Wist je dat ...

... je naast je leidingscarrière nog veel méér kan doen in de Chiro? 

... er op nationaal niveau bijna 2000 vrijwilligers de Chiro sterker maken?

... we hen 'kadervrijwilligers' noemen, maar vaak ook gewoon 'helden'?

Word kadervrijwilliger en proef nog meer Chiro!

Kadervrijwilliger?

Spelen maken, leiding samenbrengen, Chirogroepen helpen bij problemen, evenementen en cursussen organiseren, de visie van de Chiro uitdragen... Er is zoveel dat je kan doen als kadervrijwilliger! En dat volgens je eigen goesting, tijd en interesses.

Praktisch

Je bent deel van een vrijwilligersploeg. Jullie vergaderen regelmatig samen (ongeveer maandelijks) en steken mee de handen uit de mouwen (cursus of evenement organiseren, spelen maken, enz.). Naast al dat werk en vergaderen is er altijd plaats voor teambuilding. Met je ploeg doe je ook gewoon leuke dingen, zoals samen op weekend gaan of na de vergadering napraten op café. 

Eva quote

"Geweldig om te voelen dat je allemaal hetzelfde doel en dezelfde goesting hebt om nog iets te doen voor de Chiro."

Eva, verbond Leuven.

quote saar 2

"Het is een zalig gevoel: je geeft aan leiding een workshop en ze vertrekken vol nieuwe creatieve en zotte ideeën naar hun eigen Chirogroep terug!"

Saar, Dienst Artistieke Activiteiten

Quote Joran

"Onze internationale kampgrond op Krinkel, daar ben ik zo fier op. We krijgen deelnemers van over de hele wereld tot in Merksplas, straf hé."

Joran, Dienst Internationale Activiteiten

Waarom kadervrijwilliger worden?

Je amuseert je te pletter.

Je wordt deel van een hechte groep.

Je bouwt mee aan de Chiro.

Je leert keiveel dingen bij.

Plezier kadervrijwilliger

Plezier

Verbondenheid kadervrijwilliger

Verbondenheid

Meerwaarde kadervrijwilliger

Chiro doen groeien

Wat kan ik allemaal doen binnen de Chiro?

Bij 'nationaal' zijn er heel wat ploegen, die vaak rond één thema of taak werken. Hieronder een overzichtje!

 

REDACTIEPLOEGEN PROJECTPLOEGENTHEMATISCHE PLOEGEN REGIOWERKING | BELEIDSPLOEGEN | KRINKEL 2022

Redactieploegen

Voor wie wil schrijven, filmen, of online content maken om de Chiro in de kijker te zetten.

Videoredactie - de Chiro in beeld brengen

Deze ploeg maakt filmpjes in opdracht van Chirojeugd Vlaanderen. Dat kunnen promovideo's zijn, aftermovies, jaarthemaclips, enz. Ben je een journalist of interviewer? Heb je wel wat regieskills? Ben je eerder een monteur? Of doe je nog iets anders dat met film te maken heeft? Heb je geen professionele videoachtergrond maar maak jij in jouw Chirogroep de aftermovies van het kamp? Dan ben jij misschien wel de nieuwste aanwinst voor de Videoredactie! 

Digiredactie - de website en sociale media van de Chiro mee maken

De Digiredactie runt de sociale media van de Chiro en zet daarvoor allerlei digitale campagnes op poten, zoals #Chiroblokt, #ChiroSanta of de bivak-takeovers. Denk jij in memes, heb jij designskills, wil jij alles leren over influencen of ben je gewoonweg versmolten met je smartphone? Kom dan mee onze 18 700 Instagram- en 40 500 Facebookvolgers voorzien van waanzinnige Chirocontent. 

Vlamredactie - content maken voor keti's en aspi's

De Vlamredactie is een clubje jong geweld (keti, aspi of eerstejaars leiding) met een hart voor Chiro en zot veel inspiratie om online te posten! We maken content voor keti's en aspi's over thema's die boeien en we overtuigen bekende mensen om interviews te geven. Schrijven, bloggen of vloggen? Bij Vlam kan het allemaal! 

Dubbelpuntredactie - schrijven voor leiding

De Dubbelpuntredactie zorgt ervoor dat leiding elke maand een tijdschrift in de bus krijgt over hun favoriete tijdverdrijf: Chiro. Ze brainstormen over interessante dossiers, nemen interviews af, gaan op reportage bij groepen en zorgen ervoor dat alles netjes uitgetypt raakt. Redacteur zijn: iets voor jou? 

Projectploegen

Wil je graag je tanden zetten in één bepaald project? Er zijn enkele werkgroepen binnen de Chiro die zich een jaar lang op één thema of project focussen.

Werkgroep Jaarthema - het nieuwe jaarthema mee uitwerken

Elk jaar is er een overkoepelend jaarthema. De werkgroep Jaarthema zet zich in om dat thema uit te werken in een verhaal, een figuur, een lied, acties voor leden en (kader)leiding. Het resultaat daarvan kun je het hele werkjaar zien op een Ambriage, in Dubbelpunt, op sociale media en bij de Chirogroepen in je buurt. 

Dit jaar werken we met 'Talenten' en kan je kiezen of je liever aan het lied, verhaal of vormgeving werkt. Zo kan je jouw talent het beste inzetten. ;)

Werkgroep Gewestcongres - breng gewesters samen!

Deze werkgroep organiseert het Gewestcongres, een dag waarop alle gewesters van over heel Vlaanderen samenkomen om uit te wisselen, te proeven van de grote Chiro en gewoon een zalige Chirodag te beleven. Het Gewestcongres vindt plaats op 19 februari 2022 in Chirohuis De Hagaard te Overijse. Zin om deel uit te maken van een zalige ploeg en iets te doen voor álle gewesters van over heel Vlaanderen? Dan zit je hier op je plaats. 

Werkgroep Muziek - geef muziek in de Chiro een boost!

Dit jaar is er voor het eerst een werkgroep Muziek in de Chiro. Onze ploeg zal dit jaar het muziekarchief op orde zetten en het ook een hedendaagse update geven. We kregen de Chiro op Spotify, voorzien het 'lied van de maand' in Dubbelpunt en proberen groepen weer aan de slag te doen gaan met muziek. Via creatieve insteken zetten we het thema muziek weer helemaal op de kaart! 

Thematische ploegen

Wil je je verdiepen in een specifiek thema? Er zijn verschillende werkgroepen, diensten, commissies... waar je terecht kan!

Spoor ZES - voor meer zingeving en solidariteit in de Chiro

Zingeving, Engagement en Solidariteit, dat zijn de kernthema's van Chirodienst Spoor ZES. Vind je dat wat vaag? Denk dan aan het uitwerken van wekmomentjes, slotmomentjes, een stilvalmoment of een inleefspel waarbij je ondergedompeld wordt in een andere cultuur. Kortom: heel wat om van Chiro nét dat ietsje meer te maken. 

Spoor ZES bestaat uit drie werkgroepen. 

Stuurgroep:

Voor bedenkers van méér Chiro in de Chiro: bewaart het overzicht, denkt mee na over de 'grote' Chiro, geeft workshops en werkt projectmatig rond de thema's zingeving, solidariteit en engagement in de Chiro. 

Werkgroep Lagereschoolproject:

Voor wie Chiro buiten de Chiro wil brengen: vertaalt solidariteit op een speelse manier naar de klas. 

Werkgroep Tekstenboekje:

Voor mijmerende Chiromensen: brengt solidariteitsthema's in woorden en korte methodiekjes. 

Assortimentscommissie - bedenk mee het aanbod van De Banier

Droomde je er altijd van de Chiro mee vorm te geven? Heb je een zesde zintuig voor de nieuwste trends en de laatste snufjes? Wil je mee de Chiroproducten duurzaam en eerlijk krijgen? Dan is de Assortimentscommissie iets voor jou! Die ploeg werkt mee het aanbod Chiroproducten uit die De Banier verkoopt en zet projecten op tussen de Chiro en De Banier. 

Dienst Artistieke Activiteiten - voor meer expressie in de Chiro

De Dienst Artistieke Activiteiten (DArtA) wil leiding op een speelse manier inspireren zodat ze de expressieve kriebel doorgeven aan hun leden. Dat doen we door middel van workshops, vorming, artikels in Dubbelpunt, enz. We willen graag de leiding motiveren om outside the box te denken. Ben jij graag bezig met expressie, inleving, talentontwikkeling, enz.? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! 

Dienst Internationale Activiteiten - grenzeloos Chiro!

De Dienst Internationale Activiteiten (DIA) werkt – samen met andere jeugdbewegingen uit het buitenland – activiteiten uit: een nachtelijke tocht in de Zwitserse bergen, een cursus samen met andere jeugdbewegingen, een uitwisseling in Denemarken, enz. We helpen Chirogroepen op pad met de organisatie van hun eigen buitenlands bivak. Op Krinkel brengen ze internationale gasten naar hier en kun je bij hen langsgaan op de internationale kampgrond. 

Dienst Avontuurlijke Activiteiten - heel de Chiro op avontuur!

Deze ploeg heeft heel wat expertise in huis over sjorren, tochten en tochttechnieken, vuur maken, touwenparcours en groepsdynamiek. Veel expertise is niet noodzakelijk, al doende leer je de kneepjes van het vak. De DAA organiseert en begeleidt avontuurlijke activiteiten, zoals Tochtenbivak. Op cursussen en op aanvraag begeleiden we ook workshops en avontuurlijke weekends. 

Groepsleidingscommissie - groepsleiding en VB's versterken

Als groepsleiding, VB of proost kan je rekenen op de Groepsleidingscommissie (GLC). We zijn er als je ergens geen raad mee weet, om mee na te denken over een prangende vraag of gewoon om je een duwtje in de rug te geven. We schrijven artikels voor Dubbelpunt, geven workshops en organiseren uitwisselingsmomenten en vorming voor groepsleiding en VB's. We houden graag de vinger aan de pols bij de lokale groepen en denken na over de rol en meerwaarde van groepsleiding en VB's binnen de groep. 

Commissie Jeugdbeleid - alle Chirogroepen participeren in de gemeente

De commissie Jeugdbeleid (CJB) biedt ondersteuning aan verbonden, gewesten en lokale Chirogroepen als het gaat over fuiven, lokalen en jeugdbeleid. Mogen we onze lokalen verhuren? Mag ik de identiteitskaart van een bezoeker controleren op mijn fuif? Kunnen we de plannen van de gemeente met betrekking tot jeugd inkijken? Wij willen ons lokaal verbouwen, hoe doen we dat? Dat zijn voorbeelden van vragen waar de commissie Jeugdbeleid graag haar tanden in zet! Over de bovenstaande thema's geven ze ook workshops op Chirocursussen en ze proberen Chirogroepen te inspireren via meerdere communicatiekanalen. 

Commissie Diversiteit - Chiro voor iederéén

Een speelclubbertje met een fysieke beperking, een tito die niet zo goed Nederlands spreekt of een leidster die worstelt met haar geaardheid? Daar heeft de commissie Diversiteit (CoDi) wel een aantal tips voor! We werken workshops, spelen en publicaties uit om met die thema's aan de slag te gaan. Samen werken we aan een inclusieve Chiro, waar iedereen zich thuis kan voelen! 

Commissie Duurzaamheid - voor Chiro met een gezonde ecologische voetafdruk

Deze commissie heeft als doel het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de Chiro. Via sociale media, de Chirosite en Dubbelpunt verspreidt ze allerlei concrete tips over hoe je als Chirogroep je werking duurzamer kan organiseren op het vlak van infrastructuur, voeding, afval, materiaalbeheer enzoverder. Momenteel werken ze aan een workshop die Chirogroepen helpt om duurzamer te worden. Daarnaast geeft de commissie Duurzaamheid ecologisch advies bij grote Chiro-evenementen en cursussen. 

Afdelingscommissie - spelinspiratie voor elke afdeling

Chirogroepen kunnen bij deze ploeg terecht met vragen over afdelingen en thema's die leiding en leden bezighouden. Denk aan sociale media, straffen en belonen of de leefwereld van je leden. De Afdelingscommissie organiseert de Afdelingsboost: een cursus waar jij een afdeling kiest en naar huis gaat met bergen nieuwe spelen en kennis over je gekozen afdeling. Ze houden met Alive! de aspiwerking springlevend. Elke maand schrijven ze de spelen die in Dubbelpunt verschijnen en jaarlijks voorzien ze kant-en-klare afdelingsspelen voor de jongste vier afdelingen. 

Commissie Vorming - voor straffe Chirocursussen

Je hoeft helemaal geen groot pedagoog te zijn om mee te werken aan vorming binnen de Chiro. De commissie Vorming bestaat uit vrijwilligers met cursuservaring en een hart voor goede vorming. Ze houden zich vooral bezig met hoe de cursussen en andere vorming er in de Chiro juist moet uitzien. Ze werken de inhoud van de cursussen uit en geven zelf ook vorming. 

Regiowerking

Iets betekenen voor Chirogroepen in een bepaalde provincie, regio of stad.

Stadswerking - Chiro in stad Gent, Antwerpen of Brussel ondersteunen

Chiro in stedelijke context zit boordevol kansen. Veranderingsfactoren zoals een veranderende buurt, diversiteit of beperkte speelruimte zorgen ervoor dat Chirogroepen voor extra uitdagingen komen te staan. Om hen maximaal te ondersteunen, bestaan er stadswerkingen in Gent, Antwerpen en Brussel. Die ploegen geven vorming op maat, helpen Chirogroepen met zowel praktische als inhoudelijke uitdagingen, werken aan projecten en zijn ambassadeurs in het jeugdwerk binnen een verstedelijkte context. 

Gewest - Chirogroepen in jouw buurt ondersteunen

Het gewest is rechtstreeks aanspreekpunt voor Chirogroepen voor een cluster van enkele gemeenten samen. Een vraag, probleem of nood aan inspiratie? Gewesten ondersteunen de Chirogroepen in hun regio. Ze brengen leidingsploegen en Chirogroepen samen, ook op een ontspannende manier. Een groepsleidingsbijeenkomst, een afdelingsspel of een teambuilding met de leidingsploeg: als gewest kies je zelf wat je leuk en nuttig lijkt! 

Verbond - gewesten ondersteunen, cursussen en evenementen organiseren

Gewesten worden geclusterd en vormen samen een verbond. Elk verbond heeft een ploeg die de gewesten ondersteunt en voor uitwisseling zorgt. Verbonden organiseren – samen met gewesters en andere vrijwilligers – een animatorcursus (Accu), een hoofdanimatorcursus (Haka), een instructeurscursus (Kick) en Aspitrant. Ze zetten Ambriage op poten en werken mee aan Krinkel. Het verbond denkt bovendien mee na over het beleid en de visie van de Chiro en geeft daar maandelijks input over. 

Studentenwerking - Chiro voor studenten in Gent, Antwerpen of Leuven

Als je student bent in Antwerpen, Gent of Leuven kan je je engageren binnen een studentenwerking van de Chiro. Zij organiseren activiteiten in hun studentenstad, zoals een barbecue, een stadsspel of een quiz, zodat de leiding de Chiro tijdens de week niet moet missen. In Antwerpen organiseert de Swa die activiteiten, in Leuven is dat Jolé en in Gent ChiGant.

Huizencommissies - je inzetten voor de vijf Chirohuizen van de Chiro

Verspreid over heel Vlaanderen vind je vijf Chirohuizen, in elke provincie is er één. (Jeugd)groepen kunnen er terecht voor een verblijf en er wordt vorming georganiseerd. Bij elk van die huizen hoort een gemotiveerde kern vrijwilligers die zich bezighouden met de plannen voor eventuele verbouwingen of aanpassingen en noodzakelijk onderhoud, het algemeen reilen en zeilen van hun Chirohuis, en de uitdagingen op middellange en langere termijn. 

Beleidsploegen

Wil jij mee het beleid achter de schermen mee vormgeven? Mee bewaken dat de Chiro financieel gezond blijft? 

Beheersgroep Chiro - een financieel gezond Chirojeugd Vlaanderen

Deze beheersgroep is de financiële denktank van de Chiro. Simpel gezegd bewaken zij dat we binnen de Chiro onze centen aan de juiste dingen spenderen. Ze stimuleren ploegen om over financiën na te denken en hebben wel wat kaas gegeten van verzekeringen. 

Beheersgroep De Banier - De Banier financieel gezond

Bij de beheersgroep De Banier zitten we maandelijks samen om het algemeen beleid op te volgen en mee de koers van de Chirowinkels vast te leggen. We geven formidabele feedback op documenten, projecten en ideeën, zijn niet bang van wat cryptische cijfers of een beweeglijke balans en verslinden met veel plezier machtige marketingplannen en beregoede beleidsplannen. Een economische of juridische achtergrond, of kennis van marketing of retail, dat is allemaal handig maar uiteraard zijn een gezonde dosis enthousiasme en leergierigheid minstens even belangrijk. 

Beheersgroep Chirohuizen - financieel gezonde Chirohuizen

Op deze beheersgroep komen alle plannen en ambities van de vijf Chirohuizen samen. Er wordt nagedacht over hoe de huizen elkaar en de Chiro kunnen versterken. De gemeenschappelijke projecten worden er besproken: prijszetting, promotie, personeelsinzet, prioriteiten bij onderhoud en investeringen. Voor wie het jeugdtoerisme haalbaar, uitdagend en betaalbaar wil houden en de Chirohuizen op de kaart wil zetten/houden binnen het aanbod van jeugdlogies voor groepen. 

 

Beheersgroep Pimento - Pimento financieel gezond

Pimento is een van de vier 'activiteiten' waaruit de Groep Chiro bestaat. Pimento is ontstaan vanuit het verbredingswerk dat Chirojeugd Vlaanderen wil doen. We versterken iedereen die met groepen (jonge) mensen werkt om pittige thema's op een positieve manier aan te pakken. Onze specialiteit: relaties & seksualiteit, pesten & weerbaarheid, teambuilding, identiteitsontwikkeling en jongerenparticipatie. Pimento ontwikkelt hierover educatief materiaal (publicaties, spelen, werkvormen, enz.), geeft vorming en workshops en begeleidt organisaties. We werken voornamelijk voor de sectoren onderwijs, jeugdwerk en welzijn. Meer info lees je op pimento.be

De beheersgroep Pimento houdt zich behalve met het financiële beleid van de organisatie ook inhoudelijk bezig met het mee uitzetten en bewaken van de visie met betrekking tot de thema's waar Pimento rond werkt. Bijkomend denkt de beheersgroep mee na over hoe de samenwerking tussen Pimento en Chirojeugd Vlaanderen versterkt kan worden.

Chiroforum - zorgen dat er samen beslissingen gemaakt worden in de Chiro

Het Chiroforum is de voorbereidende vergadering van de Chiroraad, de maandelijkse vergadering waar alle voorzitters van de kaderploegen en verbonden van de Chiro aanwezig zijn. Op het Chiroforum worden de documenten van de Chiroraad al een eerste keer besproken met als doel de documenten te versterken. Staan alle nodige argumenten om de beslissing te nemen in het document? Is er nog meer achtergrondinformatie nodig? Hoe kunnen we dit linken aan onze visie, beleidsnota en langetermijnplanning? 

Krinkel 2022

Voor Krinkel 2022 zoeken we nog veel enthousiaste helpende handen!

Logistieke helden

Zowel voor de voorbereiding als voor Krinkel zelf zoeken we versterking voor onze logistieke ploeg. Elektriciteits- en waterplannen opmaken en uitvoeren, transport voorzien en heel Krinkel voorzien van eten en drinken zijn uitdagingen waar wij niet bang voor zijn. Technische expertise is fijn maar geen must. Je moet vooral goesting hebben om er een zalige Krinkel van te maken! 

Workshopgevers -of bedenkers

Een van de vaste waarden op Krinkel is het keuzeaanbod. Tijdens dat aanbod volgen de deelnemers een workshop naar keuze. Daarvoor zijn we op zoek naar interessante/toffe/leerrijke/nieuwe workshops om ons aanbod te verruimen. 

Creatieve mooimakers

Het hele Krinkelterrein wordt ondergedompeld in het jaarthema van Chirojaar 2022-2023. Zin om mee aan de slag te gaan met de inkleding van Krinkel? Kennis van (grafische) vormgeving is leuk maar is zeker niet verplicht. 

Ik wil meer!

Interesse? Vul het formulier in!

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Voor welk soort ploeg stel je jezelf kandidaat?
Voor welke redactie?
Voor welke dienst
Voor welke commissie?
Voor welke werkgroep
Voor Krinkel
Voor welke beheersgroep

Ik wil iets anders!

Zin om iets te doen bij de Chiro, maar nog niet exact gevonden wat je zoekt? Pitch je idee!