Wat als je foto's buitensporige aandacht krijgen op Flickr?

Wat als je foto's buitensporige aandacht krijgen op Flickr?

Samen met Child Focus stelt Chirojeugd Vlaanderen de volgende stappen voor (in volgorde van belangrijkheid).

 1. Maak goede afspraken over wie zich met de zaak bezighoudt.
  Het is normaal dat zo'n voorval leiding shockeert. Daarom is het goed om maar één aanspreekpunt aan te stellen voor ouders (en pers). Neem contact op met het nationaal Aanspreekpunt Integriteit voor ondersteuning.
 2. Organiseer je communicatie
  Bekijk met de leiding of je het voorval breed wilt bekendmaken of niet. Vertel in alle eerlijkheid wat er gebeurd is zonder daarbij in detail te treden. Vertel ook welke concrete stappen jullie al hebben gezet en wat jullie nog gaan ondernemen op korte en lange termijn. 
 3. Ga niet zelf op zoek naar de daders.
  Je weet niet wat je nog zal tegenkomen en het gaat tenslotte over foto's van mensen die je goed kent. Je loopt het gevaar om op foute sites terecht te komen en dat is strafbaar. Handen af!
 4. Evalueer jullie fotogebruik
  Stuur bij wanneer nodig en zorg ervoor dat dit voorval zich niet kan herhalen. Communiceer jullie nieuwe afspraken eventueel naar de ouders.

Wat doe je als de pers je contacteert?

Contacteer zo snel mogelijk Chirojeugd Vlaanderen op het nummer 03-231 07 95. Wij ondersteunen je in de communicatie met de pers. Zorg ervoor dat je Chirogroep niet in een slecht daglicht komt.

Wat doe je met de foto's?

Optie A

Verwijder de foto's van Flickr. Je hoeft niet per se de account te verwijderen. Je kunt hem later nog afschermen zodat hij niet openbaar is en hem op een veilige manier gebruiken.

Kennen jullie de login van je account niet meer? Neem contact op met Flickr.
 


Optie B

Je kan met je Chirogroep klacht indienen bij de politie. Weet wel dat de voorgaande klachten die ingediend zijn hierover geseponeerd zijn. Klacht indienen mag, maar bereid je daar mentaal wel op voor.

Opgelet: als je klacht indient bij de politie mag je de foto's niet verwijderen. Daarmee verwijder je namelijk al het bewijsmateriaal: het aantal views, de personen die de foto’s bekeken hebben, de commentaren, enz. Haal wel alle links naar de Flickr-account van je website, Facebookpagina of Instagramaccount.

Rapporteer dubieuze accounts bij Flickr. Zo is de kans groter dat die mensen geblokkeerd worden door Flickr zelf. Dit is geen verplichting.