Wat is Chiro?

126

De Chiro is de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen en België. Iedereen is welkom vanaf 6 jaar.  Met meer dan 100 000 zijn we, verspreid over bijna 1000 groepen.

De Chiro is:

• Een plek waar je kind kan spelen,
  • zich kan uitleven met andere kinderen uit de buurt.
  • In het lokaal, in het bos, of op het plein,
  • spelen en daarvan leren, zonder het te weten.
  • Een plek waar je kind kan lachen, dromen en plannen maken,
  • En kattenkwaad zal uithalen.  Dat zeker.
  • Waar het de boel op stelten zet,
  • maar in groep alles opruimt.
  • Waar het de tijd vergeet,
  • maar in groep herinneringen maakt.
  • Een plek waar je kind niet de beste, de snelste of de slimste moet zijn,
  • maar gewoon mag 'zijn'.
  • Helemaal zichzelf.

Wil je graag lid worden van de Chiro? Contacteer een groep bij jou in de buurt en kom eens een zondag meespelen!

Bekijk hieronder de video en deel hem op je Facebookpagina!

Wanneer? In de Chiro spelen we samen en beleven we het hele jaar door een leuke zaterdag- of zondagnamiddag. Het liefst kom je elke week. Hoe meer je komt, hoe meer vrienden je maakt en hoe leuker Chiro is. Sommige Chirogroepen komen wekelijks samen, andere om de twee weken.

Afdelingen: De kinderen spelen per leeftijd samen in groep. Zo maken ze nieuwe vrienden en veel plezier. Ze leren solidair te zijn en elkaar te respecteren.

Lidgeld: Een Chirowerking kost geld en de meeste groepen vragen daarom lidgeld. Ze bepalen zelf hoeveel dat bedraagt, gemiddeld ligt dat rond de 25 euro. Daarmee betalen ze het spelmateriaal, de activiteiten en de verzekering en ondersteuning van Chirojeugd Vlaanderen. Lukt het je niet het lidgeld te betalen? Bespreek het dat met de leiding, dan weten zij er wel een mouw aan te passen.

Leiding: De leiding zorgt voor toffe activiteiten: verstoppertje of tikkertje spelen, samen te voet op tocht, voetballen in het park of een bosspel. De Chiro is een plaats waar kinderen ervaringen kunnen opdoen. We geven kinderen de kans om veilig buiten te spelen.

Alles wat de leiding voor de Chiro doet, doet ze vrijwillig. Het zijn onze eigen helden. Hun motivatie is dat ze met kinderen toffe activiteiten willen doen. Zo kunnen ze ‘teruggeven’ wat ze vroeger zelf van hun leiding hebben gekregen.

Veel leiding volgt een animatorcursus. Daar leren ze leiding te geven aan kinderen, ze maken kennis met de verschillende soorten spelen, veiligheid, EHBO, moeilijke situaties, enz. Daarnaast volgen ze soms nog andere cursussen.

Bivak: In de zome gaan we op kamp met heel de groep. Veel kinderen gaan voor de eerste keer van huis weg als ze op kamp gaan. De allerkleinsten gaan meestal een week, de rest kampeert tien dagen ergens in België.

Voor de meeste Chiroleden is dit het hoogtepunt van het jaar waar ze al maanden van tevoren naar uitkijken en jaren later nog over babbelen. Op kamp gaan kost geld. De kostprijs hangt af van het aantal dagen, de bivakplaats, het eten en het vervoer, en is daarom verschillend van groep tot groep.

Gemiddeld vragen groepen rond de 120 euro (oftewel iets meer dan 10 euro per dag). Er zijn twee opties om het kamp goedkoper te maken. Door een fiscaal attest aan te vragen en door de mutualiteiten. je kan ook zeker het gesprek aan met de leiding aangaan in verband met verminderde bivakprijs.