Zo vorm je een (h)echte groep!

Zo vorm je een (h)echte groep!

Je eerste keer in de grote Chiro: vol goede moed stap je op je nieuwe ploeg af. Het kan zijn dat er in je gewest, verbond of nationale ploeg een heleboel nieuwe mensen bij kwamen. Tijd om te werken aan groepsdynamica! 

Spelletjes

Speel met je ploeg deze drie luchtige spelletjes. Ze vertellen iets over de fasen van groepsdynamica.

Heksenpan - popcorn

Duid iemand uit de groep aan om heks te spelen. Leg een koord op het terrein in de vorm van een steelpan. Alle spelers lopen rond de pan, ze moeten er dichter dan een meter van blijven. De heks probeert de spelers te tikken. Er is echter een obstakel: de heks mag niet over de steel van de pan springen, de andere spelers mogen dat wel.

Als je getikt wordt, vlieg je onverbiddelijk in de pan. Daar verander je in een maïskorrel en ga je gehurkt zitten. Na een tijdje ben je klaar om te poppen (zoals popcorn). Dan spring je recht en roep je luid: “Pop!” Als je als enige recht springt, mag je weer rond de pan lopen. Opgelet: verander regelmatig van heks, het is nogal vermoeiend.

Vaktrekken

Met een touw vorm je vier vakken. Deel de groep op in vier ploegen en zet elke ploeg in een vak. Na het startsignaal probeert elke ploeg spelers uit een andere ploeg naar hun vak te trekken. Zodra je een speler in jouw vak krijgt, zonder dat die nog vast hangt aan een ploeggenoot, wordt die speler deel van jouw ploeg.

Sjorbalken ordenen

Vorm met zes sjorbalken drie rijen en plaats iedereen op de balken. De groep krijgt dertig minuten om tien verschillende figuren te vormen. Als ze daarbij de grond raken, mag je strafseconden uitdelen die van de beschikbare tijd af gaan. Download een overzicht van de figuren.

Bepaal jouw plaats in de groep

Laat iedereen nadenken over de samenstelling van de groep tijdens de verschillende spelen. Zo zal je snel merken dat je tijdens het eerste spel wel met je groep aan het spelen was, maar dat het spel op zich zeer individueel was. Tijdens het tweede spel vormden jullie kliekjes in die grote groep. Tijdens het derde spel werkten jullie samen als een hechte groep (zo niet, dan is de opdracht grandioos mislukt en moeten jullie eens op teambuilding).

Vervolgens geef je iedereen de opdracht om te bepalen in welke fase zij denken dat de groep zich bevindt.

Tijd voor teambuilding

Na het serieuze deel is het tijd om te werken aan leven in de ploeg. Brainstorm samen over leuke teambuildingsactiviteiten of kleine gebaren die ervoor zorgen dat je een (h)echte ploeg vormt.

Meer weten?

Een (h)echte groep vorm je niet in één-twee-drie. Vind je dit een interessant onderwerp? Goed, want op Kick leer je een heleboel dingen over groepsdynamica. Bepaal er zelf je positie in je leefgroep en hoe die verschilt van die in je ploeg of Chirogroep. Leer er hoe je werkt aan leven in de ploeg en hoe je zelf van je leefgroep een (h)echte groep maakt.