Bivak en centen

Bivak en centen

Corona maakte het niet gemakkelijk om centjes in kas te krijgen. Vragen/bezorgdheden omtrent jullie financiële situatie?

Een bivak en een jaarwerking kosten centen.

Tip: maak een (bivak)begroting op. Hieronder een handig sjabloon dat je hierbij kan helpen:

Ook voor ouders is het bivak een hap uit het budget. Gelukkig zijn er voor hen twee manieren om een tegemoetkoming te krijgen: via de ziekenfondsen, en via hun belastingaangifte.

Ziekenfondsen

Er zijn een aantal ziekenfondsen die een deel van je kamp- of lidgeld terugbetalen. Hoeveel de terugbetaling bedraagt, hangt af van het ziekenfonds en van de regio.

Voor de tegemoetkoming moet je het bewijs van deelname aan een jeugdwerkinitiatief ingevuld aan je mutualiteit bezorgen.

Hier kan je een overzicht vinden van de tegemoetkomingen door ziekenfondsen.

Fiscaal aftrekbaar

Ouders kunnen extra jeugdbewegingskosten aftrekken van hun belastingen. Dit voor kinderen onder 14 jaar of voor kinderen met een zware handicap onder 21 jaar. Het maximum dagbedrag voor 2022 is 14 euro per dag. 

Sinds 27/01/2022 bestaat er een modelattest dat je verplicht bent te gebruiken. Dit attest krijg je van de gemeente (met de gegevens van de gemeente al ingevuld), vul je in en geef je mee aan de ouders zodat zij dit zelf kunnen aangeven bij hun belastingen. Vertel hen daarbij dat dit niet zal verschijnen in de voorberekening van hun belastingen.

Voor alle activiteiten voor kinderen onder 14 jaar waarvoor ouders extra bijbetalen, kunnen ze een fiscaal attest vragen: weekends, uitstapjes, bivak, enz. Om de administratieve last te beperken, raden we groepen aan om enkel voor het bivak een attest te bezorgen.

Hoe vul je dat attest in? 

Algemene organisatiegegevens:

 • Naam van de instantie of de persoon die instaat voor de opvang: naam van de Chirogroep 
 • KBO nummer: niet invullen
 • Adres van de instantie: het adres van de Chirogroep

Vak I:

Dit vak is al voor jullie ingevuld. 

Vak II:

Gegevens van de schuldenaar van de uitgaven voor de kinderoppas:

 • Naam, voornaam, rijksregisternummer, adres
  • De schuldenaar is diegene die het kind ten laste heeft en de uitgave heeft gedaan voor de opvang, dus de ouder(s) of voogd. 
  • Het is ook mogelijk dat een ouder geniet van 'fiscaal co-ouderschap'. Beide ouders dienen dan (apart) een fiscaal attest in te dienen voor de door hen betaalde opvangperiode. Beide zullen dan van een fiscaal voordeel kunnen genieten

Gegevens van het kind:

 • Naam, voornaam, rijksregisternummer, geboortedatum, adres.

Periode waarin het kind is opgevangen:

 • De data van jullie bivak
 • Aantal dagen
 • Dagtarief: deel de prijs dat de ouders betaald hebben voor het bivak door het aantal dagen.
 • Totaal bedrag

 

Chiro voor Chiro

Wil je een inspanning doen voor leden/ouders die het financieel niet zo breed hebben? Denk aan: extra slaapzakken of veldbedjes voorzien, zodat deze kinderen toch mee op kamp kunnen? 

Geweldig idee! Via Chiro Voor Chiro kan je daar zelfs financiële steun voor aanvragen.