Brochures

Brochures

Wil jij met je leidingsploeg meer weten over een bepaald thema? Of aan een project beginnen maar weet je nog niet goed hoe? De brochures van de Chiro geven je de nodige informatie over een waaier aan thema’s. Je kan ze gratis bestellen bij De Banier (winkel en online) of de pdf downloaden.

Werving

LEDEN WERVEN

Inhoud

Weinig leden, of haken ze gemakkelijk af? Enkele verfrissende inzichten kunnen helpen om jullie Chirowerking laagdrempeliger én aantrekkelijker te maken. Zo vinden leden (en ouders) gemakkelijker de weg tot bij jullie. Met enkele toffe wervingsacties en een sterk promoplan halen jullie bovendien zeker een hoop nieuwe leden binnen.
 

LEIDING ZOEKEN

Inhoud

Te weinig leiding? Deze brochure geeft je ideeën om je Chirowerking zo te organiseren dat jullie leidingstekort wordt opgevangen. Daarnaast helpt ze ook om een plan en acties op te stellen om extra leiding te werven. Haal je vishengel maar boven!

PROMOBROCHURE VOOR OUDERS

Inhoud

Deze brochure legt op een eenvoudige manier uit wat Chiro is. Handig om mee te geven tijdens je ledenwervingsactie of om uit te delen bij partners zoals de jeugddienst. Je kan per taal 10 exemplaren aanvragen voor je Chirogroep.

Vraag de brochure gratis aan (enkel NL, FR en EN)
Download de pdf in de volgende talen:
NLFREN BG – ARTR

Je Chirogroep

EEN KLARE KIJK OP JE VB

Inhoud

 

Wil je graag informatie over de rol van een VB of proost in een Chirogroep en hoe je de ideale VB of proost kan vinden? Dan kan deze brochure jou verder helpen.

GROEPSLEIDING, EN WAT NU?!

Inhoud

 

Wanneer je in jouw zware maar o zo deugddoende taak als groepsleiding even door het bos de bomen niet meer ziet, neem dan dit boekje ter hand. Het bevat in het kort alle informatie over het reilen en zeilen van groepsleiding zijn.

WELKOM NIEUWE LEIDING

Inhoud

 

De eerste keer in leiding staan: spannend! 'Welkom nieuwe leiding' is een kleine handleiding met praktische tips die elke eerstejaars kan gebruiken om zijn of haar carrière vlot te starten. Inspiratie voor spelen, moeilijke situaties of op huisbezoek? Een eitje met dit boekje op zak! 

Alle nieuwe leiding krijgt dit via de post

WAAROM?!
OMGAAN MET ZELFDODING

Inhoud

 

Omgaan met zelfdoding in de Chiro: iets waarvan je hoopt het nooit te moeten doen.  En toch …  Deze brochure begint met een concreet draaiboek, bevat een communicatieschema en geeft voorbeelden van wat je kan zeggen als leden vragen stellen en als er voor de eerste keer weer Chirowerking is.  Deel twee is achtergrond over het voorkomen van zelfdoding en over hoe een suïcidaal proces verloopt.  Tot slot vind je info over doorverwijzen en interessante organisaties.


CHIRO IN JE BUURT

Inhoud

 

Is jouw Chirogroep een eiland? Ken je jullie buren en omgeving? Kunnen jullie rekenen op steun van de gemeente, ouders, sympathisanten, het jeugdhuis, de bakker en de frituur? Je buurt heeft heel wat te bieden om je Chirogroep sterker te maken. In deze brochure lees je waarom en vooral ook hoe je de band met je buurt kan versterken.

Haal ze gratis in De Banier

Download de pdf

HOE START IK EEN NIEUWE CHIROGROEP OP?

Inhoud

 

Een nieuwe Chirogroep uit de grond stampen, hoe doe je dat? Geen eenvoudige klus. Deze brochure geeft een paar aandachtspunten en goede voorbeelden om rekening mee te houden als je een nieuwe Chirogroep wil opstarten. 

Extra thema’s

Van deze thema's bestaat er geen brochure, maar vind je alle info op de website
-    Verzekeringen
-    Info voor leiding
 

Alcohol en drugs

SIXPACK

Inhoud

 

Het spel ‘Sixpack’ zit vol met stellingen en casussen die jou en jouw leidingsploeg laten nadenken over alcohol en drugsgebruik in de Chiro. In de loop van het spel kom je te weten hoe je met bepaalde situaties kan omgaan en welke stappen je kan zetten.

ALCOHOL EN DRUGS IN DE CHIRO

Inhoud

 

Wil je graag informatie over alcohol en drugs in de Chiro en hoe we daarmee omgaan? Dan kan deze brochure jou verder helpen. Je combineert ze best met het spel Sixpack.

Diversiteit

ALL ABOARD

Inhoud

 

Hoe zorg je ervoor dat alle kinderen en jongeren zich welkom voelen in je Chirogroep? Praat over diversiteit en toegankelijkheid via een competitief spel.

DE FICHES

Inhoud

 

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren met ADHD, een migratieachtergrond of het autismespectrumstoornis zich welkom voelen in de Chiro? Voor elke diversiteitsvorm is er ook een fiche vol tips en tricks.

CHIRO VOOR CHIRO

Inhoud

 

Chiro Voor Chiro zorgt ervoor dat Chiro betaalbaar is voor alle kinderen en jongeren. Groepen kunnen een aanvraag doen om duurzame oplossingen te vinden voor financiële problemen. Dat is mogelijk door de steun van andere Chirogroepen.

Jeugdbeleid

JEUGD (BRENGT) RAAD

Inhoud

 

Deelnemen aan het beleid van de stad of gemeente is een must om kinderen en jongeren een stem te geven over de plaats waar ze leven, wonen en spelen. Maar ook om te waken over regels en wetten die het (lokaal) bestuur opstelt. Deze brochure heeft de bedoeling Chirogroepen in te lichten over het belang van een jeugdraad, maar ook om je te tonen waarom participeren aan het beleid zo belangrijk is.  

JONG GESPUIS IN HET GEMEENTEHUIS

Inhoud

 

In 'Jong gespuis in het gemeentehuis' kom je te weten hoe jij kan wegen op het beleid in jouw gemeente. De brochure legt uit hoe de gemeenteraad en het schepencollege werkt, welke mensen er aan de touwtjes trekken en hoe jij jouw stempel kan drukken op lokaal (jeugd)beleid.

Lokalen

De vroeger lokalenbrochures werden vervangen door een praktische website: jeugdlokalen.be

Veiligheid

VEILIGHEIDSFICHES

Hoe Chiro leuk én veilig houden? We bundelden de belangrijkste veiligheidsinfo per thema in enkele handige fiches. 

Vorming

ACCU

Alles over onze animatorcursus Accu.

ANDERE VORMING

Alles over onze vormingen voor ervaren leiding.

HAKA

Alles over de hoofdanimatorcursus Haka.