. In het spel en op kamp leer je zelf initiatief en verantwoordelijkheid opnemen en zorgen voor elkaar. Dat zijn allemaal eigenschappen die enorm waardevol zijn in het latere leven. Geniet met volle teugen van het voorrecht om leiding te mogen zijn bij een fantastische beweging als Chiro. Want het gaat veel te snel voorbij! Geef er dus ook in dit nieuwe Chirojaar een stevige lap op. Succes en veel plezier!

 

Theo Francken, federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie

 

 

Tom Van Grieken

Vraag niet wat je land voor jou kan doen, maar wat jij kan doen voor je land. Gelukkig komen niet alle oplossingen van de overheid. Dat bewijzen enthousiaste Chiroleiders en -leidsters in heel Vlaanderen, iedere activiteit opnieuw. Jullie geven mee vorm aan de leiders van morgen. Iedere jongere heeft talenten, die hij of zij moet ontdekken, los van politieke correctheid of voorgekauwde meningen. Durf vernieuwen, zonder onze tradities te vergeten. En durf vooral plezier maken. De verkiezingsperiode is al serieus genoeg ;-).

 

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

Chiroleidster Sien

Beste politicus, beste politica 

Of hoe begin je een brief aan iemand die je niet kent? Ik heb wel vaker mailtjes gestuurd naar onbekenden: hier een weekendplaats vastleggen, daar het bivakvervoer regelen. Dat is altijd goed uitgedraaid. Goed begonnen is half gewonnen, zeker, zoals ze dan zeggen? Soit. 

Binnenkort zijn het gemeenteraadsverkiezingen en dan moet ik net als andere Chiroleiding stemmen. Op wie? Weet ik nog niet. Waarvoor? Weet ik nog niet. 

Ik ben twintig, ik studeer en de rest van mijn tijd besteed ik aan Chiroactiviteiten. Dat gaat van vergaderen tot spelletjes uitwerken, geld bijhouden, spelletjes spelen, festiviteiten op poten zetten en nu zelfs schrijven. Ik krijg, ook in de Chiro, af en toe weleens met politiek te maken en bij nader inzien weet ik wel waarmee jullie mijn aandacht kunnen trekken. Veertien jaar Chiro-ervaring, gebundeld in drie programmapunten. Klaar? 

  1. Geef ons ruimte. Niet voor niets het Chirojaarthema van vorig jaar. Want kijk, de Chiro is de plaats waar ik en vele anderen thuiskomen, en niemand wil een krot van een huis, toch? Blijf investeren in praktische en deftige jeugdlokalen. Hip design hoeft niet voor ons, maar na een koude decembermiddag verwarmen we ons graag in een gezellig lokaal! 
  2. Geef ons groen. Niet voor niets gaan we elk jaar naar Limburg of Wallonië op kamp. Want kijk, de Chiro is de plaats waar ik en vele anderen ravotten, en niemand wil een boze boer achter zich aan, toch? Blijf investeren in open en groene plaatsen. Een reusachtig bos hoeft niet voor ons, maar een strategisch sluipspel spelen we graag ergens waar er bomen staan! 
  3. Geef ons mobiliteit. Niet voor niets gaan we met de trein op kamp. Want kijk, de Chiro is de plaats waar ik en vele anderen zelfstandig leren zijn, en niemand wil met zijn of haar ouders meerijden naar het kamp, toch? Blijf investeren in vlot en betaalbaar openbaar vervoer. Gratis reizen hoeft niet voor ons, maar onze kampplaats bereiken we graag zonder vijf keer te moeten overstappen!  

Wat jullie ervoor terugkrijgen? Enthousiaste Chirojeugd die overal in Vlaanderen voor jongeren een verschil maakt. En misschien ook wel mijn stem op 14 oktober. 

 

Mooie deal, niet? 

 

Met vriendelijke Chirogroeten 

Sien 

 

Eerlijk? Op het eerste gezicht heb ik onze politici weinig te vertellen, want wie vandaag klaagt dat de overheid te weinig doet voor de jeugdbewegingen heeft volgens mij ongelijk. Aan het begin van het nieuwe jaar kunnen we telkens weer kiezen uit een brede waaier aan fraaie kampplaatsen, duiken we met nieuwe goesting het speelbos in of ondersteunen de gemeenten de werking van hun jeugdbewegingen met subsidies. Wie weet komen er in verkiezingstijden hier en daar nog wat verrassingen uit de bus. 

 

Maar de uitdagingen zullen voor de jeugdbewegingen even groot zijn ná 14 oktober als ervoor, terwijl weinigen weten hoe de budgetten er dan voor zullen staan. Toch vraag ik jullie, dames en heren politici, om net als wij in Chiro te blijven geloven. Want wie vandaag mooie Chirodagen, geweldige kampen en goed ondersteunde Chirowerkingen zaait, zal over een jaar of vijftien sociale, creatieve en verantwoordelijke burgers oogsten. 

 

Jasper 

 

Beste politici 

 

We snappen het wel hoor, dat competitiegevoel. We zien het wekelijks bij onze leden die alles geven om het spel te winnen. Hoe dichter bij de overwinning, hoe venijniger ze soms worden. Maar de leden kunnen we even opzij zetten, laten nadenken over hun acties en met een knuffel is dat snel weer opgelost. Zo leren wij hen tolerantie en sportiviteit aan. Bij jullie gaat dat wat moeilijker... De verkiezingen zijn voor jullie een beetje zoals de finale van een spel voor onze leden. Daar werk je al een tijdje naartoe, en hoe dichterbij, hoe meer de negatieve kant van dat competitiegevoel naar boven komt. Wat is dat met die statussen op sociale media waar duidelijk niet over nagedacht is? Met die mentaliteit van “zij horen niet bij ons” en “anders is niet goed”? Jullie noemen dat 'een politieke mening', maar bij ons heet dat uitsluiten. Onze ribbeltjes vragen simpelweg uitleg als iemand 'anders' is of als ze iets niet zo goed begrijpen. Daarna vragen ze of die andere mee wil spelen. Als een zesjarige dat kan, moet dat voor jullie toch ook mogelijk zijn?  

 

Competitie is leuk, maar het moet sportief blijven. Jullie mogen gerust eens langskomen voor een teambuilding, hoor. ;-)

 

Klara

 

Ik vind dat de politieke partijen te weinig van hun vooropgestelde programmapunten kunnen realiseren, op die manier zijn ze niet eerlijk naar de kiezer toe. Zo is een begroting in evenwicht niet zo moeilijk, je geeft niet meer uit dan dat er binnenkomt. Het is gewoon een kwestie van prioriteiten... 

 

Lucas 

 

Beste politici 

 

Is er in de toekomst nog ruimte in dorpskernen voorzien voor jeugdbewegingen om te spelen? Is er nog ruimte voor jeugdbewegingen om te kunnen groeien, een nieuw lokaal te zetten, en de komende jaren te veranderen?  

 

Groetjes 

Ayla en Daan

 

Beste politici, 

Een tweede thuis of een tweede school? 

 

De Chiro zwemt daar volgens mij een beetje tussen. En bij uitbreiding geldt dat voor alle jeugdbewegingen. Zoals in elke fase van groeien en opgroeien, krijg je ook in de Chiro te maken met rebellie. Je komt een tijdje niet, vindt het te kinderachtig of wil liever 'hangen met je vrienden'. Daarna komt het besef: je Chirovrienden zijn een Chirofamilie. Je mist hen. 

 

Daarnaast leer je jezelf kennen en ontdek je dat jij niet het middelpunt van het heelal bent. Je speelt en deelt. Je groeit en bloeit. De Chiro is een plaats om jezelf te worden, jezelf te zijn en jezelf te blijven. Daarom vind ik het jammer dat weinig jonge kinderen met migratieachtergrond hun weg naar de Chiro vinden. Het is volgens mij de perfecte manier om verdraagzamer te worden en op te groeien met andere culturen. Neem hen op in je Chirofamilie, want ook zij willen spelen, delen, groeien en bloeien. 

 

Beste politici, hoe zouden we samen die laagdrempeligheid van jeugdbewegingen nog kunnen realiseren? 

 

Nick