#weizijnchiro

#WEIZIJNCHIRO

Over kuddegedrag in de leidingsploeg

Wanneer je leiding wordt, behoor je plots tot een ploeg. Samen werk je naar iets toe en je trekt aan één zeel. Heel belangrijk hier is 'groepsdenken'. Door een bepaalde groepsidentiteit te creëren, doen de leden van de groep al eens een extra 'efforke'. Maar voorzichtigheid is nodig: kuddegedrag brengt ook enkele valkuilen met zich mee.

Door de Groepsleidingscommissie

1. Wij zien er hetzelfde uit ...

Wanneer je als trotse leiding die beige short/rok niet alleen op zondag aandoet, maar er ook mee gaat feesten of hem op festivals draagt, is het duidelijk: Chiro stroomt door je bloed. Je toont graag dat je tot de beste jeugdbeweging van het land behoort en haalt je Chirokleren zoveel mogelijk uit de kast.

Maar zijn niet hetzelfde

Zoals elke Chirogroep haar eigenheid ontwikkelt, zo is ook iedereen van de leidingsploeg uniek. De ene draagt liever een trui, terwijl de andere zijn hemd graag volhangt met badgekes van vroegere vakantiebestemmingen. Als groep ben je geen geheel van kopieën, maar een verzameling van kleurrijke karakters. Geef elkaar daarom ook de ruimte om te experimenteren en eigenheid toe te laten in de groep.

2. Eén voor allen, allen voor één

Hechte ploegen nemen het voor elkaar op. Wie niet kan volgen, geven we een duwtje in de rug, en wie net gedumpt werd, vindt gauw grote steun binnen de leidingsploeg. Je zorgt ervoor dat niemand uit de boot valt en dat iedereen altijd mee wordt getrokken in de amusante dynamiek.

Maar er is leven naast de Chiro

Je bent er voor iemand omdat je verwacht dat hij of zij er ook voor jou zal zijn. In de Chiro is de loyaliteit groot. Probeer je toch in te leven in de ander als verwachtingen niet ingelost worden en andere dingen prioriteit krijgen boven de Chiro. Leiding ben je vrijwillig en 50 % inzet is beter dan niets.

3. Positieve zaken stimuleren is belangrijk

Als de groepssfeer goed zit, ben je eerder geneigd om na een activiteit de gebreken met de mantel der liefde te bedekken. Het enthousiasme in je ploeg blijft zo levend, en ook voor het volgende evenement zal de goesting er nog zijn.

Maar evalueren is dat ook

'Zolang de leden zich maar geamuseerd hebben', klinkt het weleens op de leidingskring. Maar is dat wel zo? Het is belangrijk om gestimuleerd te worden, maar soms is een degelijke evaluatie noodzakelijk. Kleine troubles blijven anders sluimeren en leiden op termijn misschien tot onoverzichtelijke problemen.

4. Iedereen denkt er hetzelfde over

Yes, iedereen denkt er hetzelfde over. Heel je ploeg bevaart dezelfde golf en op korte tijd leg je serieuze afstanden af. Makkelijk! De vergaderingen zijn kort en nadien is er zelfs extra tijd om te feesten! Wat wil je nog meer?

Maar luister ook naar de minderheid

Een sterke meerderheid legt soms, zonder het te beseffen, zachtere stemmen het zwijgen op. Wat met leiding die niet zo mondig is? Probeer daarom stemmingen te vermijden door effectief te luisteren naar iedereen. Ga de dialoog aan en zoek naar consensus, eerder dan discussies de kop in te drukken.