Voor de speelclub & ribbels

De oudste van de afdelingsfiguren: Rupsje Ribbel

Ribbel bestaat al sinds 1986. In oktober verschijnt hij voor de eerste keer in Dubbelpunt, om reclame te maken. Er is namelijk niet alleen een speelclubboek verschenen, er is ook een T-shirt met zijn gezicht op! Voorlopig was hij de enige vertegenwoordiger van alle speelclubbers.

Rupsje Ribbel is het enige afdelingsfiguurtje met een biografie:

Op 18 april ’86 werd onze speelklubrups geboren. Hugo Goedemé is de geestelijke vader, en wij doopten ze “Ribbel”. Als een fiere vader, tekende Hugo de nodige illustraties. Bob Depooter trok met Ribbel op stap en schreef haar verhaal. (“De speelklub”, p. 160)

Merk trouwens op dat Ribbel hier een ‘zij’ is, maar overal elders een ‘hij’.

Een extra speelclubfiguurtje: Mazzel

Aangezien veel groepen hun speelclubafdeling splitsen, komt er in 1997 een afdelingsfiguurtje bij voor de 9-10-jarigen: Mazzel. Voluit heet hij Flupje Mazzel. Naargelang je groep kan hij ook een 'zij' zijn, al wordt altijd over 'hij' geschreven. De introductie (april 1998) gebeurt wel grondig: ineens zes bladzijden in Joepla, een Dubbelpunt-bijlage voor de jongste afdelingen!

Een paarse Ribbel

De kogel is door de kerk: Chirojeugd Vlaanderen heeft de 'zesde afdeling' erkend. Hoewel Chirogroepen niet verplicht zijn om een ribbelafdeling te hebben, willen we toch die leiding extra ondersteunen van groepen met ribbels, pinkels, sloepi's, kiekeboes, of hoe ze ook mogen heten. Ze mogen hun eigen naam behouden, maar voor het gemak hebben wij het over ribbels. Rupsje Ribbel is dan ook het afdelingsfiguurtje van die allerkleinsten (6-8 jaar), al neemt hij daar dan wel een bosbessenbad voor. Zo slaat hij paars uit - de afdelingskleur van die jongste groep.

Dus hoe zit het nu?

Ribbel (de gele versie) is de mascotte van de jongste speelclubbers, om het even in welke leeftijdsgroep zij vallen. Mazzel is er voor de oudste, sowieso. Als we het specifiek hebben over 6-8-jarigen die een eigen afdeling hebben, is Ribbel paars.

Knutsel je eigen Ribbel en Mazzel.